1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porin veroaste nousee 21 prosenttiin – kokoomus jäi yksin vaatiessaan irtisanomisia korotuksen sijasta

Valtuusto äänesti veronkorotuksista maanantai-iltana.

Pori
Porin kaupungintaloa
Porin valtuusto päätti veronkorotuksista.Antti Laakso / Yle

Porin kaupunginvaltuusto on päättänyt odotetusti nostaa veroastetta. Ensi vuonna porilaisten tuloveroaste on kuntaverotuksessa 21 prosenttia.

Veronkorotus on 0,75 prosenttiyksikköä. Perussuomalaiset, osa keskustalaisista ja vasemmistoliiton Erno Välimäki kannattivat puolen prosenttiyksikön korotusta.

Kokoomus vaati veronkorotuksista luopumista ja yt-neuvottelujen aloittamista henkilöstön vähentämiseksi kaupungin palkkalistoilta.

Päätökset äänestämällä

Kokouksessa äänestettiin ensin kaupunginhallituksen esityksestä poikenneista muutosesityksistä eli 0,5 prosentin korotuksen ja verojen korottamattomuuden välillä. Näistä vaihtoehdoista 0,5 prosenttiyksikön korotus voitti äänin 16–13. Tyhjiä ääniä oli 30.

0,75 prosenttiyksikön korotus voitti sen jälkeen 0,5 prosenttiyksikön korotuksen äänin 35–11. Tyhjiä oli 13.

Verojen 0,75 prosenttiyksikön korotusta kannattivat sosiaalidemokraatit, suuri osa vasemmistoliittolaisista, osa keskustalaisista, vihreät ja kristillisdemokraatit sekä sinisten ainoa edustaja Ari Jalonen ja omassa ryhmässään istuva Markku Tanttinen.

Markku Tanttinen
Markku Tanttinen (ikivihr) kannatti 0,75 prosenttiyksikön veronkorotusta.Mari Kahila / Yle

Palvelut korotusten perusteena

Veronkorotusten kannattajat perustelivat näkemystään palvelujen ylläpitämisellä ja sillä, että Porin veroaste on edelleen valtakunnallisesti tarkasteltuna kohtuullinen.

Keskustan ryhmä antoi edustajilleen vapaat kädet päättää, millaista veronkorotusta he kannattavat. 0,75 prosenttiyksikön veronkorotuksen puolesta kaupunginhallituksessa äänestänut Juha Kantola (kesk.) ei siis saanut koko ryhmää taakseen. Esimerkiksi Tapio Huhtanen (kesk.) äänesti 0,5 prosenttiyksikön korotusta, samoin Aila Korkeaoja (kesk.).

Tapio Huhtanen
Tapio Huhtanen (kesk.) ei kannattanut 0,75 prosenttiyksikön veronkorotusta vaan pienempää nostoa.Mari Kahila / Yle

Perussuomalaiset katsoivat, että pienempi, vain 0,5 prosenttiyksikön veronkorotus olisi ollut perusteltu, koska Porin taloustilanne on viime kuukausina parantunut. Samalla linjalla oli vasemmistoliiton veronkorotuslinjasta poikennut Erno Välimäki.

– Kuntatalouden väliaikainen alijäämä on parempi kuin veronkorotus. Mutta vuodesta toiseen ei voi tehdä alijäämää, Välimäki perusteli.

Kokoomus: Veronkorotus vie etelänmatkat

Kokoomus vastusti kaikkia veronkorotuksia.

– Veronkorotus vie duunareilta. Moni ystäväni on harkitsemassa muuttoa Eurajoelle matalamman veroprosentin takia. Veroasteen nosto tarkoittaa keskituloiselle perheelle yhden etelänmatkan hintaa vuodessa, Mikael Ropo (kok.) totesi.

Vihreiden Anne Liinamaa ihmetteli Ropon kommentteja. Hän muistutti, että kokoomus on ollut koko ajan valmis tukemaan Porin ja Helsingin välistä lentoliikennettä ja "herrojen lentämistä" miljoonilla euroilla vuodessa, vaikka lennoilla ei ole koronan takia ollut matkustajia. Myös vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Raisa Ranta viittasi lentoliikenteen kuluihin kannattaessaan verojen korotusta.

Perussuomalaisten puolelta ihmeteltiin, miksi puhutaan vain lentoliikenteestä eikä myös maahanmuutosta. Puolueen valtuustoryhmää johtava Ismo Läntinen katsoi, että Porin ei tarvitsisi keskustella veronkorotuksista, jos Suomessa olisi vähennetty maahanmuuton kuluja. Läntinen ei esittänyt väitteensä tueksi kättä pidempää.

Iskeekö veronkorotus yrityksiin?

Kokoomuslaiset perustelivat näkemystään yt-neuvottelujen tarpeesta myös Porin Yrittäjien kannanotolla, jonka mukaan Porin kaupungin pitäisi vähentää väkeä, koska yrityksillä on hankalaa. Puolueen valtuutettu Petri Lahtinen arvioi, että verojen korottamisen kannattajat haluavat turvata omat ja sukulaistensa kunnalliset työpaikat.

Satakunnan Kansassa ilmestynyt vaalimainos kuntavaaleissa 2017, Petri Lahtinen (kok.) kokoomus yrittäjä konekivääri mainonta
Petri Lahtinen (kok.) esitti Porin valtuustossa tiukkoja näkemyksiä veronkorotuksista.Antti Laakso / Yle

Kristillisdemokraattien Simo Korpela ihmetteli kokoomuslaisten näkemystä.

– Eikö se ole kateutta, että te tahdotte irtisanoa kunnan työntekijöitä, kun yrityksillä on vaikeaa? Me emme voi välttää sitä, jos yritys irtisanoo työntekijöitä. Mutta me voimme välttää sen, että kunta irtisanoo työntekijöitä nopeaan tahtiin, Korpela sanoi.

Porin sosiaalidemokraattien pitkäaikainen vahva vaikuttaja Esa J. Wahlman (sd.) sanoi, ettei ihmettele kokoomuksen puheita. Hän totesi, että kahden Porin suurimman puolueen, SDP:n ja kokoomuksen välillä on hyvin erilainen käsitys taloudenpidosta.

– Kokoomus vaatii 250 ihmisen irtisanomista. Siitä seuraisi, että Poriin tule lisää työttömiä. Sitä emme kannata. Kokoomuksen puheissa paistaa, että vaalit ovat tulossa, Wahlman totesi.