Hyppää sisältöön

Liikenneturva haluaisi nuoret mukaan koulujen liikennekasvatuksen suunnitteluun – "Valtaosa nuorista toimii turvallisesti liikenteessä"

Nuorten mukanaolo suunnittelussa lisäisi liikennekasvatuksen vaikuttavuutta, arvioi Liikenneturvan yhteyspäällikkö.

Kynttilät ja kukat muistuttavat kahden nuoren hengen vaatineesta liikenneonnettomuudesta Vaajakoskella. Kuva: Heli Kaski / Yle

Jyväskylän Vaajakoskella kahden nuoren hengen vaatinut moottoripyöräonnettomuus on herättänyt taas keskustelua nuorten liikennekäyttäytymisestä.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä haluaa muistuttaa, että valtaosa nuorista käyttäytyy liikenteessä hyvin.

– Mutta kaikki tekevät virheitä, ja nuorena tehdään erityisesti arviointivirheitä eikä aina ajatella etukäteen sitä, mitä voi sattua, jos ajaa liian lujaa tai huonokuntoisella ajopelillä, Piippa toteaa.

Leena Piippa sanoo, että liikennekasvatus sisältyy nykyisin kiitettävästi opetussuunnitelmiin, mutta sitä toteutetaan kouluissa hyvin vaihtelevalla tavalla.

Asiallinen keskustelu ja esimerkin voima auttavat parantamaan nuorten liikenneturvallisuutta, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä. Kuva: Tomi Rossi

Piippa harmittelee erityisesti sitä, että liikennekasvatus ei lisäänny yläkouluun tai toiselle asteelle siirryttäessä, eli siinä vaiheessa, kun liikennekasvatuksen tarve kasvaa.

Liikenneturvan tekemässä kyselyssä nuoret ovat itsekin toivoneet, että liikenneasioita käsiteltäisiin koulussa nykyistä enemmän. Kysely osoitti, että nuoret haluaisivat myös osallistua liikennekasvatuksen suunnitteluun.

– Silloinhan siihen tulisi nuorten näkökulma, ja usein se on silloin paljon vaikuttavampaa kuin jos kaikki viisaus tulee vain aikuisilta, Leena Piippa toteaa.

Piippa suhtautuu epäillen joidenkin kuntien nuorisovaltuustojen esittämään ehdotukseen siitä, että liikenneturvallisuus paranisi, jos mopotempuille ja uhkarohkealle ajamiselle osoitettaisiin erillinen rajattu alue tai rata.

– Olisiko sillä positiivinen vaikutus vai leviäisikö siellä kehitelty taito tuonne yleiseen liikenteeseen, Piippa pohtii.

Liikennekasvatuksessa tarvitaan niin kotia kuin koulua, Leena Piippa toteaa. Keskustelulla on hänen mukaansa suuri merkitys.

–Liikenneturvallisuutta edistää se, että tuodaan keskusteluissa selkeästi esiin liikenteen pelisäännöt. Vanhempien täytyy myös esimerkillään näyttää, miten liikenteessä käyttäydytään, Piippa sanoo.

Lue myös:

.
.