1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Jyväskylän budjettisuunnitelmissa 1600 ihmisen lomautus loma-aikoina - irtisanominen uhkaa pariakymmentä työntekijää

Jyväskylä aikoo lomauttaa varhaiskasvattajat ja koulunkäynninavustajat, teatterin ja sinfonian henkilöstö myös listalla.

Jyväskylä
Jyväskylän kaupungintalon tiilinen julkisivu aurinkoista taivasta vasten.
Jyväskylä hakee ensi vuonna säästöjä muun muassa henkilöstöstä, mutta päättäjien on löydettävä vielä lisää säästökohteita.Heli Kaski / Yle

Jyväskylän kaupunki saattaa ensi vuonna irtisanoa 18 ja lomauttaa 1600 henkilöä.

Kaupunginhallitus hyväksyi eilen kaupungin syksyllä käymiin yhteistoimintaneuvotteluihin perustuvat esitykset. Henkilöstöön kohdistuvat toimet ovat osa kaupungin säästökuuria eli talouden tasapainottamista.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan loma-aikaan sijoittuvat lomautukset koskisivat varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja koulunkäyntiavustajia. Niitä voidaan kaupunginhallituksen mukaan harkita myös kaupunginteatterin ja sinfonian henkilöstöön.

Jyväskylän kaupunginteatterin ja Jyväskylä Sinfonian lomautukset voisivat toteutua silloin, jos niiden talous ei toteudu suunniteltuna.

Irtisanomiset kohdistuisivat konsernihallintoon, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä sivistyspalveluihin. Lisäksi 135 Jyväskylän kaupungin palveluksessa olevaa ihmistä saa varautua työtehtäviensä muuttuvan olennaisesti nykyisestä.

Koko henkilöstön lomauttaminen taloudellisista syistä oli poistettu kaupunginhallituksen esityksestä. Lomautuksia voitaisiin kuitenkin ottaa käyttöön myös tilanteissa, jossa työt vähentyisivät koronatilanteen takia.

Kaupunginhallituksen mukaan työnantajan tulee kannustaa henkilöstöä käyttämään palkattomia työ- ja virkavapaita, jos tehtävät sen mahdollistavat. Myös lomarahoja tulisi vaihtaa vapaiksi mahdollisuuksien mukaan. Kaupungin johtoryhmä käsittelee vielä asiaa ja antaa henkilöstölle lisäsuosituksia.

Jyväskylä hakee säästöjä myös sijaistusten vähentämisestä siten, että henkilöstö "liikkuu joustavasti yli palvelualuerajojen" erityisesti loma-aikoina. Kaupunginhallitus haluaa, että kaupunki tekee henkilöstön kanssa yhdessä töitä sen eteen, että sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläköityminen vähenisi.

Kaupungille tulee laatia usealle vuodelle ajoittuva suunnitelma sairauspoissaolojen vähentämiseksi, kaupunginhallitus toteaa.

Myös Jyväskylän päättäjien ja toimielinten tulisi kaupunginhallituksen mukaan etsiä säästöjä. Asia tulee nyt käsittelyyn poliittisissa ryhmissä.

Kokouksen aikana Jukka Hämäläinen (sd.) esitti, että työnantaja kannustaa henkilöstöä käyttämään palkattomia työ- ja virkavapaita lomautusten välttämiseksi, kun virka- ja työtehtävät sen mahdollistavat. Vastaavasti kannustetaan mahdollisuuksien mukaan vaihtamaan lomarahoja vapaiksi vaihtoehdoksi lomautuksille. Esitys raukesi kannattamattomana. Jukka Hämäläinen jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden budjetista ensi viikon maanantaina, 23. marraskuuta.

Lue seuraavaksi