1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hätäkeskukset

Hätäkeskuspäivystäjille maassa edelleen kysyntää, vaikka Vaasassa paikat täyttyneet: "Näin hyvä tilanne Vaasan hätäkeskuksessa ei ole ollut aikoihin"

Hätäkeskuksista puuttuu tällä hetkellä kymmeniä päivystäjiä, mikä näkyy myös Vaasassa.

hätäkeskukset
ERICA-järjestelmän opiskelua Keravan hätäkeskuslaitoksen oppiluokassa.
Hätäkeskuksissa käytössä oleva ERICA -järjestelmä mahdollistaa yhteistyön paikkakuntien välillä.Markku Pitkänen / Yle

Vaasan hätäkeskus Vaasassa toimii pitkästä aikaa lähes täydellä henkilöstöllä. Hätäkeskukseen on saatu uusia työntekijöitä ja tällä hetkellä ainoastaan yksi päivystäjän paikka on täyttämättä ensi vuodelle.

Helpotuksen aiemmin vaivanneeseen päivystäjäpulaan ovat tuoneet pelastusopiston päivystäjäkurssit ja erityisesti Vaasassa käynnistynyt alueellinen kurssi, josta Vaasan hätäkeskus on saanut kaikkiaan 12 uutta työntekijää.

– Näin hyvä tilanne ei ole ollut aikoihin, sanoo Vaasan hätäkeskuksen päällikkö Kari Pastuhov.

Koko maassa tilanne ei kuitenkaan ole yhtä ruusuinen, kaikkiaan kuudesta maan hätäkeskuksesta puuttuu 40 päivystäjää. Pulaa on muun muassa Keravalla ja Turussa. Seuraava pelastusopiston kurssi valmistuu joulukuussa ja kaikki 24 siihen osallistunutta pääsevät töihin.

Vaikka tilanne Vaasassa on hyvä, heijastuu kokonaisuus ja muiden alueiden työntekijäpula myös sinne.

Hätäkeskukset ottavat vastaan puheluita muilta alueilta ruuhkatilanteissa, näin esimerkiksi Keravalta ohjautuu puheluita Vaasaan päivittäin.

– Henkilöstön vajaus jossain näkyy kaikkialla, Pastuhov toteaa.

Vaasan hätäkeskuksesta voidaan tarvittaessa siirtää päivystäjä myös tilapäisesti toisen alueen palvelukseen kirjautumalla toisen hätäkeskuksen hätäpuhelulinjaan.

Lue myös:

Suomi on edelläkävijä hätäkeskustoiminnassa – ruuhka-aikoinakin 112 vastaa alle puolessa minuutissa

Elina Levijoki vastaa jatkossa hätäpuheluihin suomeksi ja ruotsiksi – kaksikieliseltä kurssilta valmistui 15 uutta hätäkeskuspäivystäjää

Lue seuraavaksi