1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Torstaina myrskypuuskia Pohjanmaalle, perjantaina viisi senttiä lunta etelään – sää vaihtuu lähipäivinä nopein kääntein

Torstaina Etelä-Lappiin voi sataa lunta jopa yli kymmenen senttimetriä. Perjantain vastaisena yönä lähes koko maassa on pakkasta.

sää
Marraskuun vaihteleva viikko
Marraskuun vaihteleva viikko

Loppuviikkoa kohden säässä nähdään nopeita käänteitä: lumisateita, myrskypuuskia, nopea viileneminen – ja paluu tihkusateiseen harmauteen.

Suomea lähestyy Atlantilta lähipäivinä useampi matalapaineen alue sateineen. Ensimmäiset sateet saapuvat lännestä jo keskiviikon vastaisena yönä. Keskiviikkoaamu valkenee tihkusateisena, mutta päivää kohden selkenee ja aurinkokin näkyy marraskuisella taivaalla.

Ovella kolkuttelee kuitenkin jo seuraava sadealue, joka tuo torstaina runsaita lumisateita länteen. Sadealueen mukana Etelä-Lappiin voi sataa torstaina jopa yli kymmenen senttimetriä lunta, arvioi Ylen meteorologi Anne Borgström.

Ilmatieteen laitos on antanut (siirryt toiseen palveluun) torstaille tuulivaroituksia maalle ja merelle. Tuulenpuuskat voivat yltyä Borgströmin mukaan vaarallisen voimakkaiksi Suomen etelä- ja keskiosissa. Voimakkaimpia puuskat ovat kuitenkin Pohjanmaalla, jossa puuskatuuli voi puhaltaa myrskylukemissa, yli 25 metriä sekunnissa.

Sademäärä 18.11.2020-20.11.2020
Sademäärä 18.11.2020-20.11.2020Yle

Etelä-Suomen sisämaahan paikoin jopa viisi senttiä lunta

Lämpötila laskee nopeasti ja perjantain vastaisena yönä pakkasta on lähes koko maassa. Lapissa lämpötila pysyttelee pakkasen puolella näillä näkymin loppuviikon, Borgström arvioi.

Etelässä lämpöasteiden pudotus on melkoinen viime päivien plusasteista ja lumisateita on tulossa näillä näkymin myös eteläiseen Suomeen.

Eteläiseen sisämaahan, noin Porin ja Lahden linjalle voi sataa perjantaina aamupäivästä jopa viisi senttimetriä lunta.

Etelämmäs, Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle lunta voi sataa jokunen sentti perjantain aamuliikenteen riesaksi. Borgström kuitenkin huomauttaa, että sateiden reitti ja ajoitus ovat vielä hieman epävarmoja.

Lämpötila käy perjantaina osassa maata plussan puolella, mutta laskee yöksi jälleen pakkaselle.

Sääkartat keskiviikko 18.11.2020 - perjantai 20.11.2020
Yle

Perjantain lumi ei jääne maahan pitkään ilahduttamaan.

– Näin syksyllä maaperässä on vielä paljon lämpöä. Myös tuuli on hyvä lumen sulattaja, mutta viimeistään vesisateet sulattavat lumen tullessaan, Borgström tuumaa.

Lauantaina seuraavat sateet jo lähestyvätkin Suomea lännestä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue myös:

Maa muuttuu tiistaina idässä hetkeksi valkeaksi – torstaina Suomen keskiosia peittää jo kymmenen sentin lumipeite

Pohjalaisjoet uhkaavat nousta taas tulvakorkeuteen – sadetta voi kertyä paikoin 40 millimetriä

Lue seuraavaksi