1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaasan yliopisto

Vaasan yliopistolle rahoitus ilmastoystävällisen asumisen tutkimukseen

Kolmevuotisen hankkeen rahoitus on 3,7 miljoonaa euroa, josta Vaasan yliopiston osuus on runsaat 553 000 euroa.

Mukana hankkeessa on Vaasan yliopiston markkinoinnin ja viestintätieteiden tutkijoita. Kuva: YLE/Agneta Glad

Vaasan yliopisto on saanut rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tarkoituksena on edistää ilmastoviisasta asumista lähiöissä ja maaseudulla.

Vaasan yliopiston lisäksi tutkimuskonsortiossa ovat Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Luonnonvarakeskus Luke ja Tallinnan teknillinen yliopisto.

Markkinoinnin yliopistotutkijan Henna Syrjälän mukaan hankkeessa pyritään ratkaisemaan toisiinsa kytkeytyviä ilmastollisia ja yhteiskunnallisia haasteita. Suomalaisessa asuntokannassa suurimmat asumiseen liittyvät päästöt tulevat etenkin maaseudun taloista ja kaupunkien 60–70-luvun lähiöistä.

– Näillä samoilla alueilla asuu väestöryhmiä, kuten ikääntyneitä, työttömiä ja maahanmuuttajia, jotka kamppailevat epätasa-arvon ja sosiaalisen siiloutumisen ongelmien kanssa, sanoo Vaasan yliopiston hanketta johtava Syrjälä. Mukana hankkeessa on Vaasan yliopiston markkinoinnin ja viestintätieteiden tutkijoita.

Tarkoituksena on muun muassa tehdä pelillistetty sovellus, jonka avulla voi tehdä vertailuja erilaisista vaihtoehdoista.

Kolmevuotisen hankkeen rahoitus on 3,7 miljoonaa euroa, josta Vaasan yliopiston osuus on runsaat 553 000 euroa. Rahoituksen on myöntänyt Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvosto. (STN).

Tutkimus on osa STN:n ilmastonmuutos ja ihminen (CLIMATE) -tutkimusohjelmaa.