1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolustusministeri Antti Kaikkonen arvostelee Yhdysvaltoja joukkojen vetämisestä: liian aikainen lähtö voi ajaa Afganistanin ääriryhmien käsiin

Puolustusministeri pelkää pakolaisongelman kasvavan Euroopassa.

kriisinhallinta
Antti Kaikkonen
Puolustusministeri Antti Kaikkosen mielestä Afganistanissa on tapahtunut edistystä, mutta ulkomaisten joukkojen ei pidä vielä lähteä maasta. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yhdysvaltain päätös vetää joukkoja Afganistanin kriisinhallintaoperaatiosta ei ole hyvä uutinen, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo.

Presidentti Donald Trumpin hallituksen tuore puolustusministeri kertoi, että Yhdysvallat vetää Afganistanista 2000 sotilasta. Jäljelle jäisi 2500 sotilasta. Vetäytyminen tehdään tammikuun puoliväliin mennessä, kun Donald Trump on viimeisiä päiviä presidenttinä.

– Rauhanturvaoperaatiosta pitäisi lähteä yhdessä ja koordinoidusti. Ei niin, että kukin maa tekee oma-aikaisia ja omia päätöksiä, puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo.

Ulkomaiset joukot saapuivat Afganistaniin vuonna 2001, Yhdysvalloissa tapahtuneen kaksoistorni-iskun jälkeen. Vetäytymisestä on keskusteltu pitkään ja ulkomaat ovat vähentäneet joukkojaan. Suomella on tällä hetkellä maassa noin 60 sotilasta, jotka kouluttavat ja ohjaavat afgaanijoukkojen sotilaita.

Qatarin Dohassa neuvotellaan parhaillaan Afganistanin rauhasta. Osapuolina ovat maan hallinto ja taliban-ääriryhmä.

Jos maasta vetäydytään liian aikaisin, Afganistanissa tehty työ voi valua hukkaan, länsimaat arvioivat. Vielä ei ole aika lähteä, Kaikkonen sanoo.

– Edistystä on tapahtunut, mutta ei niin, että sieltä aivan tällä seisomalla voisi lähteä.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti eilen yhdysvaltalaisen CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että ennenaikainen vetäytyminen voi olla vaarallista. Afganistanista voisi tulla terroristien tukikohta ja ISIS:n uuden kalifaatin sijaintipaikka.

Suomalaiset sotilaat ovat Afganistanissa Saksan vetämässä ryhmässä. Suomi aikoo keskustella Saksan kanssa, mitä nyt tehdään. Yhdysvaltojen läsnäolo on ratkaisevaa ja vaikuttaa kaikkien muidenkin maiden toimintaan. Kaikkonen sanoo, että koko operaation jatkoa on arvioitava.

Suomen puolustusministeri Kaikkonen varoittaa äkkiliikkeistä.

– Jos Afganistanista lähdetään liian aikaisin, riski on että maa ajatuu jälleen erilaisten ääriryhmien, terroristien käsiin. Sillä olisi pahoja vaikutuksia Afganistanille itselleen, mutta se todennäköisesti heijastuisi myös kasvavana pakolaisongelmana kohti Eurooppaa ja muita alueita, Kaikkonen sanoo.

Lue myös:

Onko Suomi lähettämässä lisää sotilaita Afrikkaan? Ulkoministeriö ja puolustusministeriö erimielisiä

Lue seuraavaksi