Hyppää sisältöön

Metsästäjäliitto valittelee Luken päätöstä olla pannoittamatta susia

Luonnonvarakeskuksen mukaan DNA-näytetiedot ja Tassu-tietojärjestelmä korvaavat pannoitusta susikantaa arvioitaessa.

Sudelle asennettava seurantapanta tutkijan kädessä. Kuva: Yle

Metsästäjäliitto pitää valitettavana Luonnonvarakeskuksen (Luke) päätöstä olla pannoittamatta susia.

Liitto katsoo, että susien GPS-pantatieto on ollut metsästäjille arvokasta susien liikkeiden seuraamisessa ja että pannoituksella on voitu muun muassa suojata metsästyskoiria.

Sutta koskevassa kansalaisaloitteessa on vaadittu, että Luke aloittaa susien pannoitukset uudelleen kevättalvella 2021 sekä kehittää pantojen laitteistoa ja ohjelmistoa siten, että paikannustarkkuus ja paikkatiedon ajantasaisuus palvelee tutkimustarpeiden lisäksi mahdollisimman hyvin myös metsästyskoirien ja tuotantoeläinten suojaamista.

Metsästäjäliitto kertoo yllättyneensä, että kansalaisaloitteen yli 61 000 henkilön allekirjoituksesta huolimatta Luke ilmoitti 16. marraskuuta luopuvansa pannoituksesta. (siirryt toiseen palveluun)

Luken mukaan suden kannanarviointia voidaan nykyisellään pohjata yhä enemmän DNA-näytteistä saataviin tietoihin, Tassu-tietojärjestelmään kirjattuihin susihavaintoihin sekä tutkimustietoon suden biologiasta.

Ohjelmajohtaja Sirpa Thesslerin mukaan pannoitusten poisjääminen ei heikennä suden kanta-arvion luotettavuutta, koska DNA-analytiikka on niin kehittynyttä, että se pitkälti korvaa pannoituksista saatavaa tietoa.

− Susien pannoittamiselle ei ole nykyisellään riittäviä edellytyksiä. Pannoituksiin liittyvä lupahallinto on hyvin kuormittavaa, eikä siinä ole vuoden aikana tapahtunut muutosta parempaan. Tämän lisäksi pannoituksia tekevien työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden takaamiseen ei ole vielä riittävän toimivia ratkaisuja, kertovat tutkimuspäällikkö Katja Holmala ja ryhmäpäällikkö Otso Huitu Lukesta.

Pannoituksia on tehty pääasiassa valtion mailla Itä-Suomessa ja Kainuussa.

Luke painottaa, että pantaseurantaa olisi vaikea laajentaa koko maan kattavaksi, sillä Länsi- ja Etelä-Suomessa maanomistus on pirstaloitunutta ja lupia on vaikea saada riittävän isoille yhtenäisille maa-alueille.

.
.