Musta talvi ja korona piinaavat hiihtokeskuksia – suomalaiset voivat itse vielä pelastaa tilanteen

Rajut koronarajoitukset saattavat romahduttaa hiihtokeskusten majoitustulot, mutta hiihtohissejä epidemia tuskin pysäyttää.

Sadat lumitykit odottavat juuri nyt tulikomentoja Suomen hiihtokeskuksissa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Entinen maajoukkuetason slopestylelaskija Ville Vuori katselee synkkänä Sappeen laskettelurinteen vihertävää eturinnettä. Vähälumiset talvet vetävät mielen matalaksi.

– Ikuinen marraskuu masentaa. Ovathan nämä talvet menossa huonompaan suuntaan meidän laskijoiden näkökulmasta.

Aktiivilaskija Ville Vuori on seurannut viime vuosien lumitilannetta surullisena. Lunta vapaalaskua harrastava mies etsii normaalisti Norjasta ja Alpeilta, mutta nyt korona ei mahdollista sitäkään vaihtoehtoa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Sappeen rinteessä yli 70 lumitykkiä odottaa pakkasten alkua. Tykistöön on laitettu viime vuosina paljon rahaa, koska luonnon lumeen ei ole enää luottamista ainakaan Pirkanmaalla.

–Jos nämä talvet muuttuvat tällaisiksi, niin voidaan tykittää silloin kun sattuu olemaan pakkasta, Sappeen rinneliiketoimintajohtaja Kosti Puurunen sanoo.

Kotimaiset matkailijat pelastavat joulusesongin

Suurimmassa osassa Ylen kyselyyn vastanneista hiihtokeskuksista luotetaan koronan myötä kasvaneeseen kotimaan matkailuun. Joulusesongin osalta osassa paikoista tilanne vaikuttaa vallitsevassa koronatilanteessa kohtalaiselta tai jopa hyvältä.

– Pari huonetta on enää vapaana joulun paketista. Tilanne on hyvin viime vuoden kaltainen alkutalven osalta, lieksalaisen Kolin hiihtokeskuksen hotellinjohtaja Pasi Ripatti kertoo.

Messilässäkin varaustilanne on viime vuoden kaltainen. Isoin muutos entiseen on koronan aiheuttama huono ennakoitavuus.

– Leimaavaa se, että ihmiset tekevät päätöksiä viime tipassa: varataan ja perutaan ja varataan ja perutaan, kuvailee Messilän operatiivinen päällikkö Pekka Markkanen.

Sama viesti kantautuu myös Kainuusta ja Koillismaalta. Joulu näyttää hyvältä ainakin niin kauan kuin kotimaan matkailu jatkuu normaalisti.

– Nyt odotetaan, että kotimainen matkailu olisi voimissaan. Ulkomaan matkailijat jäävät käytännössä kokonaan pois. Siihen on varauduttu, vakuuttaa Ukkohallan toimitusjohtaja Teemu Muhonen Hyrynsalmelta.

Ulkomaisista turisteista normaalitalvina täyttyvällä Rukalla luotetaan myös kotimaisiin turisteihin.

– Kotimaisia varauksia on sisällä edellisvuoteen verrattuna enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, kertoo Rukakeskuksen kaupallinen johtaja Kaisa Sirniö.

Lumettomuus huolettaa etelässä

Etelässä iso huoli on sitkeästi mustana pysyvä maa. Esimerkiksi Messilän hiihtokeskuksessa Hollolassa lumipula pelottaa, mutta koronan tuoma epävarmuus rassaa eniten.

– Tietysti mahdolliset pakkosulkemiset hirvittävät, Messilän Markkanen sanoo.

Sappeen rinneliiketoimintajohtaja Kosti Puurunen odottaa vaikeuksista huolimatta aluillaan olevaa kautta positiivisin mielin. Keskuksen asiakkaista noin 95 prosenttia tulee tulevana kautena kotimaasta. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Lapualla Simpsiössä ei hätäillä lumettomuudesta, koska tykkilunta riittää ja mustiin talviin on jo asiakaspäällikkö Mika Raution mukaan totuttu. Silti luonnonlumi tekisi hyvää ihmisten halukkuudelle suunnata talviurheilun pariin.

– Luonnon lumi on paras markkinointiviesti, mutta kyllä rinteet saatetaan kuntoon tykkilumella.

Myös Kanta-Hämeen Janakkalassa huomattiin jo viime talvena, että pelkät tykitetyt rinteet eivät vielä riitä houkuttelemaan laskijoita.

– Vaikka meillä oli kahdessa rinteessä tykitettyä lunta, niin ihmiset eivät osanneet asennoitua talvisiin harrastuksiin. Kotien ympäristöt olivat lumettomia, kertoo Kalpalinnan toimitusjohtaja Petri Ilmarinen.

Lumihaasteita riittää Lappia myöten

Lapin, Kainuun ja Koillismaan hiihtokeskuksissa on totuttu siihen, että lunta – tai vähintäänkin lumetuksen mahdollistavia lämpötiloja – saadaan joka talvi. Esimerkiksi lumivarmana pidetyllä Levillä ovat hissit pyörineet koko syyskauden, vaikka haasteita on ollut.

– Nyt saadaan kolmannen kerran lumet tähän tunturiin. On ollut erittäin lämmintä ja paljon vesisateita, joten lumetusjärjestelmä ja säilölumi ovat olleet järjettömän kovalla koetuksella. Mutta joka päivä on hissi pyörinyt, kertoo Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen.

Koronan vuoksi katkennut viime kausi opetti Levillä ja muissakin hiihtokeskuksessa varautumisen tärkeyden, Mustonen sanoo.

– Totaalinen pysähdys kuumimman sesongin alkaessa oli painajainen. Kävi entistä selvemmäksi, että meidän täytyy investoida ja kehittää palveluja sekä taata lumivarmuus kaikilla keinoilla.

Kestääkö talous toisen heikon kauden?

Vihti Skin yrittäjä Sami Uotila kertoo viime talvikauden olleen vaikea. Kestääkö talous kaksi mustaa talvea peräkanaa?

– Tavoite on että kestää. Viime talvi oli 30-vuotiset historiamme lämpimin ja lumettomin, joten aika lottoa pitää olla, jos sama toteutuu nytkin.

Kirkkonummen Peuramaalla ei olla yhtä optimistia tulevan kauden suhteen.

–Etelä-Suomessa tämä on säiden kannalta on arpapeliä, eli meillä ei ole hyviä odotuksia tulevaan kauteen, toimitusjohtaja Janne Uotila toteaa.

Uotila muistuttaa, että yrittäjien pitäisi varautua huonoihin kausiin jo ennalta.

– Yrittäjän pitää huomata riski. On todella oltava jalat maassa koko ajan. Pitää olla pesämuna, josta ei jaeta osinkoa.

Koronan vaikutukset lasketteluun ovat vähäisemmät kuin monessa muussa harrastuksessa, sillä laskettelurinteessä turvavälit toteutuvat luonnostaan. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Myös Nilsiän Tahkolla odotetaan aluillaan olevaa kautta osin pelonsekaisin tuntein, kertoo Tahkocomin varatoimitusjohtaja Teo Kuosmanen.

– Oman yrityksemme puolesta voin sanoa, että mikäli edellisen vuoden täydellinen stoppi talvikaudelle toistuu, niin taloudellisia haasteita on tiedossa.

Tänä syksynä vuoden hiihtokeskukseksi valittu Vuokatti ei voisi viettää juhlakauttaan juuri haastavammassa tilanteessa.

– Kyllähän tässä eri skenaarioita on mietitty. Ollaan pyritty siihen, että mahdollisimman hyvin tehostetaan toimintaa, toteaa Vuokratinrinteiden toimitusjohtaja Lauri Suutarinen.

Suutarinen myöntää, että "aika isoja kysymysmerkkejä" on ilmoilla.

– Ei laskettelukauden onnistuminen ole mahdoton tehtävä, mutta aivan jokaisen on huolehdittava siitä, että mennään terveys edellä.

Viime talvi oli urheiluvälinekauppiaille vähintäänkin haastava, kun kunnon talvea ei etelään saatu lainkaan. Tamperelaisen Pyörätaikurit liikkeen yrittäjä Antti Puoskari seuraa pitkän ajan ennusteita hyvin tarkkaan. Kiinnostuksen ymmärtää, kun talvikausi tuo liikevaihdosta reilusti yli puolet. Mailat eivät kuitenkaan vielä purista käsissä liikaa, sillä vinkkejä tulevasta on kysytty showmielellä vanhan kansan sääprofeetoita myöten. Petri Lassheikki tapasi Puoskarin suksien ja monojen keskellä Messukylässä Tampereella.

Voit keskustella aiheesta 28.11.2020 kello 20.00 saakka.

Juttu julkaistiin alun perin epähuomiossa keskeneräisenä 26.11. kello 09.14.