1. yle.fi
  2. Uutiset

Sosiaali- ja terveysministeriöltä yllättävä tiedote: kehottaa kuntia varautumaan rajavalvonnan päättymiseen

Ministerit neuvottelevat illalla rajatarkastusten jatkamisesta. Suomen tilanteelle uskotaan löytyvän EU:sta ymmärrystä.

rajavalvonta
Torniossa Rajavartiostolla on käynnissä rajavalvonta Ruotsin rajalla.
STM kehottaa erityisesti kuntia, joissa on maaraja, ulkomaanliikenteen satama tai lentokenttä, varautumaan sisärajatarkastuksen päättymiseen.Juuso Stoor / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ohjeistaa kuntia ja sairaanhoitopiirejä varautumaan sisärajatarkastusten mahdolliseen päättymiseen.

STM toteaa tiedotteessaan, että tämänhetkisen tiedon mukaan Schengen-alueen sisärajavalvonta päättyy 23. marraskuuta eli ensi maanantaina.

Ministeriön mukaan ihmisten liikkuvuus ja matkustajien määrä voi kasvaa mahdollisen sisärajavalvonnan päättyessä. Tämä taas lisää riskiä koronavirustartuntojen lisääntymiselle.

Tiedote on sikäli yllättävä, että hallituksesta on viestitetty, että Suomi valmistautuu jatkamaan Euroopan tiukimpia matkustusrajoituksia. Ylen tietojen mukaan hallitus ei ole löytänyt vaihtoehtoja sisärajatarkastuksille.

Sunnuntaina sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) arvioi Ylelle, että ennen kuin kunnollinen testausmalli on olemassa, rajoilla on oltava jokin muu malli.

Hallituspuolueissa arvioidaan, että EU:sta löytyy ymmärrystä Suomen tarpeelle jatkaa rajatarkastuksia vielä väliaikaisesti.

Ministerit neuvottelevat rajatarkastusten jatkosta tiistai-iltana. Ylen tietojen mukaan asiasta on tarkoitus päättää torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin Ylelle tiistaina, ettei ministeriön tiedote tarkoita ennakointia kumpaankaan suuntaan.

STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sanoi tiistai-iltapäivänä Ylelle, että kehotuksesta varautumiseen ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä siihen, että rajatarkastukset poistuisivat jo ensi maanantaina.

– Valvonta päättyy jossain vaiheessa ja tällä varaudutaan tulevaan, Kumpulainen viestittää.

Milloin valvonta päättyy, sitä ei vielä voida täsmällisesti sanoa, Kumpulainen lisää.

Jos sisärajavalvonta poistuisi, silloin rajavartiolaitos ei voi enää ohjeistaa matkustajia, vaan kuntien ja sairaanhoitopiirien pitää huolehtia terveysneuvonnasta rajoilla.

STM kertoo tiedotteessaan, että paikallisten tartuntatautiviranomaisten on suunniteltava, miten kaikki matkustajat saavat tarvittavan koronaohjeistuksen.

Erityisesti tämä koskee niitä kuntia ja sairaanhoitopiirejä, joissa on maaraja, ulkomaanliikenteen satama tai lentokenttä.

STM:n mukaan Suomessa on tällä hetkellä huomattavasti parempi tautitilanne kuin monessa muussa maassa Euroopassa, minkä takia alueellisten varautumissuunnitelmien on oltava ajan tasalla.

Alun perin hallituksen tule ja testaa -mallin oli tarkoitus olla käytössä 23. marraskuuta, jolloin sisärajatarkastukset ovat katkolla. Muun muassa lakiteknisten ongelmia takia esitys on viivästynyt.

Sisärajatarkastuksia todennäköisesti jatkettaisiin kunnes uusi testaus- ja matkustusmalli on valmis. Se valmistuminen viipynee ensi vuoden puolelle.

Schengen-alueen ulkorajoilla rajavalvonta jatkuu nykyisellään.

Lue lisää:

Suomi valmistautuu jatkamaan Euroopan tiukimpia matkustusrajoituksia – oikeuskansleri hoputtaa etsimään vaihtoehdon sisärajatarkastuksille

Suomi helpottaa matkustamista maista, joissa koronatartuntoja on korkeintaan tuplasti enemmän kuin Suomessa, punaisista maista tulevillekin helpotuksia

Lue seuraavaksi