Roolitustoimisto Helsinki Casting on juuri muuttanut Helsingin Kruununhaassa uusiin tiloihin. Toimisto aloitti neljä vuotta sitten kahdella työntekijällä. Nyt palkollisia on jo kymmenen ja neliöitä tarvittiin lisää.
Suoratoistopalveluiden määrä on viime vuosina kasvanut, ja se on tarkoittanut tv-sarjojen nousukiitoa.
– Eräs pitkään alalla työskennellyt herra totesi, että näin paljon on tehty viimeksi 1990-luvulla. Tuotannoissa alkaa olla työvoimapulaa. Sen huomaa myös roolittamisessa, sanoo Helsinki Castingin toinen perustaja ja roolittaja Jantsu Puumalainen.
Roolittaja etsii näyttelijöitä ja avustajia tv-sarjoihin ja elokuviin yhdessä ohjaajan kanssa.
Nyt työllistävät draamat
Puumalainen arvioi, että toimiston liikevaihto kasvaa tänä vuonna – koronasta huolimatta.
– Keväällä kaikki pysähtyi hetkeksi. Kesäkuussa puhelin alkoi soida, ja kysyntää oli enemmän kuin ikinä. Ja on edelleen, Puumalainen sanoo.
Aiemmin Helsinki Castingissa etsittiin tekijöitä enimmäkseen mainoksiin. Viime aikoina draamat ovat työllistäneet enemmän.
– Ennen suhdeluku oli 60–40 mainosroolitukselle, nyt se saattaa olla 50–50 tai kääntynyt toisinpäin. Draamaa tehdään nykyisin todella paljon enemmän, ja se on ihanaa, Puumalainen sanoo.

Serveri kaatui hakijaryntäyksessä
Erityistä kiirettä toimiston draamapuolella on aiheuttanut Tampereella kuvattavan Hollywood-elokuva Dualin suomalaisten näyttelijöiden etsintä. Se annettiin Jantsu Puumalaisen tehtäväksi.
Ennen Dualia toimiston esiintyjärekisteriin oli ilmoittautunut 10 000 ihmistä. Kun Dualin Tampereen kuvaukset julkistettiin ja kerrottiin, että helsinkiläisyritys hoitaa roolituksen, toimiston serveri kaatui (siirryt toiseen palveluun). Rekisteriin ilmoittautui lyhyessä ajassa 5 000 uutta ihmistä. Nyt arkistoissa on jo 17 000 ihmisen tiedot.
– Esiintyminen ja näytteleminen kiinnostaa yhä enemmän. Olemme rohkaisseet ihmisiä ja järjestäneet kuvauksia, joissa harjoitellaan esimerkiksi dialogia. Mitä enemmän isoja tuotantoja tulee, sitä enemmän tarvitsemme uusia kasvoja kameran eteen, Puumalainen sanoo.
Niitä Puumalainen etsii aktiivisesti. Hän käy pääkaupunkiseudulla ja maakunnissa NHL-tyyliin scouttaamassa, katsomassa teatteriesityksiä ja etsimässä potentiaalisia tekijöitä.
Se, millaiset näyttelijät ovat halutuimpia, riippuu tuotannoista ja ohjaajasta.
– Tuotantoyhtiöt roolittavat itse usein samoilla näyttelijöillä tuotannosta toiseen. Jos meitä lähestytään, halutaan yleensä löytää uusia näkökulmia ja saada yllättäviäkin ehdotuksia.
Puumalaisen mukaan viimeksi kuluneiden parin vuoden aikana diversiteettinäkökulma on korostunut.
– Roolituksessa halutaan nähdä ihmisiä eri taustoista. Halutaan, että kuva olisi mahdollisimman nykyaikainen ja realistinen, että ei olisi vain valkoisia ihmisiä. On tärkeätä, että se perus-Sami voi olla muutakin kuin valkoihoinen.

Alan konkari aloitti 30 vuotta sitten
Samaan aikaan toisaalla, Helsingin Punavuoressa, on käynnissä koekuvaus.
– Ota siihen loppuun sellainen sarjamurhaajahymy, ohjaaja Markus Lehmusruusu pyytää rooliin pyrkivältä Kaarlo Viheriävaaralta.
17-vuotias Viheriävaara on hakemassa tv-sarja Roban sivurooliin. Hän on jo näytellyt Salatuissa elämissä ja Rantabaarissa.
– Kiehtoo, että pääsee esiintymään ja eläytymään. Se on nautittavaa, Viheriävaara sanoo.
Filmona oy:n roolittaja Minna Sorvoja toimii kokelaalle vastanäyttelijänä ja kuvaa suoritusta.
Sorvojalla on 30 vuoden kokemus alalta. Uransa alussa hän teki muun muassa Salattujen elämien alkuperäis-castingin yhdessä ohjaaja Saara Cantellin kanssa.
– Silloin jasper pääkköset ja muut olivat vielä lukiolaisia, jotka lähestyivät meitä kirjallisilla hakemuksilla ja paperikuvilla. Nyt kaikki on mennyt nettiin, Sorvoja sanoo.

Haussa monimuotoisuus
Alan suureksi muutokseksi Sorvoja kuvailee tuotantojen määrän kasvua. Suomi on myös monikulttuuristunut, ja se näkyy tv-sarjoissa ja elokuvissa.
– Haen erityisesti ei-ammattilaisia lapsia, nuoria ja uusia kasvoja, jotka eivät ole perinteisen kantasuomalaisen näköisiä. Meillä on valtava potentiaali ihmisissä, jotka ovat tulleet tänne Suomen rajojen ulkopuolelta. Heitä halutaan nyt elokuviin ja sarjoihin ja heille käsikirjoitetaan rooleja, Sorvoja sanoo.
Sorvojan viimeisimpiä roolitustöitä on Tove-elokuva. Hän on tehnyt useita roolituksia lastenelokuviin: Onneleihin ja Anneleihin, kahteen Supermarsuun sekä Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkään koululaiseen.
Lapsinäyttelijöitä etsiessä Sorvoja kiinnittää huomiota siihen, miten lapsi kuuntelee ohjeistusta ja eläytyy rooliin.
– Yritän saada koekuvauksissa jännityksen pois, että lapsi voisi vielä aikuisenakin ajatella, että olipa kivaa. Koekuvaus ei mene hukkaan, vaikka sillä kertaa ei saisi roolia. Voi olla seuraavaan juttuun sopiva. Kun on pyydetty kuvauksiin, joku on nähnyt ihmisessä jotain potentiaalista.
Sorvoja kokee olevansa aitiopaikalla. Koskaan ei voi tietää, milloin omissa koekuvauksissa olleesta lapsesta tai nuoresta tulee tulevaisuuden tähti.

Osasta lahjan näkee jo lapsena
Pia Pesonen tekee töitä Suomen roolituspalvelussa. Myös se on Filmonan tavoin perustettu 1990-luvulla ja työllistää muutaman ihmisen. Pesonen etsii esiintyjiä draamoihin ja mainoksiin. Viime aikoina toimisto on hankkinut näyttelijöitä muun muassa Aurora-elokuvaan ja Kaikki synnit tv-sarjaan.
Palvelun arkistoissa on 15 000 ihmistä. Pesonen kertoo, että osa sittemmin näyttelijäksi päätyneistä on ollut jo lapsena heidän listoillaan.
– Monista näkee jo pienestä pitäen, että he päätyvät ammattiin. Sellaisia ovat olleet esimerkiksi Amanda Pilke, Jon-Jon Keitel ja Joonas Nordman. Joinakin vuosina puolet teatterikouluun päässeistä on ollut meidän vanhoja harrastajiamme, Pesonen sanoo.

Kameran edessä pitää osata ajatella
Pesosen mielestä roolitus on silloin onnistunut, kun sitä ei huomaa. Millaiset näyttelijät ovat halutuimpia? Roolittaja nostaa esiin kielitaitoisen, hyvin englantia taitavan ja ruotsia toisena äidinkielenä puhuvan Mimosa Willamon.
– Täytyy uskaltaa ajatella kameran edessä ja olla vapaa. Joissakin on sellaista hehkua, salaisuutta, joka tulee läpi. Katse ja silmät ovat avain rooliin, Pesonen luonnehtii.
Keskustele aiheesta 25.11. kello 23 asti.
