1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuvareportaasi Välimeren pelastuslaivalta: Kapteenin mukaan suurin osa Eurooppaan pyrkivien veneistä uppoaa "lähes varmasti"

Keskellä pandemiaa Eurooppaan pyrkiville siirtolaisille annetaan pelastusliivit ja kasvomaski.

siirtolaisuus
Open Armsin pelastajat jakoivat tulijoille pelastusliivejä. Kapteeni Marc Reigin mukaan salakuljettajat lähettävät siirtolaiset matkaan tietäen, että ne eivät koskaan pääse perille. Veneet eivät kestä pitkää merimatkaa eikä niissä usein ole edes polttoainetta tarpeeksi.
Open Arms -aluksen pelastajat jakavat pelastusliivejä. Kapteeni Marc Reigin mukaan salakuljettajat lähettävät siirtolaiset matkaan ajatellen, että he eivät koskaan pääse perille. Sergi Cámara / Yle

– Veneet ovat heikkoa tekoa ja niissä on liikaa ihmisiä. Suurin osa uppoaa lähes varmasti, sanoo espanjalaisen pelastuslaiva Open Armsin kapteeni Marc Reig.

Puhelimitse laivalta tavoitettu Reig muistuttaa, että harva siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista osaa uida.

Reig on palaamassa Barcelonaan pääasiassa vapaaehtoisista koostuvan miehistön kanssa. Yle julkaisee tässä jutussa matkalla mukana olleen valokuvaaja Sergi Cámaran kuvia.

Merestä pelastettavia siirtolaisia
Siirtolaisia veneissä
Siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita poimitaan Välimerestä huonokuntoisista aluksista. Moni on uppoamaisillaan pelastuslaivan tullessa.Sergi Cámara / Yle

Open Armsilla on takanaan pelastustehtävä, jossa merestä noukittiin lukuisista veneistä yhteensä 259 siirtolaista. Heistä kuusi menehtyi, mukaan lukien puolivuotias guinealainen Joseph, jonka äiti etsi lasta epätoivoisesti vedestä.

– Löysimme pojan, mutta hänen sydämensä pysähtyi elvytysyrityksistä huolimatta, kun helikopteri oli matkalla hakemaan äitiä ja poikaa sairaalaan, Reig kertoo Ylelle.

Joseph haudattiin muiden uhrien tapaan Lampedusan saarelle Välimerellä kuolleiden siirtolaisten hautausmaalle.

Open Arms -aluksen lääkäri kannattelee merestä nostettua Joseph-vauvaa. Hän ei selvinnyt matkasta.
Open Arms -aluksen lääkäri kannattelee merestä nostettua Joseph-vauvaa. Hän ei selvinnyt matkasta. Sergi Cámara / Yle

Open Arms on tällä hetkellä ainoa pelastusalus, joka toimii Libyan edustalla sijaitsevalla niin sanotulla SAR-alueella.

Lyhenne tarkoittaa Search and Rescue- eli etsintä- ja pelastusalueita, joihin Välimeri on jaettu.

Suurin osa Libyan edustalla aiemmin toimineista aluksista on suljettu satamiin tai pakotettu lopettamaan toimintansa.

Kuollut siirtolaisvauva
259 siirtolaisesta kuusi menehtyi.  Heidät haudattiin Italian Lampedusalle.
Open Armsin pelastamasta 259 siirtolaisesta kuusi menehtyi. Heidät haudattiin Italian Lampedusalle.Sergi Cámara / Yle

Libya ei ole allekirjoittanut kansainvälistä sopimusta SAR-alueesta, eikä ihmisten pelastaminen ole siksi kenenkään vastuulla.

– Ihmiset pakenevat Libyasta orjuutta muistuttavia olosuhteita. Nyt laivalla oli prostituutioon pakotettuja naisia, osa heistä raskaana, Reig kertoo.

Open Arms
Open Arms -laiva löysi tyhjän ja hädin tuskin kelluvan veneen, jonka mahdollisten matkustajien kohtalosta ei ole mitään tietoa.Sergi Cámara / Yle

Pelastettujen joukossa oli pääasiassa itäisestä ja läntisestä Afrikasta, kuten Eritreasta, Sudanista ja Guineasta, Libyan kautta Eurooppaan yrittäneitä. Monet olivat ilman huoltajaa matkustavia alaikäisiä.

Libya tunnetaan siirtolaisten keskuudessa viimeisenä pysäkkinä ennen vaarallista merimatkaa.

Vaarallista olisi myös sisällissodan repimään maahan jääminen.

Levyn päällä oleva siirtolainen meressä
Pelastusliivit saanut siirtolainen jäi odottamaan kelluvalle levylle pelastusta, kun muut veneessä olleet vietiin jo edeltä turvaan. Hänetkin noudettiin kohta laivaan.Sergi Cámara / Yle

Reigin mukaan pandemia on lisännyt siirtolaisten määrää ainakin keskisellä Välimeren reitillä.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tähän mennessä (siirryt toiseen palveluun)Italiaan ja Maltaan on tullut tänä vuonna yli 34 000 siirtolaista tai turvapaikanhakijaa. Viime vuonna marraskuussa määrä oli alle puolet siitä. (siirryt toiseen palveluun)

Kokonaisuudessaan tulijoita on Välimeren yli ollut viime vuotta vähemmän.

Välimereltä pelastettavia yöllä
Välimeren ylitse pyritään läntistä reittiä eli Espanjaan, keskistä reittiä Italiaan ja Maltalle sekä itäistä reittiä Kreikkaan. Open Arms -alus kohtasi nämä tulijat Libyan edustalla.Sergi Cámara / Yle

Pelastustoimintaa pandemia on hankaloittanut entisestään.

– Pelastusliivien lisäksi heille [veneistä pelastettaville] annetaan maskit, Reig sanoo.

Tulijat viettävät seuraavat kaksi viikkoa karanteenissa Italian rannikkovartioston aluksella.

Reig arvostelee karanteenivaatimusta. Ihmiset testattiin jo pelastuslaivalla, ja ainoastaan kaksi antoi positiivisen testituloksen. Heidät asetettiin karanteeniin aluksella.

– Myöhemmin hekin antoivat negatiivisen tuloksen. Siksi kahden viikon karanteeni tuntuu kohtuuttomalta, koska normaalisti se on Italiassa ainoastaan 10 päivää, Reig sanoo.

Pandemia on hankaloittanut myös pelastustoimintaa. Kaikille siirtolaisille jaettiin maski ja otettiin koronatesti.
Merestä pelastettu siirtolainen Open Arms -aluksella.
Open Arms -aluksella siirtolaisille jaettiin maskit ja heille tehtiin koronatesti.Sergi Cámara / Yle

Kansainvälisten sopimusten mukaan hukkuvien pelastaminen mereltä on velvollisuus, ja pelastetut pitää kuljettaa lähimpään turvalliseksi luokiteltuun satamaan.

Tällä kertaa se oli Trapani Italiassa.

Usein pelastusalus on joutunut odottamaan pitkään lupaa tuoda siirtolaiset ja turvapaikanhakijat satamaan. Näin kävi esimerkiksi viime jouluna.

Open Armsin miehistöä, Reig mukaan lukien, on myös syytetty Italiassa laittoman siirtolaisuuden edistämisestä. Syytteet tosin raukesivat.

Siirtolaisia Open Armsilla
Open Arms -laiva matkalla Italiaan. Sergi Cámara / Yle

Reig antaa tunnustusta pääasiassa vapaaehtoisista koostuvalle miehistölle.

– Nykyisestä maailmantilanteesta huolimatta he ovat valmiita uhraamaan aikaansa ja osaamistaan ihmishenkien pelastamiseksi.

Lue myös:

Välimerellä jälleen vakava onnettomuus – ainakin 74 siirtolaista on hukkunut Libyan rannikolla

Siirtolaiskriisi syvenee Kanariansaarilla – merimatkasta selvinneitä ihmisiä majoittavat hotellinpitäjät vaativat apua hallitukselta ja EU:lta

Katutaiteilija Banksyn uusin hanke on Välimeren siirtolaisia pelastava laiva: "Voisitko käyttää rahat vaikka aluksen hankintaan? Ilmoittele"

"Vankilasta pääsee pois, merenpohjasta ei" – Espanjalainen hengenpelastaja auttaa Välimerellä siirtolaisia uhkauksista välittämättä

Lue seuraavaksi