1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

"Maskit pitäisi nyt ottaa käyttöön" – Päijät-Hämeen tartunnoista 90 prosenttia on peräisin kiihtymisvaiheeseen siirtyneestä Lahdesta

Koronatapaukset ovat lisääntyneet Lahdessa merkittävästi ja tartuntojen jäljittäminen on vaikeutunut.

koronavirus
Koronatilanne on kiihtymässä Päijät-Hämeessä – miten terveysviranomaiset ohjeistavat asukkaita
Koronatilanne on kiihtymässä Päijät-Hämeessä – miten terveysviranomaiset ohjeistavat asukkaita

90 prosenttia koko Päijät-Hämeen koronatartunnoista on peräisin Lahdesta. Niistä 40 prosenttia on peräisin työpaikoilta. Lahti siirtyi epidemian kiihtymisvaiheeseen maanantaina, kun uusia tartuntoja todettiin viikonloppuna runsaasti.

Ulkomailta tulleita tartuntoja on noin 10 prosenttia. Lisäksi on muutamia kotona saatuja jatkotartuntoja. Näissä tapauksissa perheessä on ollut koronaan sairastunut.

Päiväkodeissa tai oppilaitoksissa ei ole ilmennyt kahden viikon aikana yhtään jatkotartuntaa.

– Vielä ei tiedetä tarkkaan syytä siihen, miksi tartunnat eivät juurikaan leviä kouluissa tai päiväkodeissa, sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Niemisen mukaan epäillään, että lapset eivät itse sairastu tai tartuta virusta eteenpäin yhtä herkästi kuin muu väestö. Jatkotartuntoja ilmenee luultavimmin enemmän jo teini-ikäisten parissa.

Maakunnassa ei ole tällä hetkellä tehohoitoa tarvitsevia, koska sairastuneet ovat yhä pääsosin nuorempia. Jos virus leviää iäkkäämpien pariin, on odotettavissa vakavia sairastumisia ja silloin tarvitaan tehohoitopaikkoja.

Johtajaylilääkäri: kaksi kolmesta tartunnasta pystytään jäljittämään

Muu Päijät-Häme on edelleen epidemian perusvaiheessa. Lahtelaisille tilanne tarkoittaa muun muassa laajempia maskisuosituksia ja ravintoloille tiukempia rajoituksia anniskelu- ja aukioloaikoihin.

Maskeja pitäisi nyt käyttää julkisessa liikenteessä, mutta myös muun muassa kaupoissa, pankeissa, kirjastoissa ja yleisötilaisuuksissa. Maskisuositus on voimassa liikuntapaikkojen yleisissä tiloissa ja pukuhuoneissa, kun harrastetaan liikuntaan sisätiloissa. Maskia ei välttämättä ole käytettävä liikuntasuorituksen aikana.

JohtajaylilääkäriTuomo Nieminen kehottaa miettimään kannattaako yksityistilaisuuksia nyt järjestää.

– Ainakaan ei pitäisi järjestää yli 50 henkilön kokoontumisia. Pienemmissäkin on syytä käyttää maskia, jos turvavälit eivät toteudu.

Tuomo Niemisen mukaan tartuntatilanne Lahdessa on viime vuorokausien aikana muuttunut merkittävästi. Kaupungissa ei vielä olla pahimmassa vaiheessa, mutta tartuntaketjuja on useita.

– Tällä hetkellä noin kaksi kolmasosa tapauksista pystytään jäljittämään

Riittääkö tehohoitopaikkoja?

Tehohoitopaikkoja on kahdeksan. Tarvittaessa Päijät-Hämeestä voidaan siirtää potilaita muihin maakuntiin, jos oma hoitokapasiteetti ei riitä.

Keväällä koronaviruksen ensimmäisen aallon aikana perussairaanhoitoon tehtiin muutoksia, mutta nyt maakunnan perussairaanhoito toimii jokseenkin normaaliin tapaan. Muutoksiin ei ole tarvetta niin kauan, kun tilanne on hallinnassa.

Lisärajoituksilla pyritään siihen, että tilanne Lahdessa asettuisi seuraavan viikon kuluessa, eivätkä tartunnat lisääntyisi merkittävästi. Osa väestöstä on vaatinut syksyn aikana terveydenhuollolta järeämpiä toimia koronan suhteen, mutta Niemisen mukaan siihen ei ole aiemmin ollut tarvetta.

– Nyt näitä isompia toimia tarvitaan. Jos tilanne paranee ja palaamme Lahdessakin perustasolle, voidaan suosituksia jälleen höllentää.

Talvi on viruksen leviämisen aikaa. Ei ole siis todennäköistä, että ennen kesää päästään yhtä hyvään tilanteeseen kuin Suomessa oli viime kesänä.

Rokotteiden tehosta on saatu Niemisen mielestä yllättävän hyviä tuloksia. Edessä on silti pitkä tie ennen kuin kaikki rokotteen tarvitsevat suomalaiset on rokotettu.

– Tuskin tämän talven aikana päästään laajoihin rokotuksin, mutta ehkä ensi vuoden kuluessa.

Mitä pitkittyneestä koronasta tiedetään?

Osalle koronaan sairastuneista kehittyy monenlaisia, pitkään jatkuvia oireita, jotka haittaavat elämää tuntuvasti. Yksi viruksen komplikaatio on vaikea keuhkokuume, josta toipuminen kestää kauan ja aiheuttaa pitkään jatkuvia keuhko-oireita. Lisäksi on havaittu muun muassa neurologisia oireita.

Nieminen muistuttaa, että koronan aiheuttamien pitkäaikaisoireiden tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa, koska ilmiö pitkäkestoisesta koronasta on vielä varsin uusi.

– Tiedämme vasta melko vähän siitä, miten pitkäaikaisoireita voidaan hoitaa.

Nyt voimaan tulleista rajoituksista huolimatta on tärkeää jatkaa Lahdessakin elämää mahdollisuuksien mukaan, korostaa Nieminen. Koronavirus jyllää vähintään kuukausia, joten yhteiskunnan täytyy pyöriä siitä huolimatta.

Etenkään yksinäiset eivät saisi jäädä kokonaan kotiin.

– Maski ei estä normaalia toimintaa. Se on vain yksi lisävaruste.

Lue seuraavaksi