1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin armeija sanoo tehneensä ilmaiskuja Syyriassa – ainakin 10 sotilasta kuollut

Armeijan mukaan kyseessä oli vastaisku.

Israel
Kuvassa on Damaskos.
Syyrian valtion uutistoimisto Sana kertoi iskun jälkeen, että ainakin kolme sotilasta on kuollut ja yksi haavoittunut Israelin ilmaiskussa. Kuvassa on Damaskos viime viikolla.Sergei Bobylev / AOP

Israelin armeija sanoo tehneensä ilmaiskuja iranilaisiin ja syyrialaisiin kohteisiin Syyriassa. Armeijan mukaan kyseessä oli vastaisku, sillä maan pohjoisrajalta oli löytynyt räjähteitä.

Armeijan lausunnossa sanotaan, että itse tehdyt räjähteet olivat iranilaisjoukkojen johtaman syyrialaisryhmän tuomia. Siksi armeija iski yön aikana Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen ja Syyrian joukkojen kohteisiin, kuten varastoihin, päämajoihin ja sotilasalueille.

Uutistoimistotietojen mukaan iskuissa kuoli kymmenen henkilöä. Syyrian valtionmedian mukaan kuolleita oli vain kolme ja he olivat kaikki syyrialaisia sotilaita. Uutistoimisto AFP:n mukaan Syyriassa toimiva ihmisoikeusjärjestö on kertonut, että loput kuolleista olisivat "todennäköisesti iranilaisia tai kuuluvat Quds-joukkoihin".

Israel on tehnyt satoja ilma- ja ohjusiskuja Syyriassa sisällissodan alkamisen jälkeen. Maa ilmoittaa tekemistään iskuista vain harvoin, jollei se sano iskun olevan vastatoimi Israelin alueisiin kohdistuneisiin hyökkäyksiin.

Infokartta Syyriaa hallitsevista joukoista.
Israelin armeija on kertonut tehneensä iskut sen jälkeen, kun se havaitsi tienvarsipommia raja-alueella Golanin kukkuloilla (kartan lounaiskulmassa).Harri Vähäkangas / Yle

Yhdysvaltojen Pompeo vierailee Israelissa

Iran on ollut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon tärkeä kumppani koko sisällissodan ajan. Sodassa on kuollut yli 380 000 ihmistä.

Israel sanoo pitävänsä Syyrian hallintoa vastuullisena kaikkiin Syyrian alueelta tapahtuneisiin iskuihin. Lisäksi Israel kertoo jatkavansa Iranin vaikutusvallan syvenemisen vastustamista Syyriassa.

Ilmaiskut tapahtuivat vain muutamia tunteja ennen kuin Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon oli määrä saapua Israeliin keskustelemaan muun muassa Iranista. Kyseessä on todennäköisesti Pompeon viimeinen vierailu Israeliin ulkoministerinä, sillä presidentti Donald Trumpin on määrä jättää Valkoinen talo tammikuussa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ylistänyt Trumpin hallinnon tiukkaa linjaa Irania kohtaan. Asiantuntijat ovat arvioineet Netanjahun olevan huolissaan, että Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Bidenin pyrkii parantamaan diplomaattisia suhteita Iranin kanssa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi