1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Asiantuntijaryhmän esitys rokotusjärjestyksestä valmistumassa – lopulliseen päätökseen on vielä matkaa

Myös Modernan mRNA-rokote on otettu Euroopan lääkeviraston myyntilupa-arviointiin.

koronarokote
AstraZenecan rokotetta testataan mAbxience-laboratoriossa, Garinissa, Argentiinassa.
Tällä hetkellä Euroopan lääkeviraston EMA:n myyntilupa-arvioinnissa on Pfizerin/BioNtechin, AstraZenecan ja Modernan rokotteet. Kuvassa AstraZenecan rokotetta testataan mAbxience-laboratoriossa Argentiinassa. Juan Ignacio Roncoroni / EPA

Suomessa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on koolla tänään työstämässä esitystään koronarokotusten aikatauluista ja kohderyhmistä Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri ja asiantuntijaryhmän sihteeri Hanna Nohynek sanoo toivovansa, että ryhmän lausunto valmistuisi jo tänään, mutta varmuutta valmistumisesta ei ole.

– Ulostulo riippuu siitä, kuinka valmista tulee, kommentoi Nohynek.

Alustava KRARin rokotusstrategia on esitys siitä, mille kohderyhmille rokotetta tulisi antaa ja missä järjestyksessä. Tulokset pisimmällä olevien rokotteiden tehotutkimuksista ovat olleet lupaavia, mutta viimeisen vaiheen tutkimukset ovat yhä kesken.

KRARrin esitys ei ole lopullinen päätös, sillä valmistuttuaan se menee vielä THL:ään valmisteluun ja sieltä sosiaali-ja terveysministeriöön STM:n rokotehankintatyöryhmän sekä Tartuntatautien neuvottelukunnan (TTNK) ja Valtakunnallisen sosiaali-ja terveysalan neuvottelukunnan ETENEn arvioitavaksi.

– Odotamme pohjaesitystä siitä, kuinka rokotukset tulisi toimeenpanna Suomessa. Tämä kansallisen rokotusasiantuntijatyöryhmän esitys ei ole lopullinen päätös, sanoo STM:n ylilääkäri Sari Ekholm.

Päätöksen rokotteen hankinnasta tekee STM. Käyttöönotosta päättää lopulta valtioneuvosto STM:n esittelystä. Käytännössä mahdollisia vaihtoehtoja ovat edelleen kaikki EU-komission ostosopimuksiin kuuluvat rokotteet.

Alustavassa KRARin rokotussuunnitelmassa ei vielä ole esitystä siitä, mitä rokotetta suomalaisille tullaan ensimmäisessä vaiheessa antamaan. Rokotteiden käytöstä ja rokotusjärjestyksestä voidaan tehdä päätöksiä vasta sitten, kun eri rokotteiden tehotutkimuset on saatu valmiiksi.

– Tämä on ehkä se piste mihin tässä vaiheessa voimme edetä, koska meillä ei ole vielä myyntiluvallista rokotetta, Ekholm sanoo.

Myyntilupaprosessissa kolme rokotetta

Tällä hetkellä Euroopan lääkeviraston EMA:n myyntilupa-arvioinnissa on Pfizerin/BioNtechin, AstraZenecan ja Modernan rokotteet. Kaikkia näitä arvioidaan niin sanotussa rullaavassa menettelyssa, joka on prosessina nopeampi, mutta yhtä perusteellinen kuin perinteinen myyntilupamenettelykin.

Asiantuntijoiden mukaan hyvä uutinen on, että toistaiseksi tehotutkimuksissa olevien rokotteiden kohdalla ei tutkimuksissa ole ilmennyt hälyttäviä merkkejä.

EU komissio on neuvotellut ja neuvottelee edelleen eri rokotevalmistajien kanssa rokotteiden saamisesta EU-maihin keskitetysti.

Toistaiseksi EU-komissio tehnyt ostosopimukset neljästä eri rokotteesta: AstraZenecan adenovirusvektorirokoteesta, Johnson & Johnsonin adenovirusvektorirokotteesta ja Sanofi-GSK:n proteiinipohjaisesta rokoteesta ja tuoreimpana viime viikolla Pfizerin ja Biontechin yhteistyössä kehittämästä mRNA-rokotteesta.

Tunnusteluneuvottelut ovat käynnissä myös CureVacin (mRNA-rokote) ja Modernan (mRNA) rokotteista.

Alustavat tehotutkimustulokset on saatu tähän mennessä kolmesta rokotteesta: Pfizerin nRNA-rokotteesta, venäläisestä adenovirus-pohjaisesta Sputnik V-rokotteesta ja yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Moderna mRNA-rokotteesta.

Pfizerin, Sputnik V:n ja Modernan teho on alustavissa tehotutkimuksissa todettu yli 90 prosenttiseksi. Tutkimuksissa on kuitenkin ollut eroja esimerkiksi koehenkilöiden määrässä.

Esimerkiksi venäläisen Sputnik V-rokotteen viimevikkoinen tehotulos perustuu 20 sairastuneen tuloksiin. Pfizerin ja Modernan tulokset julkaistiin, kun tutkimuksissa oli ilmaantunut 94 tartunnan saanutta. Esimerkiksi Pfizer on ilmoittanut jatkavansa tehotutkimuksiaan, siihen saakka kunnnes tartunnansaaneita on 164.

AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin adenovirusrokotteista odotetaan alustavia tuloksia lähiviikkoina.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa on 214 uutta tartuntaa ja kaksi kuolemaa, Jyväskylän MM-ralli ja Antti Tuiskun suurkeikat siirtyivät syksyyn, Viro purkaa vapun jälkeen rajoituksia

Jo toinen koronarokote todettiin tehokkaaksi – Ylen haastattelema koehenkilö testasi omalla kropallaan rokotteen "yliannostusta"

Lue seuraavaksi