1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintuinfluenssa

Erittäin tarttuva lintuinfluenssa H5N8 uhkaa siipikarjaa Euroopassa – Tanskassa raportoitu tartunnoista kanatilalla

Lintuinfluenssan H5N8-version ei uskota uhkaavan ihmisiä. Se voi aiheuttaa suuria menetyksiä siipikarjantuottajille.

Kanoja tilalla Hollannissa Barneveldissa. Hollannin siipikarjatilat on määrätty pitämään kanansa sisätiloissa Euroopassa leviävän H5N8-lintuinfluenssan takia. Kuva: Sander Koning / EPA

Läntisessä Euroopassa leviää erittäin tarttuva lintuinfluenssa H5N8.

Taudin ei uskota aiheuttavan vaaraa ihmisille, mutta se voi aiheuttaa pahoja haittoja siipikarjantuotannolle. Kyseessä ei siis ole ihmisille vaarallinen lintuinfluenssan muoto H5N1.

Tanskan yleisradioyhtiö DR kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Keski-Jyllannissa sijaitsevan Randersin lähellä tilalta on löydetty H5N8-lintuinfluenssaa.

Tilalla on noin 25 000 kanaa, ja näytteiden mukaan lintuinfluenssa on päässyt tarttumaan tilalla, Tanskan ruokaturvallisuusvirasto Fødevarestyrelsen kertoo (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin kyseistä lintuinfluenssa oli löydetty villeistä linnuista eri puolilta maata.

Tämä merkitsee, että kaikki kananmunien ja muiden siipikarjatuotteiden vienti EU:n ulkopuolisille markkinoille pitää lopettaa vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Vienti muihin EU-maihin jatkuu normaalisti.

Tilan 25 000 kanaa tapetaan lintuinfluenssalöydöksen vuoksi. Virasto kertoo löydöksen tarkoittavan, ettei Tanskasta voida viedä munia tai siipikarjan lihaa tai muita siipikarjatuotteita EU:n ulkopuolelle ainakaan kolmeen kuukauteen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 2016, kun tanskalaisella siipikarjatilalla todetaan lintuinfluenssaa.

Ranska ulottaa suojelutoimet koko maahan

Ranskan maatalousministeriö kertoo, että H5N8-lintuinfluenssaa on tavattu lemmikkieläimiä myyvästä kaupasta Ranskalle kuuluvalla Välimeren saarella Korsikalla.

Ministeriö ilmoitti, että tiistaista alkaen suojelutoimet laajennetaan koskemaan koko Ranskaa. Siipikarja on pidettävä sisätiloissa tai suojeltava verkoilla.

Belgian ruokaturvallisuusvirasto AFSCA ilmoitti lintuinfluenssatartunnoista viikonloppuna. Virasto on kehottanut kaikkia siipikarjan tuottajia ja yksittäisten lintujen omistajia pitämään linnut suljetuissa tiloissa.

Lintuinfluenssa on levinnyt läntiseen Eurooppaan sen jälkeen, kun Venäjällä ja Kazakstanissa havaittiin taudin puhkeamisia tänä kesänä.

Tapauksia on havaittu myös Hollannissa ja Luoteis-Englannissa sekä villeissä linnuissa Saksassa.