1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Eteläpohjalaiset laiskistuneet kasvomaskin käytössä

Myös testausmäärät ovat vähentyneet viime viikkoina. Sairaanhoitopiiri muistuttaa niin kasvomaskin käytön kuin matalan kynnyksen testaamisen tärkeydestä.

Viimeaikaisten koronatartuntojen jäljitystyössä on huomattu, että maskit eivät ole olleet käytössä Etelä-Pohjanmaalla. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Eteläpohjalaiset ovat laiskistuneet kasvomaskien käytössä. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on havainnut viimeaikaisten koronatartuntojen jäljitystyössä, että maskit eivät ole olleet käytössä. Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että maakunnassa on käytössä laajennettu maskisuositus.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan Etelä-Pohjanmaalla esimerkiksi joukkoliikenteessä, toisen asteen oppilaitoksissa, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

– Julkisia sisätiloja ovat muun muassa kaupat, ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot, uimahallit, kylpylät, kirkot, konserttisalit ja muut musiikkisalit, liikuntaan ja urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat, teatterit, elokuvateatterit, museot, galleriat, huvi- ja teemapuistot, festivaalit, markkinat, kongressi- ja kokouspaikat ja muut tapahtumatilat, sairaanhoitopiiri luettelee päivän koronatiedotteessaan.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi myös koronatestiin mennessä ja testivastausta odottaessa.

Testausmäärät vähentyneet

Testausmäärät ovat vähentyneet Etelä-Pohjanmaalla viime viikkoina. Sairaanhoitopiiri korostaa, että testiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä lievienkin hengitystieoireiden yhteydessä.

Sairaanhoitopiiri on keskiviikkona ottanut käyttöön tekstiviestikäytännön, jossa myös positiivisesta näytevastauksesta lähetetään tekstiviesti.

Aikaisemmin tekstiviestivastauksen on saanut jo negatiivisesta testituloksesta. Positiivisesta koronavastauksesta myös soitetaan henkilölle aiempaan tapaan.

Etelä-Pohjanmaalla seitsemän ja Pohjanmaalla viisi uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on kertonut tänään keskiviikkona seitsemästä uudesta koronatartunnasta. Ne liittyvät aiempaan, tunnettuun tartuntaketjuun Järvi-Pohjanmaalla.

Etelä-Pohjanmaalla on koko epidemian aikana todettu 206 tartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä muutamia koronapotilaita.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 43 643 kappaletta. Eilen tutkittiin 347 näytettä.

Vaasan sairaanhoitopiiri tiedotti viidestä uudesta tartunnasta. Tartuntojen kokonaismäärä Vaasan sairaanhoitopiirissä on 1 066 tartuntaa.

Pohjanmaalla on otettu yhteensä 25 292 näytettä epidemian aikana. Eilen niitä otettiin 168 kappaletta.