1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus väänsi matkustusrajoituksia tiistai-iltaan asti: Suomen tiukka linja jatkuu

Asiasta on tarkoitus päättää torstaina.

Matkustusrajoitukset
Torniossa Rajavartiostolla on käynnissä rajavalvonta Ruotsin rajalla.
Suomi tekee rajatarkastuksia koronan takia myös EU:n vapaan liikkuvuuden alueella, esimerkiksi Ruotsin-vastaisella rajalla. Juuso Stoor / Yle

Hallitus on myöhään tiistaina sopinut, miten matkailijat pääsevät Suomeen jatkossa. Ylen useista lähteistä saamien tietojen mukaan Suomi aikoo jatkaa tarkastuksia EU:n sisärajoilla.

Myös muut rajoitukset Suomeen tullessa säilyvät nykyisellään. Asiasta on tarkoitus päättää torstaina.

Suomen ja muiden Euroopan maiden välillä on selkeä ero tartuntojen määrässä (siirryt toiseen palveluun). Vähentämällä matkustusta hallitus yrittää suojella suomalaisia matkustuksen tuomilta koronatartunnoilta.

Suomessa koronatartuntoja ilmenee vähemmän kuin muissa EU-maissa.

Euroopan tartuntatautiviraston tieto 17.11. kertoo, että Suomessa oli 55 tartuntaa 100 000 asukasta kohden edellisten kahden viikon aikana. Esimerkiksi Ruotsin vastaava luku lähes kymmenkertainen, 511.

Hallitus on yrittänyt säätää lakia, jolla määrättäisiin testeistä ja karanteeneista maahantulijoille. Se korvaisi sisärajatarkastukset. Lakia ei kuitenkaan ole vielä saatu valmiiksi.

Sisärajatarkastuksissa Suomi on Schengen-sääntöihin nähden yliajalla. Periaatteessa rajatarkastuksia saisi jatkaa vain kuusi kuukautta. Suomi on kuitenkin jatkanut Schengen-alueen maista tulevien tarkastuksia jo maaliskuusta lähtien.

Suomi on jatkanut tarkastuksia kesästä lähtien kuukausi kerrallaan ja ilmoittanut siitä EU-komissiolle. Komissio analysoi parhaillaan, onko Suomella ollut perusteet tarkastuksiin.

Suomen lisäksi vain kolme muuta maata tekee sisärajatarkatuksia vapaan liikkuvuuden alueella. Suomeen pääsee sekä EU-maista että kolmansista maista vain välttämättömästä syystä.

Löyhemmällä linjallakin kannattajansa

Hallituksen sisällä on kuitenkin näkemyseroja, kuinka tiukkaa linjaa kannattaisi pitää.

Osa hallituspuolueista toivoi, että Suomi olisi jo nyt ottanut käyttöön löyhemmän linjan ja maahan olisi päässyt vapaasti maista, joissa koronan ilmentymisluku on noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Se olisi avannut maahantulon parista maasta.

Esitys olisi ollut rajakäytännön osalta samansisältöinen kuin parhaillaan käsittelyssä oleva lakiesitys. Asiasta kertoi julkisuuteen Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Erityisesti RKP haluaisi, että Suomeen pääsisi vapaasti myös maista, joissa tartuntoja on jonkin verran enemmän kuin Suomessa. Tiukinta linjaa maahantulossa edustavat vasemmistopuolueet.

Hallitus ei kuitenkaan päätynyt keskustelussaan asettunut kannattamaan löyhennyksiä.

Lue myös:

Suomi valmistautuu jatkamaan Euroopan tiukimpia matkustusrajoituksia – oikeuskansleri hoputtaa etsimään vaihtoehdon sisärajatarkastuksille

Lue seuraavaksi