1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Jyväskylässä nuorten kuolonkolarin järkyttämille on tarjolla kriisiapua – "Tämä koskettaa laajasti ja syvästi tällä seutukunnalla"

Keskusteluapua on tarjolla niin yksittäisille henkilöille, perheille kuin ryhmillekin.

Onnettomuuspaikalle oli tuotu jo sunnuntaina paljon kynttilöitä. Kuva: Heli Kaski / Yle

Jyväskylän kaupunki tarjoaa lauantaisen, kahden nuoren kuolemaan johtaneen liikenneonnettomuuden käsittelyyn kriisiapua.

Kaupunki muistuttaa, että henkistä tukea antaa Jyväskylän ja lähikuntien asukkaille kriisikeskus Mobile. Nuorten ja vanhempien tukemissa auttavat myös koulujen ja oppilaitosten henkilöstö sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ja oppilashuollon työntekijät.

Kriisikeskus Mobilen päivystysnumeroon 044-788 8470 voi soittaa ympäri vuorokauden. Mobilen kautta saa tarvittaessa yhteyden myös kaupungin kriisiryhmään ja sen ammattilaisiin.

Kriisikeskus Mobilen johtaja Tuija Hauvala kertoo, että Mobileen on tullut jo kymmeniä yhteydenottoja lauantaiseen onnettomuuteen liittyen. Yhteyttä ovat ottaneet niin nuoret kuin aikuisetkin.

– Tämä koskettaa laajasti ja syvästi tällä seutukunnalla. Aina kuolemaan johtaneet onnettomuudet herättää monenlaisia tuntoja, niissä tulee pintaan muun muassa järkytystä, pelkoa ja surua, kuvailee Hauvala.

Mobile voi Hauvalan mukaan auttaa puhelinkeskusteluin, kotikäynnein ja myös Mobileen voi mennä juttelemaan.

– Meiltä saa kuuntelua, läsnäoloa ja henkistä tukea. Kyllä tällaiset tilanteet pysäyttää monella sen tutun normaalin arjen. Järkytys tapahtumasta on usein päällimmäinen tunne ja epäusko, että voiko tämä olla mahdollista. Voi tulla monenlaisia reaktioita ja ihmiset käsittelevät järkytyksiä myös hyvin eri tavoin. Yhtä auttaa puhuminen ja toisia tekeminen. Voi ilmasta tunteitaan itselleen luontaisen tavan kautta. Tämä voi olla vaikka ulkona liikkumista, kirjoittamista tai soittamista.

Hauvala toivoo, että kynnys hakea henkistä apua ja tukea järkyttävissä tilanteissa olisi laskenut.

– Haluan ajatella, että kynnys on laskenut. Tuki jäsentää tilannetta ja voi ehkäistä myös tilanteen pitkittymistä. Se luo turvallisuuden tunnetta, että voi hakea apua ja on tärkeää, että ihmiset tietää, mistä ulkopuolistakin apua saa. Puhuminen voi helpottaa omaa oloa, kun voi käydä läpi tapahtunutta ja kokea myös yhteisöllisyyttä tällaisen tapahtuman keskellä, sanoo Hauvala.

Vaajakosken yhtenäiskoulu ja Gradia Jyväskylä tarjosivat jo maanantaina nuorille hiljentymis- ja keskustelumahdollisuuksia.

17-vuotiaat pojat kuolivat myöhään lauantai-iltana Vaajakoskentiellä törmättyään liikenteeseen rekisteröimättömällä ja valottomalla crossimoottoripyörällä henkilöautoon.

Toinen menehtyneistä oli Vaajakosken yhtenäiskoulun entinen oppilas. Keskisuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) (ksml.fi) mukaan molemmat nuoret opiskelivat Gradia Jyväskylässä ammatillisia opintoja.

Lue myös:

Vaajakosken onnettomuudessa menehtyneet olivat 17-vuotiaita – turmapaikalla huono näkyvyys ja 40 km/h nopeusrajoitus

Jyväskylän moottoripyöräonnettomuudessa kuoli kaksi alaikäistä poikaa