Perun uusi presidentti vannoi virkavalansa – väliaikainen pesti kestää heinäkuun loppuun asti

Poliittisen kriisin ohella koronaviruspandemia on koetellut pahoin maata.

Perun uusi presidentti Francisco Sagasti vannoi virkavalansa 17. marraskuuta. Hänen pestinsä kestää heinäkuun loppuun asti. Sagasti on luvannut taistella korrputiota vastaan. Kuva: Paolo Aguilar / EPA

Perussa maan uudeksi presidentiksi aiemmin tällä viikolla valittu Francisco Sagasti on vannonut virkavalansa.

Sagasti kuuluu violettiin puolueeseen (Partido Morado), joka on linjaltaan liberaali ja kuuluu keskustaan. 76-vuotiaan Sagastin on määrä toimia Perun väliaikaisena presidenttinä ensi vuoden heinäkuun loppuun saakka.

Peru on syvällä poliittisessa kriisissä.

Kongressin edellinen presidenttivalinta Manuel Merino erosi sunnuntaina oltuaan tehtävässä alle viikon. Merinon nousu korruptiosta syytetyn Martin Vizcarran tilalle sai aikaan mielenosoituksia, joissa kuoli viikonloppuna kaksi ihmistä ja useita loukkaantui poliisin puututtua protesteihin väkivaltaisesti.

Mielenosoittajien väkivaltainen kohtelu sai osakseen arvostelua myös YK:lta ja ihmisoikeusjärjestö Amnestylta, ja se vei Merinolta viimeisenkin poliittisen tuen.

Käytännössä Merinolle ei juuri jäänyt vaihtoehtoja, sillä kongressi oli kehottanut tätä eroamaan. Lauantaina kymmenen hallituksen ministeriä erosi.

Vizcarra on kiistänyt syytteet korruptiosta, mutta hän jätti tehtävänsä ilman vastusteluja.

Poliittisen kriisin ohella Peru on yksi asukaslukuun suhteutettuna pahiten koronaviruspandemiasta kärsineitä maita.

Aiemmin aiheesta: