Hyppää sisältöön

Myymälöitä uudistetaan ja uutta rakennetaan – kauppaketjujen kilpailu asiakkaista kiihtyy Vaasassa

Osuuskauppa KPO:n Prisman rakennustyöt ovat päässeet vauhtiin, Kesko suunnittelee Citymarketia ja Halpahallin myymälä on jo valmis.

Prisman rakennustyömaa
Kauppaketjut satsaavat tällä hetkellä isosti Vaasan seudulle. Yksi uuteen panostavista on Osuuskauppa KPO, joka rakentaa uutta Prismaa. Videolla kommentoimassa toimitusjohtaja Kim Biskop.

Kauppaketjut satsaavat tällä hetkellä isosti Vaasan seudulle. Osuuskauppa KPO rakentaa parhaillaan uutta Prismaa, ja Keskon oma K-Citymarket-hanke on suunnittelussa.

Ensimmäisenä valmiiksi ehti Halpahallin uusi myymälä.

Koronatilanteen vuoksi Halpahallin noin viiden tuhannen neliön kokoinen myymälä pääsi avaamaan muutaman kuukauden aiottua myöhemmin. Myymäläpäällikkö Marjo Österdahlin mukaan se ei loppujen lopuksi ole haitannut.

– Kesäkuussa avattiin, ja ensimmäiset kuukaudet ovat menneet hyvin. Asiakkaat ovat meidät uudesta paikasta löytäneet, kiittelee Österdahl.

Halpahalli muutti kesällä Vaasan keskustasta lähemmäs Kivihaan kauppakeskittymää. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Uusi Prisma ensi vuonna

Koronatilanne on aiheuttanut omat jännitysmomenttinsa myös Osuuskauppa KPO:n rakennustyömaalla Vaasan Liisanlehdossa.

Toimitusjohtaja Kim Biskop kertoo, että pelätyt ongelmat tavarantoimituksessa eivät toteutuneetkaan, ja sää on suosinut rakentamista.

Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop sanoo rakentamisen sujuneen aikataulussa koronatilanteesta huolimatta. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Tontille nousee noin 20 000 neliön uusi Prisma. Kokonaisuudessaan alue on 40 000 neliötä. Uuden Prisman pitäisi olla valmiina vuoden 2021 loppuun mennessä.

– Rakentaminen on sujunut hyvin, ja olemme aikataulussa, kertoo Biskop.

K-Citymarket vielä suunnitelmissa

Keskolla on niin ikään Liisanlehtoon vireillä oma myymälähankkeensa. Aivan Prisman naapuriin suunnitellaan uutta Citymarketia.

Aluejohtaja Jari Alanen kuitenkin kertoo, että myymälähanke on vielä suunnittelupöydällä eikä siitä ole tehty investointipätöstä.

– Mahdollisesti talven aikana tehdään päätöksiä, kertoo Alanen.

Kaiken kaikkiaan Keskolla aletaan Alasen mukaan pikkuhiljaa palautua normaaliin investointitahtiin kevään jälkeen. Muun muassa pienempiä kauppoja uudistetaan, ja Vaasassa ollaan mukana myös Wasa Station -hankkeessa.

Halpahallin uudessa myymälässä on noin 800 neliötä enemmän tilaa kuin vanhassa paikassa. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Kilpailua monen ketjun voimin

Myös Lidl muuttaa keskustan tuntumassa olevan myymälänsä paikkaa , ja se siirtyy lähemmäs uutta Halpahallia. Kilpailutilanne kaupungissa on kova.

Halpahallin myymäläpäällikkö Marjo Österdahl uskoo, että asiakkaita riittää kaikille.

– Jaksan uskoa siihen, että kun yritys tietää oman asiakasryhmänsä ja vahvuutensa, niin se riittää.

Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop muistuttaa myös, että Vaasassa kaupan neliöitä suhteutettuna väkilukuun ja myyntiin on muita pohjalaiskaupunkeja vähemmän.

– Tämä näkyy sekä käyttötavara- että elintarvikepuolella. Asiakkaalle kauppakokemus saattaa olla ruuhkaisempi kuin muissa kaupungeissa.

Biskopin mukaan vielä mahtuu kauppaneliöitä, sillä seutu kasvaa ja kehittyy, ja se vetää asiakkaita myös kauempaa. Uuden Prisman uskotaan keräävän ostoksille väkeä laajalta alueelta.

– Koko Vaasan seutu, Kyrönmaa, Maalahti, Korsnäs ja pohjoisesta aina Uudenkaarlepyyn rajaan saakka.

Lue myös:

Kauppa odottaa joulumyynnistä jättipottia, kun 300 000 ihmistä jääkin jouluksi Suomeen: "Kaikki ennusteet tukevat sitä"

Tuhansittain markettien kylmäkoneita menee vaihtoon lähivuosina – jättiurakka takaa täystyöllisyyden, mutta mistä löytyy työntekijöitä hyväpalkkaiselle alalle?