1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion bussiturma

Linja-autonkuljettaja oikeudessa Kuopion bussiturmasta: En ollut väsynyt – matkustajat pitivät ajotyyliä epävarmana

Linja-autonkuljettajan mielestä matka sujui normaalisti. Kuljettaja ei tiedä, miksi jarrutus liittymässä epäonnistui.

Onnettomuusbussi teknisessä tutkinnassa Kuopiossa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuopion bussiturman oikeudenkäynti jatkui tiistaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Syytetty eli Ylitorniolla asuva linja-autonkuljettaja osallistui istuntoon videoyhteyden välityksellä Lapin käräjäoikeuden Kemin istuntopaikalla.

Vastaaja kertoi oikeudessa oman näkemyksensä onnettomuuspäivän tapahtumista ja matkasta Pohjois-Ruotsista Kuopioon.

Kakkostyypin diabetesta sairastavan kuljettajan mukaan matka alkoi täysin normaalisti. Hän oli syönyt kotonaan aamupalan ja ottanut lääkkeensä tavalliseen tapaan.

Matkan ensimmäinen pysähdystauko Oulun eteläpuolella oli ollut varsin pitkä tieliikennelain vaatiman lepoajan takia.

Kuljettaja ei muistanut, että matkustajat olisivat huomauttaneet hänelle päivän aikana ajotyylistä tai nopeudesta.

Miehen mukaan matkan viimeinen taukopysähdys Lapinlahdella lähellä Kuopiota johtui hänestä, kun oli päästävä yllättäen äkkiä vessaan.

Kuljettaja kertoi olleensa kyyneleet silmissä bussin noustessa pois moottoritieltä onnettomuusrampille. Liikuttuminen johtui äsken menehtyneen sukulaisen muistamisesta.

Syytetty piti oikeudessa mahdollisena, että hänelle tuli rampilla niin sanottu "black out". Se olisi ollut ennen bussin törmäämistä liittymässä olleisin autoihin.

Kuopion bussiturman oikeudenkäynti Pohjois-Savon käräjäoikeudessa marraskuussa 2020. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Miksi linja-auto ei pysähtynyt liittymässä?

Mies kertoi ajavansa tavallisesti niin, että valtatieltä liittymään tullessa hän nostaa jalan pois kaasulta eli tekee moottorijarrutuksen. Onnettomuusrampilla jarruttaminen ei jostain syystä kuitenkaan onnistunut.

Kuljettaja sanoi kiinnittäneensä huomion liittymää lähestyttäessä, että autojono seisoo edessä. Mies arvioi polkaisseensa väärää pedaalia eli jarrun sijasta kaasua.

Kuljettajan mukaan hän ei kokenut väsymystä matkan aikana. Kahden tauon aikana hän oli syönyt ruisleipää.

Oikeuden kuulemat matkustajat kuvasivat kuljettajan ajotyyliä välillä epävarmaksi ja hoipertelevaksi. Myös turvavälit edellä oleviin autoihin olivat matkustajien mukaan pienet ja nopeutta oli liikaa.

Bussin kyydissä ollut nainen kertoi pelänneensä kyydissä. Nainen oli keskittynyt loppumatkalla puhelimeensa, kun häntä pelotti katsoa linja-auton menoa liikenteessä.

Bussin etuosassa istunut matkustaja arvioi, että linja-auton nopeus oli onnettomuusrampilla lähempänä satasta kuin kahdeksaakymppiä. Matkustaja totesi kuljettajan huutaneen rampilla jarrujen pettäneen.

Yhden matkustajan mielestä linja-autonkuljettaja ei jarruttanut ollenkaan auton noustessa moottoritieltä Kolmisopen liittymään.

Elokuussa 2018 tapahtuneessa Kuopion bussiturmassa menehtyi neljä ihmistä ja loukkaantui parikymmentä henkilöä. Syyttäjä vaatii linja-autoa kuljettaneelle ylitorniolaismiehelle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Juttua käsitellään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa tämän ja ensi viikon aikana. Oikeudella on myös videoyhteys Lapin käräjäoikeuden tiloihin Kemissä ja Rovaniemellä.

Lue lisää:

Syyttäjä vaatii linja-autonkuljettajalle vähintään kahden vuoden ehdotonta tuomiota – Yle seurasi Kuopion bussiturman oikeudenkäyntiä

Kuopion turmabussin kuljettajalla ei muistikuvia kohtalokkaalle rampille ajosta – matkustaja kauhistui: "Yhtäkkiä auto kiihdytti ja alkoi mennä kuin raketti"

Veikko Sädesuo menetti neljä ystäväänsä ja sai itse vammoja Kuopion bussiturmassa – vaikeat muistot revitään taas auki, kun oikeudenkäynti alkaa

Kuopion turmabussin kuljettajalla oli pitkäaikainen sairaus ja takanaan 700 kilometrin ajomatka: "Terveydentila oli erittäin olennainen tässä"