1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun teatterin johto: säästöihin liittyvä päätöksenteko on perustunut sekaannukseen

Toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan mukaan on eri asia, laskevatko tulot hetkellisesti vai pitkällä aikavälillä.

teatteritaide
Oulun kaupungin teatteri, ulkokuva
Nyt käydään vilkasta keskustelua siitä, mikä vaikutus toiminta-avustusleikkauksella olisi teatterin toimintaan. Teatterin johto näkee sen vaikeuttavan toimintaa laajemminkin, leikkauksen kannattajien mukaan säästöjä on mahdollista tehdä ilman kerannaisvaikutuksiakin.Marko Väänänen / Yle

Oulun teatterin toiminta-avustuksen leikkaussuunnitelman päätöksenteko on perustunut sekaannukseen, sanoo teatterin johto.

Teatterin toimitusjohtajan Anu-Maarit Moilasen ja hallituksen puheenjohtajan Matti Karhulan mukaan perusteluissa ovat sekoittuneet hetkelliset poikkeusaikaan liittyvät ja pitkän aikavälin avustukset.

Ylen tavoittaman Matti Karhulan mukaan tämä on johdon arvio keskustelusta, jota kaupunginhallituksen tiistaisen päätöksen jälkeen on käyty.

– Keskustelussa euromäärät menevät iloisesti sekaisin, ja kun siihen liitetään kikkailu prosenteilla on soppa valmis, Matti Karhula sanoo.

Esimerkiksi säästöä kannattavat kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsenet ovat todenneet, että johto pystyy sopeuttamaan teatterin toiminnan alle kymmenen prosentin kulukuuriin. Sosiaalisessa mediassa julkaistussa kirjoituksessaan he kertovat, että tämä luku perustuu teatterin kokonaisbudjettiin, joka on yli seitsemän miljoonaa euroa.

Matti Karhula näkee, että laskentamalli ei ole näin yksinkertainen. Tämä johtuu jo siitä, että koronaepidemia on laskenut ja laskee lipputuloja, joihin osa teatterin rahoituksesta perustuu. Niiden odotetaan olevan tulevanakin keväänä aiemmin arvioitua pienemmät.

– Korona-aikana on säädelty, kuinka paljon yleisöä voimme ottaa. Tulot tipahtavat kolmasosan, kun keväälläkin rajoitukset ovat todennäköisesti päällä.

Se osa rahoitusta, johon varsinainen leikkaus kohdistuisi, on pitkävaikuitteisinta rahaa, eli kaupungin toiminta-avustusta. Se on suuruudeltaan 2,7 milljoonaa euroa. Tästä rahasta puoli miljoonaa euroa olisi lähes viidennes, Matti Karhula sanoo.

Karhulan mukaan jo nämä kaksi seikkaa vähentäisivät rahoitusta miljoona euroa ensi vuonna. Lisäksi on arvioitu, että toiminta-avustuksen leikkaus vaikuttaisi teatterin henkilöstömäärään. Tämä voisi puolestaan vaikuttaa teatterin valtionavustuksiin.

Aiemmin lähettämässään tiedotteessa teatterin johto arvioikin, että toimintatuen leikkaus käynnistäisi taloutta ja toimintakykyä heikentävän kierteen.

Oulun kaupunginhallitus päätti viikko sitten esittää puolen miljoonan euron leikkausta teatterin toimintatukeen, ja maanantaisenkin kokouksen perusteella kaupunginhallitus haluaa esityksen valtuustoon.

Teatterin toiminta-avustukseen liittyvät leikkaukset ovat herättäneet viime päivinä vilkasta keskustelua.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi