1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israel ja palestiinalaishallinto palaavat neuvottelupöytään

Palestiinalaishallinto katkaisi diplomaattisuhteet Israeliin, kun se ilmoitti aikeistaan liittää osia Länsirannasta itseensä.

Mahmud Abbas Kuva: Nasser Nasser / EPA

Presidentti Mahmud Abbasin johtama palestiinalaishallinto on ilmoittanut jatkavansa yhteydenpitoa Israelin kanssa puolen vuoden tauon jälkeen.

Palestiinalaishallinto katkaisi yhteydenpitonsa Israelin kanssa toukokuussa, kun Israel ilmoitti suunnitelmista liittää itseensä osia Länsirannasta.

Palestiinalaishallinnon pääministeri Mohammed Shttayeh perusteli päätöstä sillä, että Israel on antanut kirjallisen lupauksen "aiemmista sopimuksista kiinnipitämisestä".

Israel on aiemmin luvannut, asana Yhdysvaltain välittämää suhteiden normalisointia Yhdistyneiden Arabiemiraattien kanssa, laittaa Länsirantaan liittyvät suunnitelmansa jäihin.

Israel ja palestiinalaishallinto jatkavat nyt siis yhteydenpitoa ja koordinointia muun muassa turvallisuusasioiden suhteen.

Diplomaattisuhteiden palautuminen Israelin ja palestiinalaishallinnon välille merkitsee uutistoimistojen mukaan sitä, että palestiinalaiset uskovat Joe Bidenin valinnan Yhdysvaltain presidentiksi parantavan Israelin ja palestiinalaisten suhteita.

Lisää aiheesta:

Tutkija pitää Israelin ja Arabiemiraattien päätöstä solmia diplomaattisuhteet historiallisena – viisi kysymystä sopimuksen merkityksestä

Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs Friedman: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä

Israelissa tuhannet vastustivat suunnitelmia Länsirannan alueiden haltuunotosta

Demokraattien Biden ei presidenttinä siirtäisi Yhdysvaltain suurlähetystöä Jerusalemista