1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronatapausten määrä kasvaa kiihtymisvaiheessa olevassa Kouvolassa – tartuntoja todettu etenkin keski-ikäisillä

Kymenlaakson tartuntoja on jäljitetty esimerkiksi perhejuhliin.

Kymenlaakso
koronanäytteenoton opaskyltti terveyaseman edessä
Koronatartuntoja on todettu Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa. Arkistokuva on Marjoniemestä Kouvolasta.Pyry Sarkiola / Yle

Koronatartuntojen määrä kasvaa edelleen Kymenlaaksossa.

Viimeisen vuorokauden aikana on todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa, kertoo sote-kuntayhtymä Kymsote. Kymsoten mukaan suurin osa tartunnoista on todettu Kouvolassa, mutta tartuntoja on tullut ilmi myös Kotkassa ja Haminassa.

Suurin osa tartunnoista on todettu keski-ikäisillä aikuisilla. Tartuntoja on jäljitetty yksityistilaisuuksiin ja perhejuhliin sekä ulkomaanmatkoihin, jotka ovat suuntautuneet Venäjälle ja Keski-Eurooppaan.

Neljä nyt positiivisen testituloksen saaneista on ollut jo ennestään karanteenissa korona-altistumisen vuoksi.

Uusia suosituksia käyttöön

Kouvolan koronavirustilanne on kiihtymisvaiheessa, muualla Kymenlaaksossa perustasossa.

Kymsote pitää koko maakunnan osalta huolestuttavana sitä, ettei tartuntojen määrä näytä arvioista huolimatta laskevan. Tästä syystä kuntayhtymä on päättänyt laajentaa ja antaa uusia suosituksia, jotka koskevat koko Kymenlaaksoa.

Uusien suositusten mukaan Kymenlaaksossa ei pitäisi järjestää yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia ja perhejuhlia.

Lisäksi peruskoulujen ja varhaiskasvatuksen työntekijöille suositellaan kasvomaskin käyttöä. Toisen asteen oppilaitoksien henkilökunnalle on annettu vastaava suositus jo aiemmin.

Suojautumissuosituksen tarkoituksena on ehkäistä joukkoaltistumisia ja turvata mahdollisimman normaali toiminta kouluissa ja päiväkodeissa.

Suositukset ovat voimassa tämän vuoden loppuun asti. Suositukset löytyvät kokonaisuudessaan Kymsoten verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kouluissa ei jatkotartuntoja

Varsinkin Kouvolassa on todettu viime aikoina useita altistumisia kouluissa ja päiväkodeissa. Kymsoten mukaan lapsilla ja nuorilla ei ole kuitenkaan todettu koronatartuntoja näissä tapauksissa.

Myöskään KooKoon U14-jääkiekkojoukkueen tartuntaketju ei ole kasvanut sen jälkeen, kun Kymsote tiedotti maanantaina neljästä jatkotartunnasta. Joukkueessa on todettu yhteensä viisi tartuntaa.

Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzen sanoo Kouvolan kaupungin tiedotteessa, ettei julkisten paikkojen tai esimerkiksi koulujen sulkemisella näyttäisi tässä tilanteessa olevan merkitystä koronan leviämisen kannalta. Sen sijaan korona voidaan saada kuriin vapaa-ajan valintojen kautta.

– Jos korona halutaan Kouvolassa kuriin, se pitää tehdä vapaa-ajan valintojen kautta, Franzen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa tartuntaketjuja lähtee liikkeelle niin kauan, kun ihmiset tapaavat sukulaisiaan ja ystäviään ilman, että koronaohjeita noudatetaan.

– Näistä myös usein seuraa koulu- ja päiväkotialtistuksia, jotka kuormittavat isoa määrää perheitä.

Yksi tartunta ryhmäkodissa

Yksi uusista koronatartunnoista on todettu yksityisessä ryhmäkodissa, jossa on asetettu altistumisen vuoksi karanteeniin yhteensä alle 15 asiakasta ja henkilökunnan jäsentä. Uusien tartuntojen selvittäminen ja jäljittäminen on edelleen käynnissä.

Sairaalahoidossa on Kymenlaaksossa tällä hetkellä kaksi koronapotilasta.

Juttua täydennetty 18.11. klo 14.55 Kymsoten uusilla koronasuosituksilla.

Lue myös:

Kouvolassa Myllykosken päiväkodissa todettu korona-altistus – yksi lapsiryhmä ja työntekijöitä karanteeniin

Koronaa vuotaa nyt Venäjältä Suomeen – kaksoiskansalaiset pääsevät vapaasti kulkemaan Suomen rajan läpi: "Pyydämme, että kaikki vielä miettisivät"

KooKoon U14-joukkueessa koronatartuntojen ketju – 4 tartuntaa paljastui, kun joukkue testattiin

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi