1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Video: Vitosluokan hurrikaani Iota riepotteli Kolumbian kaukaisia saaria – Yhteydet pahoja tuhoja kärsineeseen pikkusaareen ovat olleet poikki

Tiedot tuhoista ovat vasta alustavia.

hirmumyrskyt
Kuvassa mies kävelee selin kameraan kadulla, jolla on mutaa ja romua.

Hurrikaani Iota aiheutti vakavia tuhoja Kolumbialle kuuluvissa kaukaisissa saarissa.

Presidentti Iván Duquen mukaan hirmumyrsky tuhosi erittäin paljon infrastruktuuria pienessä Providencian saaressa. Seitsemän kilometriä pitkä, noin 5 000 asukkaan saari sijaitsee Kolumbiasta lähes 800 kilometrin päässä luoteeseen.

Hurrikaani tuhosi infrastruktuuria myös suuremmassa, noin 80 000 asukkaan San Andrésin saaressa, joka sijaitsee 50 kilometriä Providencian eteläpuolella.

Jutussa oleva uutistoimisto Reutersin välittämä video on kuvattu San Andrésissa. Uutistoimistot eivät ole toistaiseksi välittäneet kuvaa Providenciasta.

Viestiyhteydet Providenciaan ovat olleet poikki hurrikaanin iskettyä ja tiedot tuhoista ovat yhä puutteellisia. Ainakin yhden ihmisen tiedetään kuolleen siellä hurrikaanissa.

Presidentti Duque on kuitenkin keskustellut Providencian pormestarin kanssa. Keskustelun perustella presidentti kertoi tiedotusvälineille, että saaren infrastruktuurista 98 prosenttia on kärsinyt vahinkoja.

La Prensa Latina -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) saareen pyritään pääsemään tiistain aikana armeijan aluksella tai lentokoneella.

San Andrésin tuhoistakaan ei ole tarkkaa tietoa. Hurrikaani on valokuvien perusteella muun muassa repinyt kattoja irti rakennuksista.

Koskaan aikaisemmin näin voimakas hurrikaani ei ole iskenyt Kolumbian saariin. Saarten yli mennessään hurrikaani oli voimakkuudeltaan luokkaa 5.

Lue lisää: Iota oli mitatun historian toinen marraskuussa voimakkaimpaan vitosluokkaan voimistunut hurrikaani.

Kolumbialle kuuluvien saarten jälkeen hurrikaani rantautui Nicaraguaan. Iota on heikentynyt, mutta se oli Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) edelleen vaarallinen.

Hurrikaanikeskus varoitti aikaisemmin katastrofaalisen voimakkaista tuulista, myrskytulvista, rankoista sateista ja maanvyöryistä.

Hurrikaanivaroitus oli voimassa Nicaraguan ja Hondurasin rannikoilla.

Nicaraguan ja Hondurasin lisäksi myös Guatemalassa on evakuoitu ihmisiä hurrikaanin takia.

Kaksi viikkoa sitten Keski-Amerikassa raivonnut hurrikaani Eta aiheutti ainakin 200 ihmisen kuoleman.

Lisää aiheesta:

Hirmumyrsky Iota lähestyy vasta edellisestä myrskystä toipuvaa Keski-Amerikkaa

Lue seuraavaksi