1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristörikokset

Lappilaista matkailuyrittäjää syytetään törkeästä ympäristön turmelemisesta – hautasi maahan ja poltti satoja tonneja jätteitä

Yrittäjä kiistää törkeän rikoksen, mutta myöntää syyllistyneensä ympäristön turmelemiseen ajattelemattomuuttaan.

ympäristörikokset
Jussi Eiramo báiki Ohcejohnjálmmis oidno buoremusat Sámi šalddi alde.
Matkailuyrittäjä Juhani Eiramo myöntää teon, mutta kiistää syyllistyneensä törkeään rikokseen. Hän kertoo toimineensa ajattelemattomuuttaan ja perinteen ohjaamana.Outi Paadar/Yle

Lappilaista matkailuyrittäjää Juhani Eiramoa vastaan on nostettu syyte törkeästä ympäristön turmelemisesta. Syyttäjän mukaan Eiramon johtaman yrityksen, Kakslauttanen Arctic Resort Oy:n rakentamis-, purkamis- ja remontointijätteestä mahdollisimman suuri osuus oli poltettu, haudattu maahan tai muutoin hylätty.

Syyttäjä arvioi, että jätettä oli poltettu vähintään 200 tonnia, maahan haudattua tai muutoin hylättyä jätettä olisi vähintään noin 500 tonnia. Joukossa oli muun muassa betonia, tiiltä, kaakelia, peltiä ja sekalaista rakennusjätettä.

Syyttäjä katsoo, että yrittäjän päämääränä oli ollut välttää yhtiön liiketoimintaan liittyviä kustannuksia ja saada kymmenien tuhansien eurojen edestä taloudellista hyötyä.

Eiramo myöntää syyllistyneensä ympäristön turmelemiseen, mutta vaatii, että syyte törkeästä ympäristön turmelemisesta hylätään. Yrittäjä katsoo toimineensa ajattelemattomuuttaan ja perinteen ohjaamana.

Hänen mukaansa kyse on ollut perinteisesti noudatetusta käytännöstä haja-asutusalueella, niin sanotusta maan tavasta, joka on Lapissa jatkunut ainakin vuosikymmenen pidempään kuin etelämpänä. Eiramo kertoo tarjonneensa jätteitä Lapin jätehuoltoyhtymä Lapecon Ivalon vastaanottoasemalle, josta heille ilmoitettiin, että jäte on vietävä jonnekin muualle. Myöskään Sodankylän vastaanottoasema ei hänen mukaansa suostunut ottamaan jätettä vastaan, vaan jätteet piti varastoida pitkähköksi ajaksi ennen kuin vastaanottopaikka löytyi Kemistä, noin 500 kilometrin päästä.

Hänen mukaansa oikeudenmukainen rangaistus ympäristön turmelemisesta on 50 päiväsakkoa.

Eiramon vastaus käy ilmi käräjäoikeudelle toimitetusta, asianajajan laatimasta kirjallisesta vastauksesta.

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta ja kymmenien tuhansien eurojen sakkoja

Syyttäjän mukaan Eiramo oli jatkanut toimintaa, vaikka viranomaiset olivat useita kertoja puuttuneet asiaan ja kieltäneet häntä. Epäillyt rikokset tapahtuivat Sodankylässä vuosina 2013–2018.

Jätteiden polttaminen avotulella oli syyttäjän mukaan aiheuttanut ympäristölle ja terveydelle haitallisten päästöjä. Savun mukana levinneille haitallisille aineille olisivat altistuneet ainakin polttopaikoilla liikkuneet henkilöt, mukaan lukien yritysten ja sen yhteistyökumppaneiden työntekijät ja matkailualueen vierailijat.

Lisäksi yrittäjää syytetään hallinnan loukkauksesta, sillä hänen toimintansa oli syyttäjän mukaan aiheuttanut haittaa Suomen valtion omistamalle ja Metsähallituksen hallinnoimalle kiinteistölle. Eiramon yritys on alueella vuokralla.

Eiramo katsoo, että syyteoikeus hallinnan loukkauksesta on vanhentunut. Jos syyteoikeus hallinnan loukkauksesta on voimassa, Eiramo katsoo 60 päiväsakkoa sopivaksi yhteiseksi sakkorangaistukseksi.

Syyttäjä vaatii Eiramolle vähintään yhden vuoden pituista ehdollista rangaistusta ja vähintään 90 päiväsakon oheisrangaistusta. Lisäksi vaaditaan yrittäjää ja hänen yhtiötään menettämään valtiolle arvioituna rikoksen tuottamana hyötynä 50 000 euroa ja yhtiölle vaaditaan vielä 60 000 euron yhteisösakkoa.

Vuoden yrittäjäksi valittu konkari

Asian pääkäsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa Sodankylässä tiistaina. Pääkäsittelyyn on varattu kolme päivää. Tuomio annetaan myöhemmin.

Juhani "Jussi" Eiramo on yksi Lapin kansainvälisen matkailun uranuurtajista, hän on ollut alalla yli 40 vuotta Sodankylän Kakslauttasessa. Yritys palvelee pääasiassa ulkomaalaisia turisteja ja on tunnettu nykyisin etenkin igluistaan. Eiramo valittiin Lapin vuoden yrittäjäksi syyskuussa.

Yle ei tavoittanut Eiramoa kommentoimaan asiaa.

Lue seuraavaksi