1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaajakosken onnettomuudessa menehtyneet olivat 17-vuotiaita – turmapaikalla huono näkyvyys ja 40 km/h nopeusrajoitus

Tiedot kahden nuoren kuolemaan johtaneesta moottoripyöräonnettomuudesta ovat tarkentuneet.

liikenneonnettomuudet
Kylttilöitä liikenteenjakajan juuressa Vaajakoskentiellä.
Tällainen on kahden nuoren hengen vaatinut turmaristeys. Video: Isto Janhunen /Yle

Jyväskylän Vaajakoskella lauantaiyönä liikenneonnettomuudessa menehtyneet kaksi nuorta olivat 17-vuotiaita poikia. Moottoripyörän ja henkilöauton törmäys tapahtui Vaajakoskentien ja Järveläntien risteyksessä puolen yön aikoihin.

Onnettomuudella ei ole silminnäkijöitä. Sen sijaan poliisi on saanut paljon yhteydenottoja moottoripyörän aiemmista liikkeistä lauantai-illan ajalta.

Rikosylikomisario Olavi Saunamäki Sisä-Suomen poliisista kertoo, että havaintojen mukaan moottoripyörä olisi ohitellut muuta liikennettä huomattavalla ylinopeudella.

Tapahtumapaikalla on huono näkyvyys ja 40 km/h nopeusrajoitus eikä moottoripyörässä ollut valoja.

– Molemmilla osapuolilla on ollut hyvin vähän aikaa toimia. Moottoripyörällä ajanut ei ole huomannut autoa, eikä autoilija moottoripyörää, arvioi koulutusohjaaja Tomi Rossi Liikenneturvasta.

Saunamäen mukaan Vaajakosken alueelta tuli lauantai-illan aikana ilmoituksia häiritsevästä mopoilusta, ja poliisi kävi paikalla tekemässä liikennevalvontaa. Kyseistä moottoripyörää ei tuolloin tavattu.

Tapahtumien kulku onnettomuuspaikalla on pääosin poliisin tiedossa. Poliisi ja liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta jatkavat teknistä tutkintaa. Auton kuljettajaa kuulustellaan alkuviikosta.

Koululla mahdollisuus keskustella ja hiljentyä

Toinen onnettomuudessa menehtyneistä oli turmapaikan läheisyydessä sijaitsevan Vaajakosken yhtenäiskoulun entinen oppilas.

– Vaajakoski on kylämäinen paikka, jossa sekä aikuiset että nuoret tuntevat toisensa. Onnettomuus koskettaa laajaa piiriä ihmisiä, rehtori Paula Huuska kertoo.

Oppilaat saavat halutessaan keskusteluapua. Koululla on varattu tila kiiretöntä keskustelua ja hiljentymistä varten. Nuorten apuna paikalla ovat nuoriso-ohjaaja, kasvatusohjaaja ja oppilashuollon tiimi.

Huuska toivoo, että nuoret luottavat koulun aikuisiin.

– Kaikki koulun aikuiset ovat herkillä tuntosarvilla liikkeellä. Toivomme yhteydenottoja myös kotoa: jos nuori ei pysty kotona puhumaan, niin me koululla yritämme auttaa mahdollisimman hyvin.

Poliisia huolestuttaa lisääntynyt hurjastelu

Mopoilu on ollut Vaajakoskella kuuma puheenaihe kuluneen kesän ja syksyn aikana.

Yhtenäiskoulun rehtori Paula Huuska kertoo, että liikennekäyttäytymisestä on puhuttu koulussa tänä syksynä paljon.

– Yhdessä autokoulun kanssa on pidetty mopoiluun liittyen liikennekasvatusta 8. ja 9. luokilla. Keskustelua jatketaan myös esimerkiksi nuorisotiloilla.

Huuska muistuttaa, että suurin osa mopoilevista nuorista käyttäytyy asiallisesti.

– On tärkeää pysyä faktatiedoissa ja yrittää katkaista mahdollisilta huhuilta siipiä. En halua, että kaikki mopoilijat leimataan huonosti käyttäytyviksi, sillä suurin osa nuorista toimii erittäin järkevästi, Huusko muistuttaa.

Rikosylikomisario Olavi Saunamäen mukaan etenkin nuorten aikuisten hurjastelu on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

– Tänäkin viikonloppuna Sisä-Suomen poliisin alueella tapahtui 5–6 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamaista, ja tekijät olivat alle 25-vuotiaita.

Lue seuraavaksi