1. yle.fi
  2. Uutiset

Nordean tietomurrosta kahdelle vankeutta – yhden syytteet hylättiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa

Rikokset ajoittuivat kesään 2019. Käräjäoikeus määräsi tiistaina tuomitut maksamaan pankille yhteensä yli 276 000 euroa vahingonkorvauksia.

Pohjanmaan käräjäoikeus
Nordean logosta osa.
Kahdesta tuomitusta toisen kohdalla vaikutti lieventävänä asiana se, että hän oli myötävaikuttanut rikostensa selvittämiseen.Jyrki Ojala / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa Nordean tietomurtojutussa, jossa oli syytettynä kolme miestä. Kyse oli muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeästä maksuvälinepetoksesta. Rikokset ajoittuivat kesään 2019 ja kohdistuivat pääosin Nordeaan ja sen asiakkaisiin.

Kolmesta syytetystä kaksi työskenteli tekoaikaan Nordeassa. Syyttäjä oli vaatinut kaikille kolmelle vankeusrangaistusta.

Käräjäoikeus tuomitsi 28-vuotiaan miehen kolmen vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. 27-vuotias mies tuomittiin kahden vuoden vankeuteen. Kolmannen syytetyn syytteet käräjäoikeus hylkäsi. Hänen osaltaan syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily.

Pidemmän vankeustuomion saanut 28-vuotias mies työskenteli haastehakemuksen mukaan tekoaikaan Nordeassa. Hänet tuomittiin törkeästä tietomurrosta, törkeästä maksuvälinepetoksesta sekä kahdeksasta lievemmästä rikoksesta. Toinen vankeustuomion saaneista, 27-vuotias mies puolestaan tuomittiin törkeästä maksuvälinepetoksesta sekä neljästä lievemmästä rikoksesta.

Jutun pääkäsittely pidettiin syyskuussa, jolloin kuultiin useita todistajia ja oikeus vastaanotti asiakirjatodistelua. Oikeuden mukaan näyttö oli tuomittujen osalta vakuuttavaa.

Oikeus katsoi, että törkeä maksuvälinepetos on ollut erityisen suunnitelmallinen. 28-vuotiaan osalta oikeus piti erityisen moitittavana törkeään tietomurtoon liittyneitä lavastustoimia. Toisen tuomitun osalta oikeus otti lieventävänä asiana huomioon, että tämä on myötävaikuttanut rikostensa selvittämiseen.

Käräjäoikeus tuomitsi kaksikon maksamaan yhteisvastuullisesti Nordealle vahingonkorvauksena yli 276 000 euroa sekä noin 70 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Lue lisää:Käräjiltä tulossa tuomio Nordean tietomurtojutussa – syyttäjä vaatii vankeutta kolmelle miehelle

MTV: Nordean työntekijää epäillään satojentuhansien eurojen maksuvälinepetoksesta

Lue seuraavaksi