1. yle.fi
  2. Uutiset

Inarin Luttojoen raakkukanta vähenee ja vanhenee uhkaavasti

Luttojoessa poikasia ei ole syntynyt kymmeniin vuosiin.

Kemijoki
Jokihelmisimpukka eli raakku
Viime kesänä Lapista, Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta löytyi 23 aiemmin tuntematonta, erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun esiintymää.Sara Wesslin / Yle

Viime kesänä Lapista, Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta löytyi 23 aiemmin tuntematonta, erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun esiintymää.

Metsähallituksen Luontopalvelujen sekä Alleco Oy:n asiantuntijat etsivät erittäin uhanalaisen raakun esiintymiä lähes kahdesta sadasta pohjoisen joki- ja purokohteesta. Työ tuotti tulosta, sillä aiemmin tuntemattomia raakkuesiintymiä löytyi 23 paikasta Oulujoen, Kemijoen, Koutajoen, Tuulomajoen ja Tenojoen vesistöalueilta.

Vaikka etsintä paljasti uusia raakkualueita, osoitti se myös, että raakut puuttuvat tyystin monin paikoin.

Inarin raakkujoen kanta vähenee

Inarin maineikkaan raakkujoen, Luttojoen raakkukanta on pahasti vanhenemassa ja vähenemässä. Poikasia ei ole syntynyt kymmeniin vuosiin. Voimalaitos Venäjän puolella on estänyt raakun toukkien isäntäkalan, lohen nousun joen yläosiin 1960-luvulta saakka. Luttojoesta kerättiin raakkuja ja niiden toukkia laitoskasvatukseen, tavoitteena palauttaa poikasia myöhemmin takaisin kotivirtaansa.

Kesällä myös arvioitiin yhdeksän aiemmin tunnetun raakkuesiintymän tilaa. Tutkimuksissa arvioitiin esiintymien uhanalaisuus niiden nykykoon, ikärakenteen ja lisääntymiskyvyn perusteella.

Tieto lajin esiintymispaikoista sekä raakkuyhteisöjen ja niiden elinympäristöjen kunnosta on ensiarvoisen tärkeää lajin suojelun kannalta. Uusista raakkulöydöistä huolimatta laji on yhä erittäin uhanalainen.

Lue seuraavaksi