1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etiopia

YK: Jo yli 25 000 paennut Etiopiasta – rauhannobelisti Abiy torjuu neuvottelut taisteluiden osapuolten välillä

Etiopiasta pitkälle pakomatkalle lähteneet pakolaiset ovat saapuneet Sudaniin uupuneina, nälkäisinä ja janoisina

Etiopia
Etiopialaisia pakolaisia 13. marraskuuta.
Tigrayn alueelta paenneita etiopialaisia rajakylässä Sudanin puolella perjantaina 13. marraskuuta.Ebrahim Hamid / AFP

YK:n alaisen pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan taistelut Etiopiaan kuuluvalla Tigrayn alueella ovat ajaneet jo yli 25 000 pakolaista Sudaniin.

Sunnuntaina yli 5 000 ihmistä saapui Etiopiasta Sudanin puolella. Kärjistynyt konflikti uhkaa jo koko Afrikan sarven alueen rauhaa. Satojen siviilien uskotaan kuolleen taisteluissa.

Nobelin rauhanpalkinnon saanut pääministeri Abiy Ahmed ilmoitti vajaat kaksi viikkoa sitten määränneensä armeijan aloittamaan hyökkäykset Tigrayn kansan vapautusrintamaa (TKVR) vastaan. Abiyn mukaan hyökkäykset olivat vastatoimi TKVR:n iskuille Etiopian keskushallinnon sotilaita vastaan.

Konfliktin taustalla on maan myrskyisä lähihistoria. TKVR oli maan johdossa kolme vuosikymmentä ennen kuin Abiy nousi valtaan. Abiyn valtakaudella TKVR:n edustajat ovat kertoneet, että heitä ja heidän jäseniään on kohdeltu epäreilusti.

Suurin osa paenneista naisia ja lapsia

Abiyn hallinto torjui maanantaina jälleen kerran kansainvälisen yhteisön vetoomukset neuvottelujen aloittamista taisteluiden osapuolten välillä.

Hallinto korosti, että se on valmis ottamaan vastaan Tigrayn alueella pakenevia ihmisiä.

– Lupaamme suojata pakenevien viattomien siviiliemme omaisuutta ja antaa heille humanitääristä tukea, ilmoitti Abiy.

Monet pakolaiset ovat kuitenkin sanoneet, että he pakenevat juuri Etiopian keskushallinnon joukkojen tekemiä iskuja, kertoo uutistoimisto AP.

Suurin osa Sudanin puolelle paenneista on naisia ja lapsia. Moni heistä on paennut pitkän matkan kävellen. He ovat saapuneet Sudaniin uupuneina, nälkäisinä ja janoisina. Osa on ylittänyt maiden välisen Tekeze-joen veneellä, jotkut ovat uineet turvaan. Sudanin puolella joki tunnetaan nimellä Setit.

UNHCR kertoo tekevänsä yhteistyötä useiden humanitääristen järjestöjen kanssa auttaakseen Sudanin hallitusta pakolaiskriisin hoitamisessa.

Lisää aiheesta:

Tigrayn johtaja vahvistaa iskut Asmaraan – "Taistelemme myös Eritreaa vasraan"

Etiopian konflikti uhkaa yhä suoremmin naapurimaita – AFP: Tigrayn aluehallinto väläyttää iskuja Eritreaan

Sudan varautuu jopa 200 000 ihmisen saapuvan rajan yli Etiopiasta – taisteluita paennut ainakin 11 000 siviiliä ja sotilasta

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi