1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kanttorit

Vuoden kanttori tulee Seinäjoelta

Suomen kanttori-urkuriliitto antoi tunnustuksensa tänä vuonna Maria Väinölälle.

Maria Väinölä johtaa muun muassa Lakeuden Ristin kamarikuoroa. Kuva: Hanne Leiwo / Yle

Vuoden kanttori tulee tänä vuonna Seinäjoelta. Suomen kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt vuoden kanttoriksi Seinäjoen seurakunnan johtavan kanttorin Maria Väinölän. Väinölä on vastaanottanut palkintonsa tänään maanantaina liiton valtuuston syyskokouksessa.

Kanttori-urkuriliitto perustelee valintaansa toteamalla, että Maria Väinölä on laaja-alainen muusikko, jonka työn jälki on vahva koko Etelä-Pohjanmaan alueella.

– Hän on muun muassa tilannut useita sävellyksiä seurakunnan käyttöön ja hän on toiminut seurakunnan kesäkonserttisarjan ”Suvimusiikkia” taiteellisena johtajana vuodesta 1993 lähtien.

– Hän ottaa huomioon myös nuoret työntekijät ja kausityöntekijät auttaen heitä kannustavalla tavalla uran alkuun kirkkomuusikkona. Maria Väinölä on avoin, mutta säntillinen työyhteisön kehittäjä, kanttori-urkuriliitto kertoo tiedotteessaan.

Ensimmäisenä Suomessa

Musiikin maisteri, kanttori Maria Väinölä valmistui kanttoriksi (MuM) Sibelius-Akatemian Kuopion koulutusyksiköstä ensimmäisenä uuden korkeakoulupohjaisen tutkinnon suorittaneena kanttorina vuonna 1984.

Urkujensoiton A-tutkinnon hän suoritti erinomaisin arvosanoin vuonna 1987 professori Kari Jussilan johdolla.

Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Väinölä siirtyi Vantaankosken seurakunnasta Seinäjoen seurakuntaan 1990.

A-kanttorin virkaa hän on hoitanut vuodesta 2003 ja toimii nyt myös johtavana kanttorina. Väinölä konsertoi urkurina ja pianistina oman työnsä ohessa.

– Maria Väinölä osallistui WSOY:n kustantaman Ripari-rippikoulukirjan tekemiseen. Kirja ilmestyi 1991 ja Väinölä laati siihen kirkkomusiikin opetuskokonaisuuden, kanttori-urkuriliitto tiedottaa.

Vapaalla steppiä ja jazzia

Vuoden kanttori -tunnustuksen luovuttaja paljastaa, että vapaa-aikanaan Maria Väinölä harrastaa step-aerobicia ja jazz-musiikin kuuntelua.

Kanttori-urkuriliitto luovutti vuoden kanttorille rahalahjan ja urkurakentamo Veikko Virtasen Principal-urkupillin seinälaattaan kiinnitettynä.