Pohjois-Makedonian tie EU:hun taas tukossa? Bulgaria vaatii naapuriaan kirjoittamaan historiansa uusiksi

Pohjois-Makedonia taipui toissa vuonna Kreikan vaatimuksiin ja lisäsi nimeensä etuliitteen.

Pohjois-Makedonian oppositio järjesti 15. syyskuuta mielenosoituksen pääkaupungissa Skopjessa. Kärjessä kannettavassa lakanassa lukee "EU:n, Makedonian ja Gotse Deltševin puolesta". Osmanien valtakunnan aikainen kapinallisjohtaja Deltšev on yksi Bulgarian ja Pohjois-Makedonian kiistakapuloista. Kuva: Georgi Licovski / EPA

Pohjois-Makedonian taival kohti EU:ta näyttää taas pidentyvän. Bulgaria uhkaa kärjistää maiden pitkään jatkuneen kiistan ja estää toistaiseksi neuvottelut länsinaapurinsa EU-jäsenyydestä.

– Emme sano ei jäsenyydelle, sanomme ei neuvottelujen aloittamiselle, Bulgarian ulkoministeri Jekaterina Zaharjeva sanoi sunnuntaina bulgarialaisen tv-kanavan haastattelussa.

Bulgarian ulkoministeri Jekaterina Zaharjeva (oik.) viittilöi vierailulle saapuneelle Pohjois-Makedonian ulkoministerille Bujar Osmanille Sofiassa 9. lokakuuta. Kuva: Vassil Donev / EPA

Saksalaislehti Frankfurter Allgemeinen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Bulgarian EU-suurlähettiläs on "saarnannut" kollegoilleen jo kahteen otteeseen Bulgarian vaatimuksista. Ymmärrystä ei ole toistaiseksi lehden mukaan herunut.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Bulgaria aikoo esittää kantansa myös tiistaina. Silloin EU-maiden Eurooppa-ministerit kokoontuvat keskustelemaan jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa.

Vuosi sitten jäsenyysneuvottelujen aloittaminen tyssäsi Ranskan vastustukseen. Presidentti Emmanuel Macronin mukaan Ranska ei pitänyt EU:n laajentumista ylipäätään järkevänä ja halusi uudistaa koko järjestelmän.

Kiista kansan ytimestä – kielestä, identiteetistä ja historiasta

EU asettaa aina jäsenyysneuvotteluissa omat ehtonsa, mutta myös ehdokasmaiden naapureilla voi olla omia erityisvaatimuksiaan. Pohjois-Makedonian kohdalla asetetaan varsin syvällisiä kysymyksiä: Millä nimellä maata ja sen asukkaita sekä heidän kieltään kutsutaan ja kuka saa kirjoittaa sen historian?

Jugoslavian raunioista syntynyt Makedonia – tai aiemmalta viralliselta nimeltään entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia – on mielinyt eurooppalaisten yhteisöjen jäseneksi jo pitkään. Maata koskevat kiistat juontanevat juurensa siitä, että muinaisen Makedonian aluetta hallinnoi nykyään useampikin valtio.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Pitkään Makedonian tiellä EU:hun ja Natoon seisoi Kreikka, joka ei hyväksynyt maan nimeä: Kreikan mielestä vain sen pohjoisin maakunta saa olla nimeltään pelkkä Makedonia. Pitkällisen prosessin jälkeen toissa vuonna syntyi sopu ja kartalle ilmestyi maa nimeltä Pohjois-Makedonia, viralliselta nimeltään Pohjois-Makedonian tasavalta.

Bulgaria ja Pohjois-Makedonia solmivat jo vuotta aiemmin "ystävyyssopimuksen". Balkan Insight -verkkosivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) sen tavoitteena oli paitsi edistää Pohjois-Makedonian EU-jäsenyyttä ja maiden talous- ja kulttuuriyhteistyötä, myös sovittaa yhteen maiden eriävät näkemykset historiasta.

Kreikan silloinen pääministeri Alexis Tsipras (oik.) ja nykyisen Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev saapuivat allekirjoittamaan maiden välistä sopimusta Prespajärvelle 17. kesäkuuta 2018. Järvi sijaitsee Kreikan, Pohjois-Makedonian ja Albanian rajalla. Kuva: Nake Batev / EPA

Bulgaria: Vihamielistä politiikkaa

Bulgarian mielestä Pohjois-Makedonia ei noudata sopimusta, ja sen vaateet menevätkin vielä syvemmälle kuin Kreikan.

Osin kyse on nytkin nimestä: Bulgarian mukaan naapurimaahan pitäisi aina viitata nimellä "Pohjois-Makedonian tasavalta", koska se katsoo Pohjois-Makedonian maantieteellisenä nimenä koskevan myös osaa Bulgarian alueesta.

Bulgarian ulkoministeri syyttää kuitenkin kovin sanoin myös Pohjois-Makedonian harjoittavan Bulgariaa kohtaan vihamielistä politiikkaa.

– Kukaan ei kiistä heidän oikeuttaan määritellä itse kansaansa ja kutsua kieltään miksi tahansa. Mutta sitä emme voi hyväksyä, että tämä oikeus pohjautuisi vihaan, historian varastamiseen ja Bulgarian kiistämiseen, Bulgarian ulkoministeri Zaharjeva sanoi sunnuntaina.

Kenelle kuuluu kansallissankari?

Bulgaria haluaa muun muassa naapurinsa käytännössä tunnustavan, että pohjoismakedonialaiset ovat alkujaan bulgarialaisia ja puhuvat bulgarian kielen murretta. Bulgarian mielestä esimerkiksi EU:n asiakirjoissa ei pitäisi puhua makedonin kielestä, vaan “Pohjois-Makedonian virallisesta kielestä”.

Molemmat kielet luetaan slaavilaisiin kieliin, ja ne ovatkin läheistä sukua. Esimerkiksi Helsingin yliopiston slaavilaisen professori Jouko Lindstedt vertaa (siirryt toiseen palveluun) niiden sukulaisuutta ruotsiin ja norjaan.

Mielenosoittaja Pohjois-Makedonian hallitusta vastustaneessa protestissa maan pääkaupungissa Skopjessa 15. syyskuuta. Vasemmassa kädessä on 1800-luvun kapinallisjohtaja Gotse Deltševin kuva, oikeassa kädessä olevassa kyltissä lukee: "Herää Gotse, sinut on myyty". Kuva: Georgi Licovski / EPA

Mutta kysymykset kielestä, kansallisesta identiteetistä ja historiasta ovat Balkanilla vielä herkempiä kuin Skandinaviassa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että ystävyyssopimuksen myötä maat ovat tarkastelleet yhdessä myös koulujen opetussuunnitelmia, ja kaikki meni hyvin kuudenteen luokkaan asti. Seitsemännen luokan oppimäärään kun kuului 1800-luvun lopun kapinallisjohtaja Gotse Deltšev.

Deltšev oli mukana silloisessa makedonialaisten kapinallisliikkeessä aluetta hallinnutta Osmanien valtakuntaa vastaan. Niin Pohjois-Makedonia kuin Bulgaria ovat halunneet nostaa hänet omaksi kansallissankarikseen.

Bulgarian pääministeri Boyko Borisov (vas.) ja Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev kävivät laskemassa seppeleen Gotse Deltševin haudalle Skopjessa 1. elokuuta 2019. Kuva: Georgi Licovski / EPA

Pohjois-Makedonia odottaa Bulgarialta ystävyyttä

Pohjois-Makedonia ei aio suostua maan kieltä tai kansallista identiteettiä kyseenalaistavaan keskusteluun. Silti maan johto katsoo vielä toiveikkaana naapuriin.

– Odotan Bulgarialta vastuullisuutta ja merkkiä ystävyydestä. Tarvitsemme ystävyyttä ja auttavan käden, johon tarttua polulla kohti Eurooppaa, pääministeri Zoran Zaev sanoi sunnuntaina.

Molemmissa maissa niskassa tuntuvat sisäpoliittiset paineet. Ranskan torpattua EU-jäsenyysneuvottelut Zaev päätti järjestää uudet vaalit, jotka hänen sosiaalidemokraattinen puolueensa voitti erittäin niukasti.

Bulgariassa taas vaalit ovat tulossa toukokuussa, ja niihin valmistautumista säestävät jo neljä kuukautta jatkuneet protestit. Niissä syytetään hallitusta korruptiosta ja vaaditaan pääministeri Boyko Borisovin eroa. Borisov ja hänen konservatiivipuolueensa ovat johtaneet Bulgariaa 11 vuotta.

Bulgariassa pääministerin eroa vaatineet mielenosoitukset olivat toistaiseksi kiivaimmillaan loppukesästä. Kuva on otettu pääkaupunki Sofiassa 7. elokuuta. Kuva: EPA / Borislav Trošev

Kieli- ja historiakiistoista huolimatta Pohjois-Makedonia liittyi alkuvuodesta Bulgariankin liittolaiseksi Natoon. EU-jupakassa välittäjänä on toiminut välittäjänä Saksa. Se haluaisi neuvottelut käyntiin vuoden loppuun jatkuvan EU-puheenjohtajakautensa aikana.

Jutussa käytetty lähteenä myös: Politico, Süddeutsche Zeitung, Der Spiegel, Euronews