Barack Obamalla oli 3 avustajaa viikkaamassa vaatteita sekä puhelin, jolla ei voinut soittaa – tällaista on USA:n presidentin arki oikeasti

Obamien astuessa Valkoiseen taloon perheen arkeen astuivat myös turvallisuuspalvelun henkilökunta ja palvelusväki.

Barack ja Michelle Obama kuvattuna Valkoisen talon punaisessa huoneessa maaliskuussa 2009. Kuva: Pete Souza / Valkoinen talo

Yhdysvaltain ex-presidentti Barack Obama julkaisi tiistaina muistelmateoksensa poliittisesta urastaan.

Luvattu maa -kirjassa Obama kertoo presidenttiytensä lisäksi muun muassa opiskeluvuosistaan, ajastaan Illinois'n osavaltion senaattorina ja presidentinvaalikampanjastaan. Obama paljastaa myös mielenkiintoisia tarinoita ja uutta tietoa Obamien perhe-elämästä ja arjesta Valkoisen talossa.

Aiemmin Obamien elämästä Valkoisessa talossa on voinut lukea muun muassa ex-presidentin puolison Michelle Obaman kirjasta Minun tarinani (2018).

Kokosimme tähän juttuun 10 mielenkiintoista huomiota Obamien presidenttikauden arjesta perustuen sekä Barackin että Michellen kirjoihin.

1. Salainen palvelu valitsi perheenjäsenille koodinimet

Ex-presidentti kertoo kirjassaan yllättyneensä, kuinka tarkasti perheen liikkeitä seurattiin jopa Valkoisen talon sisällä.

Presidentin koodinimi oli Renegade (kapinallinen), ja hän kuuli jatkuvasti salaisen palvelun agenttien kuiskuttelevan rannemikrofoneihinsa hänen sijaintinsa. "Kapinallinen varatilaan" tarkoitti, että presidentti meni vessaan.

Michellen koodinimi oli Renaissance (renessanssi), vanhempi tyttär Malia Obama oli Radiance (loiste) ja nuorempi tytär Natasha eli Sasha Obama oli Rosebud (ruusunnuppu).

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kävelee Valkoisen talon nurmikolla salaisen palvelun miehen tarkkaillessa ympäristöä. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Tiukat turvatoimet koskivat myös perheen lapsia, joita valvoi useampi agentti koulupäivän aikana. Kun jollakin luokkakaverilla oli syntymäpäivä, lähetettiin myös agenteille pala kakkua.

Perhettä suojeltiin myös mahdolliselta ruokasabotaasilta siten, että ruokaostokset tekivät anonyymit shoppailijat. Ruokaostokset ostettiin eri puolilla Washingtonia sijaitsevista ruokakaupoista.

2. Henkilökunta kehotti miettimään, kannattaako lähteä treffeille

Perheenjäsenten treffi-illat Valkoisen talon ulkopuolella vaativat laajamittaisia erityisjärjestelyjä.

Eräs presidenttiparin treffi-ilta teatteriin aiheutti esityksen viivästymisen lähes tunnilla, kun teatterin läheiset kadut suljettiin ja yleisö sekä esiintyjät joutuivat kulkemaan teatteriin turvatarkastuksen läpi.

Perheen henkilökunta sanoikin, että jatkossa kannattaa harkita tarkemmin, lähteäkö treffeille.

3. Liikkumisesta täytyi ilmoittaa medialle

Presidentin täytyi ilmoittaa jokaisesta poistumisestaan Valkoisesta talosta myös toimittajille ja uutisvalokuvaajille. Tämä koski niin julkisia kuin henkilökohtaisia menoja.

Barack Obama kertoo kirjassaan, että hänen oli aluksi vaikea ymmärtää tätä käytäntöä.

Hän kysyikin Valkoisen talon lehdistösihteeriltä, voisiko hän olla ilmoittamatta henkilökohtaisista menoistaan toimittajille.

– Huono ajatus, Gibbs sanoi.

– Presidentti päättää itse. Mutta sanon sen, että toimittajien karistaminen nostattaa paskamyrskyn, jota ei juuri nyt kaivata. Sitä paitsi minun on sen jälkeen hankalampi vedota toimittajien yhteistyökykyyn tyttöjä koskevissa asioissa.

Presidentti ei puuttunut asiaan ja kiittelee kirjassa, että media jätti hänen tyttärensä rauhaan presidenttikautensa aikana.

4. Barack Obaman vaatteita viikkasi kolme sotilaspalvelijaa

Laajojen turvatoimenpiteiden lisäksi presidenttipakettiin kuului myös Valkoisen talon palvelusväki.

Barack Obama kertoo koskettavan tarinan kahdesta afroamerikkalaisesta hovimestarista, jotka olivat palvelleet jo Richard Nixonin ja Ronald Reaganin presidenttikausilta asti.

Presidenttiperhe yritti säilyttää rippeitä vanhasta elämästään esimerkiksi viemällä itse likaiset astiat takaisin keittiöön. Hovimestarit yrittivät estää tämän.

– Katsokaas kun herra presidentti, te ja ensimmäinen nainen ette voi ymmärtää, mitä tämä merkitsee meille. Kun te olette täällä... Ette vain voi, toinen hovimestareista sanoi, kun hovimestareita oli toivottu käyttämään illallisella smokin sijaan tavallisempia suoria housuja ja pikeepaitoja.

Hämmentävänä presidentti piti erityisesti sitä, että kolme merivoimien palvelijaa viikkasi hänen vaatteensa alusvaatteita ja sukkia myöten yhtä siististi kuin vaatekaupassa.

5. Anoppi muutti taloon eikä suostunut palveltavaksi

Myös presidentin anoppi, Michelle Obaman äiti Marian Shields Robinson muutti Valkoiseen taloon, jotta lastenhoitoapua oli saatavilla helposti.

Michellen äiti ei antanut kuitenkaan henkilökunnan pestä pyykkejään ja pyysi opetusta pesukoneen ja kuivurin käyttöön.

Presidenttipari ei antanut myöskään lastensa päästä liian helpolla, vaan heidän oli siivottava omat huoneensa ja pedattava omat sänkynsä. Barack Obaman mukaan tämä sopimus piti joskus paremmin ja joskus huonommin.

Obamien perhe palaamassa lomalta elokuussa 2015. Mukana olivat myös perheen tyttäret Malia (toinen vasemmalta) ja Sasha (oik.). Kuva: Olivier Douliery / EPA

6. Koripallo ja tupakka olivat Barackin pakokeino

Yhdysvaltain 44. presidentti kertoo myös kirjassaan pakokeinoistaan stressaavien ja noin 12–16 tuntia kestäneiden työpäivien keskellä.

Harva tietää, että astuessaan Valkoiseen taloon Barack Obama oli tupakoitsija. Hän kertoo polttaneensa parhaimmillaan noin kymmenen tupakkaa päivässä.

Hän kertoo lopettaneensa tupakoinnin allekirjoittaessaan terveydenhuoltouudistuksen. Symboliikan lisäksi päätökseen vaikutti se, että tytär Malia oli haistanut tupakan hänen hengityksestään.

Tämän jälkeen presidentti siirtyi nikotiinipurukumiin, jota kului suuria määriä hänen virkakautensa loppuun asti.

Tärkeimmäksi pakokeinoksi Barack Obama mainitsee kuitenkin koripallon. Hän kävi pelaamassa poliittisen avustajansa kokoaman porukan kanssa muun muassa FBI:n päämajassa ja sisäministeriössä.

Barack Obama heittelemässä koripalloa Valkoisen talon koripallokentällä avustajansa Reggie Loven kanssa. Kuva: Pete Souza / Valkoinen talo

Barack Obama kertoi olevansa porukan heikoin pelaaja, mutta koki pelihetkien olevan ankkuri entiseen elämään. Hän kävi myös kannustamassa Sasha-tyttären joukkueen koripallo-otteluissa.

7. Maailmantähtien konsertteja Valkoisen talon pihalla

Michelle Obama pyrki tekemään Valkoisesta talosta avoimemman. Hän järjesti Valkoisen talon pihalla muun muassa Halloween-juhlia ja elokuvailtoja sotilaiden lapsille.

Valkoisen talon pihalla nähtiin myös monia maailmantähtiä: Stevie Wonder, Paul McCartney, Jennifer Lopez ja Justin Timberlake.

Mieleenpainuvimmaksi Barack kertoo kuitenkin Bob Dylanin esiintymisen. Esityksen lopetettuaan Dylan oli astellut lavalta kättelemään presidenttiä, minkä jälkeen hän oli kumartanut Barackin ja Michellen edessä. Tämän jälkeen hän oli kadonnut sanaakaan sanomatta.

8. Virkaanastujaisten jälkeen presidentti vieroksui muodollisuuksia

Virkaanastujaisten jälkeen Barack ei ollut enää "Barack" vaan "herra presidentti". Etunimeä käyttivät enää Michelle, sukulaiset ja läheiset ystävät.

Presidentti ilmoittikin heti kautensa alussa, että hänen alaistensa ei esimerkiksi tarvitse nousta seisomaan hänen astuessaan sisään huoneeseen. Seuraavalla kerralla he kuitenkin jälleen nousivat ylös.

9. Presidentti sai pitää oman puhelimensa, jolla ei voinut enää soittaa

Turvallisuus ulottui myös presidentin käyttämään teknologiaan. Hän ei saanut esimerkiksi käyttää enää vanhaa BlackBerry-puhelintaan, vaan se vaihdettiin uuteen ja muunneltuun malliin.

Tästä mallista oli poistettu mikrofoni ja kuulokeliitin. Presidentti sai tällä puhelimella lähettää ja vastaanottaa sähköposteja ainoastaan parillekymmenelle ihmiselle, joiden taustat oli tarkastettu.

Michelle rinnasti presidentin puhelimen pikkulasten lelupuhelimeen.

10. Presidentin perhe maksaa omat elinkustannuksensa itse

Monelle voi tulla yllätyksenä, että presidenttiperhe maksoi henkilökohtaiset elinkustannuksensa, kuten wc-paperin ja ruokaostokset, itse.

Michelle Obama kertoo kirjassaan, että kerran Barack oli kehunut jotain ruokaa ja sitä alkoi ilmestyä hieman useammin. Kuukausilaskun tarkastettuaan Michelle oli huomannut, että osa ruoka-aineista oli tuotu lentorahdilla ulkomailta.

Korjaus 18.11. klo 19.42: Perhekuvan kuvatekstissä Obaman tyttärien nimet muutettu oikeaan järjestykseen: isänsä vieressä vasemmalla Malia ja oikeassa laidassa Sasha.

Lisää aiheesta:

Keskustelu aiheesta on avoinna 18.11. klo 23 asti.