Hyppää sisältöön

Rokotusasiantuntijaryhmä: koronarokote ensin ikääntyneille, heitä hoitaville sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville

Mitä vielä haluaisit tietää koronarokotteesta? Kommentoi jutun alle, Yle Uutiset hakee vastauksia.

Vapaaehtoiselle testihenkilölle annettiin Modernan rokote Detroitissa elokuussa. Kuva: AFP

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) on julkaissut ehdotuksensa (siirryt toiseen palveluun) siitä, missä järjestyksessä suomalaiset tulisi rokottaa koronavirusta vastaan.

Asiantuntijaryhmä suosittelee, että rokotetta tarjotaan ensimmäiseksi koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon sekä hoivakotien henkilöstölle, ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Infektiotautiopin professori ja kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltola kertoo Ylelle, että rokotusjärjestyksellä tavoitellaan väestön suojaamista. Tarkoituksena on estää vakavat tauti- ja kuolemantapaukset sekä estää sairaala- ja tehohoitoja. Peltolan mukaan se onnistuu keskittämällä rokotukset kohderyhmiin, joissa on suuri riski vaikealle sairaudelle.

Rokotetta toimitetaan Suomeen useassa erässä, jonka vuoksi näiden ryhmien sisäinen rokotusjärjestys arvioidaan myös. Arvio tehdään tarkemmin sitten, kun rokotteiden suojatehosta ja turvallisuudesta eri kohderyhmissä on tarkempia tietoja.

– Näiden jälkeen on tarkoitus että kaikille aikuisille tarjotaan rokotetta ja rokotetaan koko väestöä laajasti, Peltola sanoo.

Koko väestön rokotuksia mietitään myöhemmin

Asiantuntijaryhmän arvion mukaan rokotetta tarjotaan koko väestölle, kun rokoteannoksia saadaan riittävästi maahan. Koko väestön rokotusaikataulu tarkentuu myöhemmin.

– Rokotusjärjestystä arvioidaan tarkemmin, kun meillä on lisää tietoa rokotteiden suojatehosta ja turvallisuudesta eri ikäryhmillä, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

KRAR jatkaa arviointityötään, sillä vielä ei tiedetä esimerkiksi mitä rokotetta Suomeen saadaan.

– Näiden ensimmäisten rokotteiden kohdalla asiat luultavasti etenenevät nopeasti ja mahdollisimman pian saadaan rokotteestakin lisätietoja, Peltola toteaa Ylelle.

Peltola ei kuitenkaan osaa vielä sanoa, kuinka suuri osa suomalaisista kuuluu näihin kolmeen ensin rokotettavien ryhmään.

– Se riippuu puuttuvista asioista. Sitovaa kantaa ei voi ottaa tässä kohtaa. Terveydenhuollon henkilöstöä pidetään tärkeänä rokotettavana ryhmänä ja myös iäkkäitä, koska heillä on suuri riski. Tässä tulee kuvaan mukaan rokotteen ominaisuudet, eli miten se toimii heillä.

Peltolan mukaan ei ole vielä määritelty esimerkiksi ikärajaa, joka määrittelisi, ketkä kuuluvat iäkkäiden ryhmään.

Kohderyhmien riskiarvioinneissa tarkastellaan sekä kansainvälistä että kotimaista tietoa

Asiantuntijaryhmän tekemässä lääketieteellisessä riskinarviossa huomioidaan tieto Suomessa todetuista koronatautitapauksista ja kansainvälinen tutkimustieto koronavirustaudin riskiryhmistä. Tieto sairastumisen riskistä yhdistetään ryhmän mukaan tietoon siitä, miten rokote vähentäisi kohderyhmässä tapahtuvia vakavia tautitapauksia, elinvuosien menetystä ja ennenaikaisia kuolemia.

KRAR jatkaa arviointia rokotusten järjestämisestä ja kohderyhmistä lähiviikkoina, jonka jälkeen THL laatii esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle rokotusten järjestämisestä.

Päätöksen koronavirusrokotusten toimeenpanosta tekee valtioneuvosto.

Jäikö vielä jokin asia mietityttämään? Mitä haluaisit kysyä asiantuntijalta? Jätä kysymyksesi kommenttina alla olevaan keskusteluun. Haemme vastauksia kysymyksiinne.

Lue lisää: