1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ensihoito

Ensihoito hakee uusia toimintatapoja – konsulttiselvitys ei tuonut selvää eroa tuottamistapojen välille

Ambulanssikyytien tarve vähenee ja ikääntyneitä hoidetaan yhä enemmän kotona.

ensihoito
Ensihoitoauto
Mika Moksu / Yle

Keskustelu ensihoidon tuottamistavoista jatkuu Päijät-Hämeessä. Hyvinvointiyhtymä etsii parhainta tapaa tuottaa palvelut, sillä ensihoito on linkittymässä yhä vahvemmin muihin sosiaali-ja terveyspalveluihin.

Ensihoitotehtävät ovat vähentyneet syksyn aikana Päijät-Hämeessä merkittävästi, kun kiireettömät tehtävät siirrettiin syyskuun alussa hykyn sotekoti-tilannekeskuksen arvioitavaksi.

Syys-lokakuussa ensihoitotehtävien määrä väheni 15 prosenttia. Kuljetukset Akuutti24:een vähenivät 12 prosenttia.

Toimialajohtaja Tuomo Nieminen ennakoi, että ambulanssikyydit päivystykseen korvautuvat yhä enemmän hoidon viemisellä kotiin. Jos kuljetusta ei tarvitse, paikalle voidaan lähettää yhden hengen ensihoitoyksikkö.

Hyvinvointiyhtymä haluaisi tuottaa ja järjestää ensihoidon itse. Pelastuslaitos taas olisi valmis jatkamaan nykyisellä mallilla tai jopa ottamaan lisää vastuuta.

Pelastuslaitoksen ja hyvinvointiyhtymän yhteistyö jatkumassa

Konsulttiyhtiö KPMG julkaisi maanantaina vertailun hyvinvointiyhtymän ja pelastuslaitoksen ensihoidon tuottamistavoista. Vertailu ei tuonut esiin merkittäviä eroja kustannuksissa.

Pelastusjohtaja Jari Hyvärinen löysi konsulttiselvityksestä virheellisiä lukuja, mutta ne eivät oleellisesti muuttaneet lopputulosta. Pelastusjohtajan mukaan pelastuslaitos voi jatkaa ensihoidon tuottamista, sillä pelastuslaitoksen väki selvitytyy myös uudenlaisista ensihoitotehtävistä.

– Me koemme kiireellisen ensihoidon tärkeänä. Kun sattuu jotain, me haluamme olla ensimmäisenä paikalla. Meille on tullut sellainen pelkotila, että tämäkin voi olla sellainen asia, joka meiltä pikkuhiljaa viedään.

Hyvärisen mukaan pelastuslaitoksen yksikkömäärää vähennetään hitaasti, mutta varmasti. Tosin tämän vuoden aikana pelastuslaitos ja hyvinvointiyhtymä pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, ettei yksikkömäärää vähennetä.

Hyvinvointiyhtymä voi päättää tuottamismallista järjestämisvastuullaan.

Hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Tuomo Niemisen mielestä konsulttiyhtiön selvitys todisti sen, ettei päätöstä ensihoidon tuottamisesta voida tehdä vain kustannusten perusteella.

– Me pyrimme tekemään hyvää yhteistyötä alueemme potilaiden hyväksi kuntien taloudellisen kantokyvyn rajoissa.

Lue lisää:

Ensihoitaja karauttaa yhä useammin pelkällä farmariautolla potilaan luo

Lue seuraavaksi