1. yle.fi
  2. Uutiset

Torisillan uusi ilme juhlistaa joulun avausta Savonlinnassa

Valoteoksilla halutaan tuoda elämyksiä ja vaihtelua keskusta-alueen ilmeeseen.

Savonlinna
Savonlinnan Torisillan uusi valaistus
Torisillan uusi valaistus vaihtuu vuodenaikojen ja teemojen mukaan. Aleksi Mustonen / Savonlinnan kaupunki

Savonlinnan Torisillan uusi valaistus julkistetaan tulevana lauantaina, osana kaupungin joulun avausta.

Torisillan valoteos on osa Savonlinna Illumination-hanketta ja pian valmistuvaa elämysreittiä, joka kulkee Torisillalta entiselle Syväsatamalle asti. Elämysreitin valaistusinvestoinnit ovat pysyviä.

Sillalle on ohjelmoitu joka kuukaudeksi oma valaistusohjelmansa. Tämän lisäksi juhlapyhille on oma erikoisvalaistuksensa. Esimakua niistä saadaan muun muassa itsenäisyyspäivänä ja joulun aikaan.

Vuodenaikojen ja teemojen mukaan vaihtuvat valaistukset toteutetaan Torisillan kaiteeseen asennettujen 470 LED-valaisimen avulla. Sillan valaistuksen on suunnitellut LITE-designin Ari Tiilikainen. Hänen valaistustöitään on nähtävillä muun muassa Kuopiossa, Vantaalla, Jyväskylässä ja Oulussa.

Valotontut hyppelevät keskustasta vanhaan kaupunkiin

Toinen joulun avauksen Illumination kohde on Olavinkatu 35:n päätyseinä. Siihen ilmestyy lauantaina hyppeleviä tonttuja, jotka toteutetaan videoprojisointi -tekniikalla. Ensimmäiset kaksi viikkoa tonttuprojisointi on keskustassa ja sitten se siirtyy pariksi viikoksi vanhaan kaupunkiin Linnankadulle.

Tänä vuonna päättyvän Savonlinna Illumination -hankekokonaisuuden tarkoituksena on keskusta-alueiden elävöittäminen ja uusien pimeän ajan tapahtumien pilotointi valaistusteknologiaa hyödyntämällä.

Hanketta on rahoittanut Euroopan Unionin aluekehitysrahasto ja suomalaisena viranomaisena Etelä-Savon ELY-keskus. Rahoittajina mukana ovat myös Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan Hankekehitys Oy ja Sakke ry sekä yrityskumppanit.

Savonlinnan kaupunkikeskustan joulun avausta juhlistetaan torilla, kaduilla ja kaupoissa erilaisissa tapahtumissa perjantaista lauantaihin.

Lue seuraavaksi