Hyppää sisältöön

Onko vika kuvan ottajassa? Keskusrikospoliisi kehotti Tiktokissa välttämään intiimien kuvien lähettämistä – moni piti sitä uhrien syyllistämisenä

Keskusrikospoliisin viestinnän mukaan videon tarkoituksena oli muistuttaa harkinnan tärkeydestä kuvia lähettäessä.

Keskusrikospoliisi julkaisi Tiktok-videon, jossa piirroksen kautta näytetään, miten laajalle yksittäinen kuva voi levitä. Kuvakaappaus keskusrikospoliisin Tiktok-videosta. Kuva: Yle

Suomen keskusrikospoliisin tuore Tiktok-video on saanut osakseen kritiikkiä.

Viime viikon lopussa julkaistulla videolla (siirryt toiseen palveluun) havainnollistetaan piirroksen avulla, kuinka parille tutulle lähetetty intiimi kuva voi lähteä leviämään hallitsemattomasti. Taustalla henkilö kertoo tilanteesta, jossa kuvaa oli levitetty.

Videon lopussa kehotetaan harkitsemaan kuvan lähettämistä kenellekään tai intiimin kuvan ottamista ylipäätään. Taustalla puhuva henkilö toteaa: "Ei olisi pitänyt lähettää kuvaa alun perin yhtään kenellekään ja vielä parempi olisi ollut, jos en ois ees ottanut sitä kuvaa."

Videolla on Tiktokissa satoja kommentteja, joissa koetaan, että keskusrikospoliisi syyllistää uhreja, koska videossa kiinnitetään huomiota vain uhrin toimintaan eikä siihen, että toisen kuvan jakaminen ilman lupaa on rikos.

Tosi ikävää nähdä tällaista uhrin syyllistystä poliisilta. Ei varmasti madalla kynnystä hakea apua virallisilta tahoilta, kun niiden viesti on tämä, kirjoittaa yksi kommentoija.

Eräs kommentin kirjoittanut puolestaan ihmettelee, miksi video on tehty juuri uhrin näkökulmasta:

Eikö tämän videon sijaan olisi voinut tehdä videon siitä, ettei toisten kuvien tai videoiden jako ole oikein vaan rikollista toimintaa?

Keskusrikospoliisin viestinnästä kerrotaan, että video on nuorille suunnattu ennalta estävä viesti, joka varoittaa siitä, kuinka kuvan lähettämisen jälkeen sen leviämiseen ei voi enää itse vaikuttaa ja sitä voi olla mahdotonta saada netistä enää kokonaan poistettua.

Keskusrikospoliisin viestinnästä kommentointiin Ylelle asiaa vain yleisellä tasolla sähköpostitse. Keskusrikospoliisista ei vastattu siihen, miksi videolla on päädytty opastamaan kuvan ottajia eikä niitä, jotka jakavat toisten kuvia. Viestinnästä ei myöskään kommentoitu, miten palautteeseen on reagoitu.

Tänään keskusrikospoliisi kuitenkin reagoi palautteeseen julkaisemalla Tiktok-tililleen uuden videon, jossa muun muassa tarkennetaan, että kuvia laittomasti eteenpäin jakava voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämiseen. Videossa todetaan, että rikoksen uhrin tulee aina tehdä rikosilmoitus.

Mitä ajatuksia Tiktok-video ja sen saama kritiikki herättävät? Voit keskustella 17.11 kello 23:een asti.