1. yle.fi
  2. Uutiset

Lähes 100-vuotias konttoritalo haluttiin säilyttää, koska se oli säilynyt poikkeuksellisen kauniina – totuus paljastui, kun ovi avattiin

Kotkassa puretaan historiallinen satamakonttori, joka sijaitsee muinaismuistoalueella.

rakennukset
Kotkan vanha satamakonttori.
Vanha satamakonttori on rakennettu vuonna 1922.Antro Valo / Yle

Kotkan kaupungin keskustan tuntumassa lähellä Kantasatamaa seisoo punertava, lähes satavuotias hirsirakennus.

Vuonna 1922 rakennettu hirsitalo tehtiin ensin asuinrakennukseksi. Myöhemmin se muutettiin satamakonttoriksi. Rakennuksen kylkeen on myöhemmin rakennettu kaksikerroksinen tiilirakenteinen autotallisiipi.

Kymenlaakson museo totesi jo vuonna 2016, että vanha satamakonttori on säilyttänyt poikkeuksellisen hyvin alkuperäisen ulkomuotonsa. Museon näkemyksen mukaan rakennus näytti ulkoisesti hyväkuntoiselta ja olisi kunnostettavissa.

Tontti kuuluu Ruotsinsalmen linnoituskaupungin muinaismuistoalueeseen. Museoviraston mukaan samalla tonttialueella on mahdollisesti säilynyt Ruotsinsalmen linnoituskaupungin aikaisia kulttuurikerroksia tai rakenteita vuosilta 1790–1850.

– Rakennus on oleellinen osa Kotkan Kantasataman historiaa. Se on esimerkki oman aikakautensa rakentamisesta, Kymenlaakson museon rakennustutkija Viivi Alajuuma sanoo.

Pian rakennusta ei enää ole. Kotkan kaupunginhallitus päätti keskiviikkona, ettei kaupunki hanki rakennusta tai sen osia itselleen. Päätös syntyi äänin 9–4.

Rakennuksen omistaa satamaoperaattori Steveco.

Säilyttämisestä selvitys

Vaikka rakennus näyttää ulkopuolelta hyväkuntoiselta, sen sisällä piilee vaurioita.

Vanhaa satamakonttoria ei ole suojeltu. Rakennuksen suojeleminen oli esillä vuonna 2011, jolloin aluetta kaavoitettiin uudelleen.

– Suojelusta käytiin silloin keskustelua, mutta todettiin, ettei sitä uudessakaan kaavassa esitetä suojeltavaksi. Rakennus oli jo silloin huonokuntoinen, sanoo asemakaava-arkkitehti Marja Kukkonen.

Kaava tuli lainvoimaiseksi vasta vuonna 2016. Silloin kaupunginvaltuusto toivoi, että rakennus säilytettäisiin ja siirrettäisiin pois.

Kotkan vanha satamakonttori.
Vanha satamakonttori sijaitsee Kotkassa Ruukinkadulla.Antro Valo / Yle

Kotkan kaupunkisuunnitteluosasto selvitti vastikään vanhan satamakonttorin säilyttämismahdollisuuksia.

Asiaa selvitettiin kolmesta näkökulmasta: voidaanko rakennus säilyttää nykyisellä paikallaan, voidaanko rakennus purkaa, siirtää ja varastoida tai luovuttaa eteenpäin ja että onko rakennuksessa siirrettävää tai säilytettävää.

Rakennuksen säilyttäminen nykyisellä paikallaan edellyttäisi, että kaupunki ostaisi tontin Stevecolta, kaavoittaisi sen uudelleen ja myisi tontin eteenpäin säilytettävän rakennuksen kanssa.

Tämä vaihtoehto maksaisi kaupungin arvion mukaan lähes kaksi miljoonaa euroa, joista osa saataisiin takaisin tontin myynnin kautta. Uuden omistajan löytämistä pidettiin kuitenkin epätodennäköisenä.

Rakennus sijaitsee nykyisin rinteessä, joten jos talo siirrettäisiin, sille pitäisi löytyä vastaavanlainen sijoituspaikka.

Kaupunkisuunnittelun mukaan rakennus ei sovellu myöskään avoimiin satamaolosuhteisiin, koska se on suunniteltu suojaisampaan paikkaan. Tämän vuoksi valtuuston toive sijoittaa satamakonttori Kantasatamaan ei ole kaupunkisuunnittelun mukaan luontevaa.

Jalka läpi lattiasta

Rakennuksen arvioineet arkkitehdit totesivat, että kaikki vauriot huomioon ottaen rakennuksella on jatkokäyttöä ja kysyntää vain rakennusosina. Heidän mukaansa nykyisen rakennusrungon asuinkäyttö aiheuttaisi asukkaille terveysriskin.

Rakennuksesta löytyi esimerkiksi palovaurioita. Alkuperäiset kattotuolit ja muut tukirakenteet olivat hiiltyneet tulipalon seurauksena. Saumapeltikatto vuoti ja ullakolta tuleva vesi oli vaurioittanut huoneiden sisäkattoa.

Kosteutta löytyi kaikista kerroksista ja lattia oli paikoin niin laho, että arvioijan jalka meni kellarin lattiasta läpi.

Kahdessa huoneessa kattopaneelit olivat osin romahtaneet. Yhden huoneen muovimaton kiinnitysrimassa kasvoi sieniä ja muovimaton pinnassa kiemurteli sienirihmastoa.

Kaupunkisuunnittelu päätyi selvityksessään siihen, ettei se suositellut rakennuksen hankkimista korjattavaksi tai rakennusosia siirrettäväksi.

Purkutyö jatkuu

Samalla kaupunkisuunnittelu totesi johtopäätöksessään, että rakennuksen katoaminen kaupunkikuvasta vähentää ajallista ja historiallista rikkautta kaupunkikeskustassa.

Myös Kymenlaakson museon rakennustutkija Viivi Alajuuma pitää satamakonttoria tärkeänä osana Kotkan ja sataman historiaa.

– Kyllä se yhden aikakauden poistaa, kun alueella ei muita pieniä vanhoja puutaloja enää ole. Siinä mielessä se on korvaamaton menetys kaupunkikuvalle ja Ruukinkadun näkymälle, Alajuuma sanoo.

Satamaoperaattori Steveco on jo purkanut muita taloja tontilta.

Stevecon kiinteistöistä vastaava Pertti Westman sanoo, että purkutyöt jatkuvat heti, kun kaupunki on saanut päätettyä asiasta.

– Työtä on viivytetty pari viikkoa. Olemme tyytyväisiä, jos tästä saadaan kaupungin päätös, Westman sanoi keskiviikkona ennen kaupunginhallituksen kokoontumista.

Lue seuraavaksi