Hyppää sisältöön

Wienin terroriepäilty huijasi viranomaisia – Onnistuisiko sama Suomessa? Selvitimme, miten radikalisoituneita yritetään parantaa

Väkivaltaisesta ajattelusta ja -toiminnasta irti haluaville on Suomessa kaksi exit-ohjelmaa.

Wienin keskustassa oli marraskuun alussa mittava poliisioperaatio terrori-iskun takia. Poliisi ampui epäillyn terrori-iskun tekijän. Kuva: Alex Halada / AFP

Wienin terrori-iskussa tapettiin neljä henkilöä marraskuun alussa.

Terrori-iskusta epäilty, 20-vuotias Itävallan ja Pohjois-Makedonian kaksoiskansalainen oli vangittu aiemmin terroriyhteyksien vuoksi. Itävallan sisäministerin Karl Nehammerin mukaan poliisi ampui hyökkääjän yhdeksän minuutin kuluttua hyökkäyksen alusta.

Itävallan sisäministeri Nehammer sanoi pian iskun jälkeen, että iskun tekijä onnistui huijaamaan viranomaisia ja radikalisoitumisen vastaista exit-ohjelmaa.

Suomen sisäministeriön poliisiyksikön kehittämispäällikön Tarja Mankkisen mukaan myös muualla Euroopassa on ollut vastaavia tapauksia.

– Esimerkiksi Britanniassa on ollut näitä tapauksia, Mankkinen sanoo.

Suomessa on kaksi exit-ohjelmaa radikalisoituneille. Voitaisiinko myös niitä huijata?

Kyllä voitaisiin, sanoo Mankkinen.

– Ei ihmisen pään sisälle voi mennä. Me emme koskaan tiedä, ovatko ihmisen motiivit ne, mitä sanotaan.

Sisäministeriön kehittämispäällikön Tarja Mankkisen mukaan Suomessa on tarvetta exit-ohjelmille. Kuva: Yle

Radinet-hankkeessa oli 80 radikalisoitunutta

Suomen ensimmäinen exit-hanke, Radinet, aloitti toimintansa neljä vuotta sitten.

Se oli suunnattu radikalisoituneille, jotka halusivat irtaantua väkivaltaisesta toiminnasta ja -ääriajattelusta. Hyvin alkanut työ päättyi kesken kaiken, kun hanke ei saanut jatkoa rahoitukselle.

Radinet-ohjelmaan ehti osallistui noin 80 henkilöä.

– Heistä noin puolet oli uskonnon perusteella radikalisoituneita ja noin puolet edusti väkivaltaista äärioikeistoa, kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoo.

Keskusrikospoliisilla on oma exit-toimintansa

Rikoskomisario Antti Hyyryläinen johtaa keskusrikospoliisin exit-toimintaa.

Keskusrikospoliisi (KRP) aloitti keväällä 2018 kaksi exit-toimintaa.

JR-exit auttaa järjestäytyneistä rikollisryhmistä irti haluavia. Rad-exit puolestaan tukee heitä, jotka haluavat irtaantua väkivaltaisesta ääriliikkeestä.

Keskusrikospoliisi tekee tiivistä yhteistyötä Helsinki Mission Aggredijärjestön kanssa. Sieltä tulee exit-ohjelmiin osallistuvien psykososiaalisen tuki.

– Asiakkuudet alkavat asiakkaiden suorilla yhteydenotoilla. Hyvin usein yhteydenotto tulee myös läheiseltä, joka hoitaa niin sanotun ennakkotunnustelun, kertoo keskusrikospoliisin Exit-toiminnan johtaja, rikoskomisario Antti Hyyryläinen.

Hyyryläisen mukaan keskusrikospoliisin exit-toiminnassa on osallistujia "kaksinumeroinen luku". Muuta heistä ei kerrotakaan.

– Me pidämme hyvin tiukasti kiinni sensitiivisyydestä. Nämä asiakkuudet eivät ole myöskään poliisin sisällä julkista tietoa. Näitä tietoja käsittelee vain pieni exit-toimijoiden piiri ja poliisin ylin johto.

Exit-ohjelmassa saa apua asunnon ja työn etsimiseen

Suomen uusin exit-ohjelma alkoi kesällä, kun Diakonissalaitos aloitti oman exit-toimintansa.

Kuinka vaikeaa on saada ohjelmiin osallistujat luopumaan ääriajattelusta tai väkivaltaisesta toiminnasta?

– Irtaantuminen perustuu siihen, että ihminen itse haluaa irti. Se on vähän niin kuin tupakoinnin lopettaminen. Ei se lopu, jos et itse halua irti siitä, kehittämispäällikkö Mankkinen sanoo.

Kun exit-ohjelmaan osallistujalta löytyy halua, monenlaista apua on tarjolla.

Exit-ohjelmaan osallistujia autetaan käytännön asioissa, kuten esimerkiksi asunnon ja työn etsimisessä. Hyvin tärkeä osa exit-työtä ovat myös tapaamiset psykologien ja traumaterapeuttien kanssa.

Osallistujat tekevät myös yhteistyötä mentoreiden kanssa.

– Mentorit eivät pakota osallistujaa irti (radikalisoitumisesta), mutta mentorit haastavat näiden osallistujien ideologian ja aatemaailman kysymyksillä ja keskusteluilla. Tämä haastaminen on monesti ratkaiseva tekijä myös irtautumisessa.

"Moni on löytänyt uuden suunnan elämässä"

Vaikka exit-ohjelmien huijaaminen on mahdollista, Mankkisen mukaan niistä on saatu hyviä kokemuksia.

– Siihen nähden, minkä verran ihmisiä on näissä exit-palveluissa eri puolilla Eurooppaa, niin hyviä tuloksia on saatu, Mankkinen sanoo.

Viranomaiset eivät kerro tarkempia tietoja Suomen exit-ohjelmiin osallistujista, mutta hyviä tuloksia on saatu Mankkisen mukaan myös Suomessa.

– Me emme voi koskaan sanoa, että se tehoaa kaikkien kohdalla samalla tavalla. Mutta kyllä hyvin moni on näistä ohjelmista löytänyt uuden suunnan elämässä.

Rahoitusta vaikea saada Suomen exit-ohjelmille

Suojelupoliisi kertoi lokakuun lopulla, että äärioikeistolaisen terrorismin uhka on kohonnut Suomessa. Supo seuraa Suomessa terrorismin torjunnassaan lähes neljääsataa kohdehenkilöä.

Sisäministeriön mukaan Suomessa on tarvetta exit-ohjelmille.

– Ilman tukea ei useinkaan onnistu irtipääseminen näistä ryhmistä, joissa ihminen sidotaan henkisesti mukaan ryhmään, sen toimintaan ja ajattelutapaan.

Mankkisen mukaan Suomessa on ollut hyvin vaikeaa saada rahoitusta pysyville exit-ohjelmille. Ministeriössä toivotaan nyt kovasti, että Diakonissalaitoksen exit-ohjelma saa pysyvän rahoituksen. Se saa rahoitusta EU:n sisäisen turvallisuuden rahastosta.

Exit-ohjelmaan osallistujan ei tarvitse maksaa mitään päästäkseen Diakonissalaitoksen tai keskusrikospoliisin exit-ohjelmaan.

Mankkinen toivoo, että rahoitus voisi olla pysyvää.

– Rahoituksen saaminen on vaikeaa. Siitä kertoi se, että Radinetin toiminta loppui rahoituksen puutteeseen. Me tietysti toivomme, että saisimme pysyvän rahoituksen näille ohjelmille, jotka nyt ovat päässeet hyvään vauhtiin.

17.11. kello 16.50 juttuun lisätty lause "Itävallan sisäministerin Karl Nehammerinmukaan poliisi ampui hyökkääjän yhdeksän minuutin kuluttua hyökkäyksen alusta".

Lue lisää: