1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Psykoterapiakeskus Vastaamo

Valvira teki tarkastuskäynnin Vastaamon Helsingin-toimipisteeseen – ei havainnut puutteita

Tarkastus keskittyi potilasturvallisuuden varmistamiseen ja potilastietojärjestelmän valvontaan.

Psykoterapiakeskus Vastaamo
Psykoterapiakeskus Vastaamo. 28.10.2020
Vastaamon asiakastietokantaan tehdyissä kahdessa tietomurrossa vietiin kymmenientuhansien ihmisten henkilö- ja potilastietoja. Kuvituskuva.Jorge Gonzalez / Yle

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on tehnyt tarkastuskäynnin Psykoterapiakeskus Vastaamon Helsingin-toimipisteeseen. Tarkastus keskittyi potilasturvallisuuden varmistamiseen ja potilastietojärjestelmän valvontaan.

Valvira ei havainnut tarkastuksessaan sellaisia puutteita, jotka edellyttäisivät potilastietojärjestelmän käytön rajoittamista tai välitöntä puuttumista Vastaamon tuottamiin palveluihin.

Valvira kävi yksityiskohtaisesti läpi tietomurron jälkeen tietoturvaratkaisuihin tehtyjä korjauksia.

Tarkastuksen mukaan Vastaamo on tunnistanut tietomurtoon johtaneet syyt ja ryhtynyt toimiin potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Valvira kertoo, että Vastaamon järjestelmien tietoturvan nykytasoa on parannettu ulkopuolista asiantuntija-apua hyödyntäen.

Valvira kertoo jatkavansa Vastaamon tietoturvallisuutta parantavien toimien toteutumisen valvontaa. Valvira ei voi kertoa valvontaprosessista tässä vaiheessa enempää, koska prosessi on kesken.

Valviran tarkastajien lisäksi tarkastukseen osallistui Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija.

Vastaamon asiakastietokantaan tehdyissä kahdessa tietomurrossa vietiin kymmenientuhansien ihmisten henkilö- ja potilastietoja. Tiedot ovat oletettavasti päätyneet rikollisten käsiin.

Keskusrikospoliisi tutkii tietomurtoa. Uhreiksi joutuneista noin 25 000 on tehnyt rikosilmoituksen.

Lue myös:

Vastaamon asiakkaat voivat nyt saada pyytämänsä asiakirjat suojatulla sähköpostilla tai postitse – aiemmin tiedot oli haettava paikan päältä

Kysyimme poliisilta Vastaamo-tutkinnasta: Rikollisia etsitään nyt ympäri maapallon, mutta "tekijä voi asua vaikka lähikorttelissa"

Vastaamon tietomurrosta poliisille jo 25 000 rikosilmoitusta

Yle seurasi Vastaamon tietomurtoa: Näin kiristäjä ilmestyi Tor-verkon foorumille, poliisi pyytää harkintaa asiaan liittyvien yksityiskohtien julkaisemisessa

Lue seuraavaksi