1. yle.fi
  2. Uutiset

Sääennuste kurjistuu: matalapaineen märkä helma lipuu Suomen yli myrskypuuskien, lumen ja huonon ajokelin saattelemana

Voimakkaat myrskynpuuskat voivat katkoa sähköjä ja kaataa puita ja runsaat sateet voivat pahentaa jo tulvivien jokien tilannetta.

sää
Myrskyn tuomia aaltoja ja ulkoilija Uunisaaressa Helsingissä.
Myrskypuuskat liikkuvat torstain aikana lännestä kohti itää. Ensimmäisenä puuskat voimistuvat Pohjanmaan ja pohjoisen Satakunnan suunnalla.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen yli lipuu torstaina matalapaine runsaiden sateiden saattelemana. Väistyjäislahjanaan matalapaineen alue tarjoaa kyytipoikana otollisen hetken voimakkaille tuulenpuuskille, jotka voivat kaataa puita ja katkoa sähköjä etenkin Pohjanmaan ja pohjoisen Satakunnan seudulla.

Ilmatieteen laitos on antanut (siirryt toiseen palveluun) torstaiksi maalle ja merelle myrskyvaroituksia.

Varoituskartta.
Matti Huutonen / Yle

Lunta on luvassa torstaina paikoin jopa yli 20 senttimetriä Etelä-Lappiin ja Koillismaalle. Vielä eilen vaikutti siltä, että lunta olisi tulossa alueelle hieman vähemmän, paikoin yli 10 senttiä. Eteläisempään Suomeen lunta on luvassa perjantain vastaisena yönä.

Pohjanmaan suunnalle voi tulla lisäksi yli 30 millimetriä sadetta, mikä voi saada jo ennestään täynnä olevat joet tulvimaan.

Kuuset voivat kaatua, koska maa on märkä ja pehmeä

Voimakkaat tuulenpuuskat seuraavat lännestä kohti Kuolan niemimaata väistyvää matalapaineen aluetta.

Ensimmäiset ja voimakkaimmat tuulenpuuskat nousevat torstaina puolen päivän jälkeen Pohjanmaan rannikolla ja pohjoisessa Satakunnassa. Puuskat yltyvät Pohjanmaalla ja Satakunnassa myrskylukemiin, jopa yli 25 metriin sekunnissa. Samalla taivaalta tulee vettä.

– Tuulenpuuskien puhaltaessa yli 25 metriä sekunnissa alkaa ilmaantua sähkökatkoja ja puiden, toteaa Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Puista etenkin kuuset voivat oll huomenna kovilla myrskypuuskien kourissa, sillä maa on vielä pehmoista ja kuusen juuret ovat pinnassa.

– Maaperä ei ole yhtä sitova kuin se olisi routaisena, Huutonen toteaa.

Animaatio tuulesta päivälle 19.11.2020

Pohjanmaan suunnalta kovat tuulet liikkuvat iltapäivällä kohti Keski-Suomea ja illaksi lähemmäs itärajaa. Samalla ne hieman laantuvat.

– Syyskuun Aila-myrskyyn verrattuna huomiset tuulenpuuskat ovat lyhyempikestoisia eikä alue ole yhtä laaja, Huutonen sanoo.

Mitään ennennäkemätöntä huomiset tuulet eivät Huutosen mukaan ole.

– Syys-talviaika on perinteisesti myrskyjen aikaa Suomessa. Maapallon napa-alueilla kylmenee ja päiväntasaajalla on lämmin, talvi kiristää otettaan ja myrskytoiminta vilkastuu.

Lunta runsaasti pohjoiseen torstaina ja perjantaiksi vähän myös etelään

Ohi lipuva matalapaineen alue tuo paikoin yli 20 senttiä lunta Etelä-Lappiin ja Koillismaalle torstaina iltapäivän tuntumassa. Samalla kylmenee.

Perjantai ja lauantai ovat näillä näkymin pakkaspäiviä tai vähintään nollan tuntumassa lähes koko maassa. Perjantain vastaisena yönä pakkasen puolelle tippuva lämpötila voi tehdä autoteistä liukkaita. Eteläiseen sisämaahan voi sataa perjantaina aamusta jopa viitisen senttiä lunta.

– Liukkaaseen ajokeliin kannattaa varautua perjantaina aamusta etelässäkin. Etenkin jos alla on kesärenkaat, Huutonen toteaa.

Lue lisää:

Pohjalaisjoet uhkaavat nousta taas tulvakorkeuteen – sadetta voi kertyä paikoin 40 millimetriä

Lue seuraavaksi