1. yle.fi
  2. Uutiset

EK valitsi hallituksen puheenjohtajaksi Jaana Tuomisen – Tuominen: "Tarjoan pääministeri Marinille yhteistyön kättä"

Elinkeinoelämän keskusliitto valitsi ensimmäistä kertaa hallituksen puheenjohtajaksi naisen.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK)
Jaana Tuominen, Elinkeinoelämän keskusliitto, EK, hallituksen puheenjohtaja.
EK valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Jaana Tuomisen.Rami Moilanen / Yle

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n edustajisto valitsi hallituksen puheenjohtajaksi Jaana Tuomisen. Edustajisto päätti asiasta keskiviikkona syyskokouksessaan.

Varapuheenjohtajaksi nousivat Pintos Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Pere ja Keskon toimitusjohtaja Mikko Helander.

Tuominen kertoi tiedotustilaisuudessaan, että hän päätti hakea paikkaa, koska hänen ja EK:n tavoitteet osuvat hyvin yhteen.

– Hyvinvointivaltio on minulle tärkeä. Olen itse työläisperheestä, jossa ei ole ollut ylimääräistä rahaa. Hyvinvointivaltio takasi minulle mahdollisuuden kouluttautua diplomi-insinööriksi.

Hän haluaa, että myös tulevilla sukupolvilla on tähän varaa. Tärkeimmäksi tavoitteeksi hän nosti työllisyysasteen nostamisen, jolla voitaisiin pienentää kestävyysvajetta.

Tätä varten hän haluaa parantaa suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä. Tähän yhtälöön sopii Tuomisen mielestä huonosti veroasteen ja eläkemaksujen nostamiset.

EK keskittyy myös jatkossa yritysten edellyksiin

Työmarkkinakenttä on ollut viime vuosina ja kuukausina muutoksessa. Viime hallituskaudella EK irtisanoutui palkkaratkaisujen tekemisestä.

Metsäteollisuus teki puolestaan saman tempun lokakuun alussa, mikä tarkoittaa alalla työehtojen sopimista paikallisella tasolla.

Tuomisen mukaan EK keskittyy myös jatkossa yritysten toimintaedellytyksistä huolehtimiseen.

– Emme neuvottele tupoista, eikä tähän asiaan ole tulossa muutosta, Tuominen sanoi.

Tuominen tarjoaa yhteistyötä maan hallitukselle, jotta työpaikat voisivat säilyä Suomessa ja syntyä Suomeen.

– Tarjoan pääministeri Marinille yhteistyön kättä. Toivon, että voimme yhdessä edistää mahdollisimman hyvin suomalaisten työpaikkojen säilymistä ja uudistumista. Vain hyvin toimeentulevilla yrityksillä on mahdollisuus työllistää työntekijöitä.

Keinoista hän nosti esille kannustinloukkujen purkamisen, työperäisen maahanmuuton lisäämisen, syrjäytymisen ehkäisyn ja koulutuksen.

Hän ei mennyt konkretiaan esimerkiksi siinä, miten kannustinloukkuja pitäisi purkaa tai koulutukseen satsata.

Lasikaton murtaja

Jaana Tuominen on toiminut aiemmin kuluttajatavarayhtiö Fiskarsin ja elintarvikeyhtiö Pauligin toimitusjohtajana. Tuominen erosi Fiskarsin toimitusjohtajan tehtävästä tämän vuoden keväällä.

Tätä ennen hän toimi muun muassa terveysteknologiayhtiö GE Healthcaressa eri johtotehtävissä. Tällä hetkellä Tuominen on lentoyhtiö Finnairin hallituksen jäsen.

Vaalivaliokunta perusteli Tuomisen valintaa vahvalla ja monipuolisella johtamiskokemuksella niin perhe- kuin pörssiyrityksissä.

Tuomiselle EK:n hallitus ei ole täysin tuntematon. Hän oli aiemmin EK:n hallituksen jäsen vuosina 2016-2017.

Tuolloin hän toimi EK:n jäsenliiton, Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtajana.

Tuomisen valinta rikkoo lasikattoja työnantajien keskusjärjestössä. Hän on ensimmäinen nainen, joka on valittu keskusjärjestön puheenjohtajaksi.

– Jokaisella pitää olla mahdollisuus näyttää osaamisensa ja sitä myötä päästä tehtäviin, joissa viihtyy ja joissa voi tehdä muutoksia. Tämä on yksi merkki siitä.

– Pidän sitä ilman muuta tärkeänä. Ei ole mitään syytä olla erikseen miesten töitä ja naisten töitä. Kyllä me kaikki pystymme kaikkeen, Tuominen sanoo Ylelle.

Tuominen korvaa tehtävässä Nokian toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin, joka toimi puheenjohtajana aina alkuvuodesta 2019.

Tuominen on koulutukseltaan diplomi-insinööri.

Juttua korjattu klo 20, Pekka Lundmarkin nimi korjattu.

Voit keskustella artikkelista 19.11.2020 kello 23 asti.

Lue lisää:

Jaana Tuominen nousemassa EK:n hallituksen puheenjohtajaksi

Harrit, Matit ja Ollit hallitsevat yhä työnantajaliittoja – Muutos on hidasta, koska nainen on edelleen harvinaisuus yritysjohtajana

Lue seuraavaksi