STM ja THL: Uusien koronatapausten määrä nousussa, epidemia voi vaikeutua nopeasti koko maassa – tartuntoja yhä enemmän iäkkäillä ja työpaikoilla

Monet leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät Uudellamaalla, mutta sairaalahoidon tilanne on suhteellisen hyvä.

STM:n koronakatsauksessa vertaillaan kevään ja syksyn epidemia-aaltoja
STM:n koronakatsauksessa vertaillaan kevään ja syksyn epidemia-aaltoja

Uusien koronavirustautitapausten määrä on nousussa Suomessa, sanovat Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). STM ja THL pitävät parhaillaan tilannekatsausta koronaepidemiasta.

Tartuntoja todetaan tällä hetkellä niin paljon, että epidemiatilanne voi heikentyä nopeasti koko maassa, STM ja THL varoittavat.

– Suomi ylittää tänään 20 000 todetun koronatapauksen rajan, sanoi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Suomessa raportoidaan tänään noin 350 uutta koronatartuntaa, Puumalainen kertoi juuri ennen tilaisuutta tulleista tiedoista.

Viime viikolla todettiin koko maassa 1 534 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla niitä oli 122 vähemmän. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 28 tapausta 100 000 asukasta kohden, edellisellä viikolla luku oli 26.

HUS-alue lähellä leviämisvaihetta

Valtaosa viime viikolla todetuista tartunnoista oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. HUSin alueella tapausmäärät ovat kasvaneet viikosta 43 lähtien noin sadalla tapauksella viikoittain. Viikolla 46 HUS-alueella todettiin 986 tapausta.

THL:n mukaan monet leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät HUS-alueella. Sairaala- ja tehohoidon tilanne on kuitenkin suhteellisen hyvä.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat ne kaupungit, joissa epidemiatilanne on pahin, mutta osin Uudellamaalla tilanne on helpompi.

Kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta.

Muut sairaanhoitopiirit ovat perusvaiheessa, paitsi kaupungeista kiihtymisvaiheessa ovat Rauma, Lahti ja Kruunupyy sekä Kouvola.

Suurin osa kaikista tartunnoista on edelleen peräisin kotimaasta. Ulkomailla saatujen tartuntojen määrä on kuitenkin hienokseltaan noussut. Ulkomaisten tartuntojen osuus oli noin kuusi prosenttia kaikista uusista tartunnoista. Noin kuusi prosenttia tartunnoista oli ulkomailta saatujen tartuntojen Suomessa tapahtuneita jatkotartuntoja.

Uusista tartunnoista yli kolmannes todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa.

Korona lisääntynyt iäkkäämmillä

Vaikka valtaosa tartunnoista todetaan yhä nuoremmissa ikäluokissa ja työikäisillä aikuisilla, tapauksia on vanhemmissa ikäluokissa jonkin verran enemmän kuin edellisillä viikoilla.

Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on kasvanut nyt yli 12 prosenttiin. Yli 70-vuotiaiden osuus on huolestuttavasti kasvanut: viime viikolla yli 70-vuotiaiden osuus oli kuusi prosenttia, kun viime kuukauden aikana osuus on ollut noin 3–4 prosenttia.

– On myös joitain hoitokodeissa tapahtuneita tartuntoja ja tartuntaryppäitä, Puumalainen sanoi.

Yli 70-vuotiailla on kohonnut riski saada koronavirustaudin vaikeampi tautimuoto, joten heidän suojelemisensa tartunnalta on erittäin tärkeää, THL muistuttaa.

Työpaikkatartunnat kasvaneet

Yli puolet eli 55 prosenttia jäljitetyistä tartunnoista tapahtui samassa taloudessa asuvilla.

– Edelleen lähipiiri, koti ja ystäväpiiri ovat suurimmat tartuntalähteet, mutta työpaikalla tapahtuneita tartuntoja on nyt enemmän, noin 20 prosenttia jäljitetyistä tartunnoista. Taukotilat ja kahvihuoneet ovat niitä paikkoja, joissa turvaetäisyyksien pitäminen ja hygienia on tärkeä muistaa, huomautti STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Laaja testaaminen ja tartuntaketjujen jäljittämiseen panostaminen ovat edesauttaneet epidemian hillitsemisessä, sanoi johtaja Pasi Pohjola STM:stä.

Testaus on lisääntynyt huomattavasti sitten kevään. Kun huhtikuussa kapasiteetti oli käsitellä 2 000–4 000 näytettä vuorokaudessa, lokakuussa tehtiin 10 000–18 000 testiä vuorokaudessa.

– Tietysti meillä on nyt myös toisenlainen ymmärrys viruksesta kuin keväällä, Pohjola jatkoi.

Sosiaalisten kontaktien välttäminen tärkeää

Puumalainen muistutti, että sosiaalisten kontaktien vähentyminen selitti koronaepidemian laantumista keväällä.

– Suomalaiset ovat sosiaalisia, myytti epäsosiaalisista suomalaisista ei pidä paikkaansa. Mutta huhtikuussa vähennettiin fyysisiä kontakteja 70 prosenttia. Heinäkuussa nuoremmilla ikäluokilla kontaktit lisääntyivät ja korona alkoi levitä uudelleen, Puumalainen sanoi.

Syyskuussa kontaktit lisääntyivät entisestään, kun työt, opinnot ja harrastukset alkoivat kesän jälkeen.

– Jos me haluamme epidemiaa ehkäistä, meidän täytyy vähentää sosiaalisia kontakteja, Puumalainen muistutti.

Yle näyttää tilaisuuden suorana Yle Areenassa ja tässä jutussa. Tätä juttua myös päivitetään uusilla tiedoilla tilaisuuden edetessä.

Kuinka käy joulunvieton?

Moni miettii jo, kuinka käy joulun tänä vuonna. Ennen kaikkea huolettaa se, voiko Uudeltamaalta matkustaa mummolaan.

– THL on todennut, että olisi parempi viettää joulua oman lähipiirin kanssa. Tartuntariskiä voi kuitenkin omilla toimillaan pienentää, eli esimerkiksi pitää välttää suuria yleisötilaisuuksia. Ja ennen kaikkea se, että ei mennä tapaamaan isovanhempia yhtään oireisena, Puumalainen sanoi.

– Vaikka tästä on tulossa vähän vaikea ja erilainen joulu, uskoisin silti, että päästään ihan kohtuulliseen joulunviettoon, hän jatkoi.

Varsinkin ikäihmisiä on varjeltava tartunnoilta.

– Monelle vanhukselle on varmasti kipeä paikka, jos ei tapaa omia sukulaisia tai tuttavia. Kuitenkin hyvin suunnitellen, ennalta sopien, turvavälejä noudattaen ja ehdottomasti terveenä voidaan varmasti vanhuksia käydä tapaamassa, sanoi Voipio-Pulkki.

Lue lisää: