Hyppää sisältöön

Etelä-Savon matkailu kärsii koronasta muuta maata vähemmän

Kesällä alkanut kotimaanmatkailijoiden kiinnostus erityisesti Savonlinnan seutua kohtaan on jatkunut syksyllä.

Kotimaanmatkailu Savonlinnan seudulla kasvoi syyskuussa 3,5 prosenttia. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Korona on kurittanut Etelä-Savon matkailua hieman kevyemmällä kädellä kuin muuta Suomea.

Erityisesti Savonlinnan seutu on onnistunut houkuttelemaan kotimaanmatkailijoita pandemiatilanteesta huolimatta.

Savonlinnassa kesällä alkanut matkailun piristyminen jatkui edelleen syyskuussa. Kotimaanmatkailijoiden määrä nousi alueella 3,5 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Muualla maassa kotimaanmatkailu oli syyskuussa 12 prosentin laskussa. Suurin isku matkailualalle on kuitenkin lähes kokonaan tyrehtynyt kansainvälisten matkailijoiden virta.

Ala elää tällä hetkellä lähes yksinomaan suomalaisten yksityisasiakkaiden varassa ja on herkkä uutisille, kertoo Visit Mikkelin matkailujohtaja Maisa Häkkinen. Esimerkiksi syyskuussa tiedot koronaryppäistä saivat Mikkelin kotimaanmatkailijoiden määrän noin viiden prosentin laskuun viime vuoteen verrattuna.

Osuuskauppa Suur-Savon matkailu- ja ravitsemuskaupan johtaja Kai Nurmi odottaa koronarokotteen päästävän matkailualan ahdingosta. Kuva: Petri Vironen / Yle

Liikematkustajien määrä on viime viikkoina ollut piristymässä, mutta vain hieman, kertoo Suur-Savon matkailu- ja ravitsemuskaupan johtaja Kai Nurmi. Uutisten vaikutus matkailijoiden käytökseen näkyy konkreettisesti erityisesti kaupunkihotellien varauksissa:

– Aiemmin liikematkustajat tekivät varauksiaan jopa kuukausia etukäteen, tällä hetkellä suunnitella voi vain päivän tai kahden eteenpäin. Varauksia ja peruutuksia tulee nopealla aikataululla, Nurmi sanoo.

Kaikkiaan Osuuskauppa Suur-Savon hotelleissa on lokakuun loppuun mennessä myyty noin 16 000 hotelliyötä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Nurmen arvion mukaan noin kolmasosa Suur-Savon matkailu- ja ravitsemuskaupan liikevaihdosta katoaa koronakriisiin. Henkilökuntaa on jouduttu lomauttamaan, mutta osa on työllistynyt kaupan alalle.

Korona-aika on jopa kasvattanut kävijämäärää

Korona-aikana menestyvät pienet hotellit, mökkimajoitus ja luontomatkailu.

Esimerkiksi Rantasalmella sijaitseva Hotelli-Kylpylä Järvisydän on onnistunut kasvattamaan kävijämääriään koronasta huolimatta. Vierailijoita tulee nyt myös aiempaa laajemmalta alueelta.

– Jos syys- ja lokakuuta vertaa vuoden takaiseen, niin myynnissä ollaan ihan merkittävästi edellä. Siinä mielessä on mennyt hyvin, kertoo lomakeskuspäällikkö Aku Kärki.

Kärjen mukaan Järvisydämen etuja korona-aikana ovat väljät tilat ja majoitusmuoto, jossa vierailla on omaa rauhaa ja yksityiset sisäänkäynnit.

Lähiloma paikkaa matkakuumetta, mutta pikkujoulukausi jää väliin

Luontomatkailun lisäksi yksi korona-ajan ilmiö on hotellilomailu lähikaupungeissa, eli niin sanotut staycationit. Niitä harrastetaan jonkin verran myös Etelä-Savossa.

– Ylipäätään tämmöinen trendi on olemassa, että otetaan jopa omassa kaupungissa yksi yö hotellissa. Hemmotellaan itseä ja mennään valmiille aamupalalle, Kai Nurmi kuvailee.

Jatkuva kotona oleminen ja etätyöt saavat hakemaan vaihtelua arkeen hotellimajoittumisesta, vaikka omassa kotikaupungissa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Hemmottelulomailijoiden visiitit eivät kuitenkaan riitä korvaamaan katoavaa pikkujoulusesonkia. Tuhansien ravintolavierailujen ja yöpymisten lovi tulee olemaan tuntuva. Korvaavia tuotteita etsitään kuumeisesti.

– On kehitetty erilaisia paketteja etäpikkujoulujen järjestämiseen ja lahjakorttikauppa käy kohtuullisesti, Nurmi kertoo.

.
.