1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinteistövero jää ensi vuonna ennalleen valtaosassa kuntia

Suurista kaupungeista Vantaa on korottajien kärjessä.

kiinteistövero
Rosa trähus i tre våningar med vita portar. Kolmikerroksinen ja vaaleanpunainen puutalo valtavan puun katveessa. Talon pihan portti on maalattu valkoiseksi.
Vakituisen asunnon keskimääräinen kiinteistövero on 0,51 prosenttia vuonna 2021 eli noin puolet sallitusta ylärajasta.Yle/Linda Söderlund

Kiinteistövero nousee ensi vuonna vain 29 kunnassa. Määrää voi pitää pienenä, sillä kiinteistöjen verotuksen kiristäminen on kunnille nopea ja varma keino saada lisää tuloja.

Yleinen kiinteistövero nousee ensi vuonna 24 kunnassa ja vakituisen asunnon kiinteistövero 17 kunnassa. Niin sanottua mökkiveroa korotetaan 19 kunnassa.

Kuntaliiton laskelmien mukaan korotusten jälkeen kunnat keräävät reilut 40 miljoonaa euroa enemmän kiinteistöveroja kuluvaan vuoteen verrattuna.

Muutos on häviävän pieni, sillä kunnat keräävät kiinteistöveroja vuosittain yli 1,8 miljardia euroa.

Koronatuki karsi korotuksia

Kiinteistöverojen nostohaluja on todennäköisesti hillinnyt valtion myöntämä koronatuki, joka on helpottanut viruksen aiheuttamaa kuntien talousahdinkoa.

– Kiinteistöverojen korotuksia tehdään kunnissa ilmeisesti vain pakon edessä. Jos yleistä tuloveroprosenttia ei pystytty nyt nostamaan, niin sitten turvauduttiin kiinteistöverojen korotuksiin, sanoo Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Muutaman kunnan kohdalla taloustilanne on nähty niin pahana, että korotukset tehtiin niin sanotusti läpi linjan.

Seitsemän kuntaa päätyi nostamaan kaikkia kolmea kiinteistöveroprosenttia sekä vielä tuloveroprosenttia. Nämä kunnat ovat Ii, Lapinjärvi, Mäntsälä, Rautjärvi, Tammela, Tuusula ja Vesanto.

Suurimmista, yli 100 000 asukkaan kaupungeista kiinteistöveroa korottivat Espoo, Kuopio, Oulu, Turku ja Vantaa.

Näistä Vantaan 0,28 prosenttiyksikön korotus vakituisen asunnon veroon oli selvästi suurin.

Lue myös:

Ennätyksellisen harva kunta nostaa kuntaveroaan ensi vuodelle: muutama jopa laskee – Katso tästä oman kuntasi ratkaisu

Katso, kuinka paljon kiinteistövero on sinun alueellasi noussut muihin verrattuna – koronavirus lisää korotuspaineita entisestään

Lue seuraavaksi