Hyppää sisältöön

Vuokatti tahtoo tulevaisuuden olympiavoittajat ja maailmanmestarit – nuorten MM-kisat järjestetään helmikuussa riskilläkin

Kansainvälinen hiihtoliittokin luottaa, että Vuokattiin voidaan luoda koronaviruksesta vapaa kupla myös isoihin kisoihin.

Vuokatissa järjestetään helmikuussa 2021 nuorten MM-hiihdot, mikäli korona sen sallii. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Vuokatissa uskotaan, että miljoonien eurojen kustannuksiin nousevat hiihdon nuorten maailmanmestaruuskisat pystytään järjestämään helmikuussa.

Kisat halutaan järjestää, vaikka koronavirustilanteesta ei vielä ole tarkkaa tietoa. Toisessa vaakakupissa on halu näyttää tulevaisuuden mestareille Vuokatin vahvuudet.

Vuokatin vahvuudeksi kilpailujen saamisessa nousi turvallisuus, koska alueelle on tehty viranomaisten ohjauksessa niin sanottu harjoituskupla. Se on ollut esimerkiksi kansainväliselle hiihtoliitolle FIS:lle vahva signaali, että kisojen järjestäminen voisi Vuokatissa onnistua.

Harjoituskuplassa ulkomaalainen urheilija testataan sekä lähtömaassa että Vuokatissa. Lisäksi urheilija muun muassa harjoittelee, asuu ja ruokailee vain oman joukkueen parissa niin, ettei hän ole tekemisissä kenenkään muun kanssa.

Kainuun hiihtoseuran Anne Kyllösen mukaan urheilijakupla toimii hyvin suomalaisten osalta. Jokaisella kuplaan kuuluvalla ihmisellä ja urheilijalla on kova vastuu omasta tekemisestä.

– Suurin haaste johtuu siitä, että urheilijoita tulee myös ulkomailta, ja eri maissa on erilaisia käytäntöjä.

Kyllönen uskoo, että kupla alkaa toimia paremmin, kun urheilijat saavat opastuksen kuplaan menemisestä ja siellä olemisesta.

– En usko, että siinä tulee olemaan mitään ongelmia, sillä jokainen toimii varmasti vastuullisesti.

Taloudellisen riskin kisoista kantavat Vuokatti Sport ja Vuokatin Olympiavalmennuskeskus. Vuokatissa ollaan Vuokatti Sportin toimitusjohtaja Veikko Halosen mukaan valmiita ottamaan riski.

– Jos meillä on täällä kaikki tulevaisuuden olympiavoittajat ja maailmanmestarit käymässä, tietysti mielellämme kisat järjestämme ja teemme kaikkemme turvallisuuden eteen.

Kisojen järjestäminen maksaa kuusinumeroisen summan. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on mukana auttamassa järjestelyissä.

– MM-hiihtojen järjestäminen on aina kallis operaatio ajanottoineen, videointeineen ja striimauksineen, mutta taloudelliset riskit ovat niiden suhteen hallinnassa, sanoo Halonen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.