Hyppää sisältöön

Maskisuositus jatkuu Pohjanmaalla vuoden loppuun saakka

Koronatilanne on kehittynyt Pohjanmaalla rauhallisempaan suuntaan, mutta huolta on nyt ulkomailta tulleiden kausityöntekijöiden runsaista tartunnoista.

Pohjanmaalla halutaan tehostaa ulkomaisten kausityöntekijöiden testauskäytäntöjä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Koronavirustilanne on Pohjanmaalla kehittynyt viikon aikana rauhallisempaan suuntaan.

Viime viikon aikana tartuntoja on todettu 48 ja niistä noin 30 on todettu alueen ulkomaisilla kausityöntekijöillä.

Tiistaina koolla ollut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päättikin tarkentaa ulkomaista työvoimaa koskevaa ohjeistusta tehokkaiden testauskäytäntöjen selventämiseksi.

Työryhmän tiedotteessa tähdennetään, että ulkomailta saapuneiden kausityöntekijöiden on suositeltavaa olla maahan saapumisen jälkeen ja ennen työn aloitusta 10 vuorokautta omaehtoisessa karanteenissa.

Kausityövoiman tartunnat sekä karanteenin aikaiset jatkotartunnat ovat näkyneet tartuntaluvuissa erityisesti alueen pohjoisosien kunnissa.

Maskit pysyvät kasvoilla

Kasvomaskisuositus jatkuu Pohjanmaalla vuoden loppuun saakka. Suositus koskee edelleen myös kaikkia oppilaitoksia yläkouluikäisistä alkaen.

– Olemme saaneet paljon kyselyitä kasvomaskisuosituksen jatkosta. Nyt tehty päätös suosituksen jatkamisesta on ennaltaehkäisevä toimenpide, sillä tautia esiintyy edelleen alueella. Hitaasti laskuun saadut tartuntaluvut voivat kääntyä nopeasti nousuun, jos lieventäviin toimenpiteisiin ryhdytään liian nopeasti, perustelee koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Marina Kinnunen.

Ryhmä otti kantaa myös pikkujoulujen viettoon ja suosittelee juhlintaa pienissä ryhmissä.

Jatkossa kuntakohtaisia tietoja

Pohjanmaan alueen ilmaantuvuusluku on 14 viimeisen vuorokauden ajalta 39.

Kuntavertailussa pahin tautitilanne on nyt Luodossa, jossa ilmaantuvuusluku ylittää kaksisataa. Ilmaantuvuusluvut ovat korkeita myös Uudessakaarlepyyssä, Närpiössä, Pedersöressä ja Pietarsaaressa.

Alueella on myös useita kuntia, joissa luku on alhainen. Näitä ovat Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Laihia, Maalahti ja Mustasaari.

Vaasan sairaanhoitopiiri kertoo jatkossa alueensa koronatilanteesta kuntakohtaista tietoa. Kuntien ilmaantuvuusluvut päivitetään kerran viikossa keskiviikkoisin.

.
.