1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. budjetit

Kotka sytyttää katuvalot koko kaupunkiin ja lisää leikkipuistojen määrärahoja

Kotkan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina ensi vuoden talousarviosta.

budjetit
Keinuja lasten leikkipuistossa.
Kotkan kaupunginvaltuusto päätti lisätä rahoitusta leikkipuistoille. Kuvituskuva.Elli Tervo / Yle

Kotkan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2021-2023 taloussuunnitelman.

Suurimpana menoeränä valtuusto päätti maanantaina lisätä kaupunginhallituksen esittämään talousarvioon, että katuvalot pidetään jatkossa päällä koko kaupungin alueella pimeän aikana. Valtuusto äänesti asiasta lukemin 36–15.

Katuvalojen pitäminen päällä koko kaupungin alueella lisää kuluja vuosittain noin 170 000 euroa.

Valtuusto päätti samalla, että katuvalojen uusimisen yhteydessä otetaan huomioon liiketunnistimien käyttöönotto.

Puistoille lisää rahaa

Kaupunginvaltuusto myös päätti yksimielisesti lisätä puistorakentamisen määrärahoja 55 000 eurolla. Kaupunginhallitus esitti aiemmin tänä syksynä, että puistoihin olisi ensi vuonna käytettävissä 300 000 euroa, kun tänä vuonna summa on ollut 450 000 euroa.

Lue lisää: Rumat satamat palkituiksi puistoiksi muuttanut puutarhuri jäi eläkkeelle – nyt puistoilta on lähdössä iso summa rahaa: "Palataan kärpässarjaan"

55 000 euron lisämääräraha on tarkoitus käyttää leikkipuistoihin.

– Puistorahoja palautetaan samalla summalla, kuin niitä on leikkipuistoista vähennetty, sanoi vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Hyyryläinen valtuuston kokouksessa.

Lisää opetustunteja ja uudet vaalimainokset

Valtuusto päätti maanantaina lisätä perusopetuksen opetustunteja. Niiden määrää kasvatetaan kahdella opetustunnilla viikossa: yksi tunti lisätään alakouluihin ja yksi tunti yläkouluihin.

Opetustuntien lisäys maksaa ensi vuonna 50 000 euroa.

Valtuusto lisäsi määrärahoja myös avustuksiin. Juha Vainion rahaston avustusta korotettiin 4 000 eurolla ja toimitila-avustuksia 10 000 eurolla.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti hankkia kaupungille uudet akryyli- tai polykarbonaatista tehdyt vaalimainostaulut korvaamaan vanhat vaneriset taulut. Tämä lisää kaupungin kuluja 15 000 euroa.

Tulos pysyy niukasti ylijäämäisenä

Menolisäykset aiotaan kattaa pääosin leikkaamalla pilaantuneen maan puhdistukseen varatusta määrärahasta 250 000 euroa.

Kaupungin mukaan Kotkan ensi vuoden talousarvio on edelleen niukasti ylijäämäinen tänään tehtyjen määrärahamuutosten jälkeen.

Kaupunginvaltuusto jätti myös valtuustoryhmien yhteisen toivomuksen, jonka mukaan Arto Tolsa -areenan kentän ja katsomoiden uudistamisesta aloitetaan tarveselvitys tai päivitetään sitä pikimmiten.

Kotkan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina myös pitää tuloverotuksen ennallaan vuonna 2021. Kotkan tuloveroprosentti on näin ollen myös ensi vuonna 21,5.

Lue lisää: Kotkan tuloveroprosentti on 21,5 myös ensi vuonna – äänestys kaatoi korotusehdotuksen

Kaupunginjohtajan esitys Kotkan budjetiksi: puistorahoja leikataan, Karhulan keskustan ja Hakalan-Rauhalan kouluun investointeja

Lue seuraavaksi