Hyppää sisältöön

Emilie Gardberg Sibelius-Akatemian dekaaniksi – "Tavoitteenani on, että kaikki voivat tulla kuulluiksi"

Sibelius-Akatemiassa on viime vuosina tehty töitä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi. Gardberg jatkaa Kaarlo Hildénin työtä ilmapiirin rauhoittamiseksi.

Emilie Gardberg työskentelee tällä hetkellä Suomen Lontoon-instituutin johtajana. Kuva: Niclas Lundqvist / Yle

Emilie Gardberg on valittu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi. Taideyliopiston hallitus päätti asiasta tänään 17. marraskuuta.

Gardbergilla on monipuolista kokemusta taide- ja kulttuurialan johtotehtävistä. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtajana ja Turun filharmonisen orkesterin intendenttinä. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen Lontoon-instituutin johtajana.

– Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on kansainvälisesti erittäin arvostettu. Sen tulokset näkyvät kauas maamme rajojen ulkopuolelle, Gardberg toteaa tiedotteessa.

– Dekaanina haluan erityisesti korostaa taiteen yhteiskunnallista merkitystä sekä yliopistoyhteisön inspiroivaa toimintakulttuuria.

Sibelius-Akatemiassa puututtu seksuaaliseen häirintään

Julkisuudessa on viime vuosina puitu Sibelius-Akatemiassa esiintynyttä epäasiallista käytöstä.

Viimeksi lokakuussa Yle uutisoi, että Sibelius-Akatemiassa on puututtu opettajien seksuaaliseksi häirinnäksi luokiteltavaan käytökseen useasti viimeksi kuluneiden parin vuoden aikana.

– Jos ottaa muutaman vuoden aikaperspektiivin, niin kyllä kaikkia keinoja on jouduttu käyttämään, edellinen pitkäaikainen dekaani ja Taideyliopiston tuleva rehtori Kaarlo Hildén sanoi tuolloin Ylelle ja viittasi työntekijöihin kohdistuneisiin sanktioihin huomautuksista irtisanomisiin.

Gardberg toteaa Ylelle, että epäasiallisen käytöksen suhteen hän käytännössä jatkaa Hildénin työtä Sibelius-Akatemian työkulttuurin rauhoittamiseksi.

– Kuten aiemmissakin töissäni, tavoitteenani on, että kaikki voivat tulla kuulluiksi, Gardberg sanoo.

Gardberg aloittaa tammikuussa 2021

Dekaanin tehtävänä on johtaa Sibelius-Akatemiaa osana Taideyliopistoa. Kokonaisuuteen kuuluvat akatemian koulutus, tutkimus ja taiteellinen toiminta sekä näihin kytkeytyvät kumppanuudet ja yhteiskuntasuhteet.

Taideyliopiston kolmen akatemian – Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun – dekaanit toimivat myös yliopiston johtoryhmän jäseninä.

Gardberg on koulutukseltaan Master of Arts. Hänen viisivuotinen kautensa alkaa tammikuussa 2021.

.
.